Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Ситуацията в Украйна 

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски.

Сигурност и отбрана 

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март т.г. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Енергетика и продоволствена сигурност 

По темата енергетика лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифицирането на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

Българските приоритети 

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април т.г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, посочиха от Министерския съвет. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Anonimen

    30 Май 2022 8:36ч.

    Какви действия ще обсъжда нашия с ЕС за доставки за газ,като научихме и името на фирмата снощи при оная добра журналистка по БНТ.Нещо с буквата ''ш''.Американски дългосрочен договор,повтори го оня Начев,енергиен експерт.Дрън,дрън,Урсула да решава.Реши го Киро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    30 Май 2022 9:04ч.

    Безмислено е обсъждането на това човече. Трябва да бъде съден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    30 Май 2022 9:29ч.

    Бърнард Шоу е написал най- кратката рецензия за новата пиеса на млад драматург: Защо??? Та и аз да попотам за простокиро: ЗАЩО???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На простокиро, предателя, му пожелаваме от все сърце

    30 Май 2022 11:26ч.

    по една или друга причина никога повече да не се върне в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи