Кирил Петков се опитва да превземе МРРБ

Кирил Петков се опитва да превземе МРРБ

Премиерът е разпоредил плащанията над 900 000 лв. да минават през МС, с което блокира работата на АПИ

Скандалът между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заради регионалното министерство и парите за пътища навлезе в нова фаза. Премиерът в оставка Кирил Петков се опитва да изземе властта в МРРБ през заместник-министрите. След като уволни и тримата заместници на регионалния министър Гроздан Караджов, той назначи двама нови, които са тясно свързани с ПП - Ивайло Стайков и Александър Стоянов. Ивайло Стайков беше депутат от ПП, но се отказа от мястото си в парламента, за да стане съветник в регионалното министерство, изпратен там лично от Кирил Петков. Александър Стоянов пък е сред основателите на ПП. Биографията му е пъстра - инженер е от Минно-геоложкия университет, има магистратура "Противодействие на престъпността и тероризма" от НБУ, има опит в строителството и финансите. В нито едно друго министерство в ресора на ИТН няма такива кадрови промени. 

Премиерът почти е блокирал и работата на МРРБ и АПИ. Той е издал заповед всяко разплащане или поемане на задължения над 900 000 лв. от страна на МРРБ, АПИ, „Автомагистрали“ и „Български ВИК холдинг“ да минава първо през оперативно съвещание в Министерския съвет. Това води до забавяния в плащанията и ограничава почти изцяло дейността на АПИ, където повечето разплащания са големи. 

Възможно е да възникнат и правни проблеми, защото МРРБ обжалва заповедта на Петков и юристите на министерството я считат за незаконосъобразна, научи „Сега“. Според тях заповедта няма никакво правно основание, а с намесата в плащанията премиерът Петков излиза извън конституционните си и законови правомощия. Юристи обясниха, че правомощията на министрите по отношение на управление на бюджетите им са записани ясно в закона за публичните финанси, а законът за администрацията разграничава категорично министерствата като орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Недопустимо е правителството да разпорежда как да се извършват плащания и от държавните дружества „Български ВИК Холдинг“ и „Автомагистрали“, които си имат органи на управление, изтъкват експерти. При АПИ проблем се явява намесването на кабинета в договорни отношения, в които Министерският съвет не е страна.  

До разпореждането на Петков се стигна след тежък разрив в коалиционните отношения покрай висящите стари задължения за пътно поддържане и изпълнението на ин-хаус договорите за "Хемус". С решение на НС бе обещано разплащането да стане след проверка на извършената работа, но в актуализацията на бюджета не бяха предвидени нужните за това пари. От ПП се отметнаха от това обещание и обвиниха ИТН, че искат да дадат парите на крадливи фирми. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Ади

  07 Юли 2022 10:38ч.

  На този кръгъл идиот няма ли кой да му даде съвет до къде му се простират правомощията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 6666

  07 Юли 2022 10:41ч.

  Този тип е изключително опасен за държавността и трябва секунда по-скоро да се маха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Юли 2022 11:37ч.

  Бойко си правеше ПР най-вече с магистралите. Американската подлога иска да удари Бойко именно в тази област: в магистрали и пътища, но ... забравя едно много важно нещо: Удря и по хората работещи в тази сфера, а те са гласоподаватели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 07 юли 2022, 10:45 / Tribune

  07 Юли 2022 12:11ч.

  След фанфарите: Само след 4 седмици закриха самолетната линия София-Скопие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Юли 2022 13:02ч.

  естествено че ще се насочи към потоците парите за хемус по времето на герб отишли за хотел в гърция други за затворен компекс в софия киро как ще изпусне това кранче след като идват траншовете от ес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи