Кирил Петков разговаря с Борис Джонсън и подписа съвместна декларация със Зеленски

Кирил Петков разговаря с Борис Джонсън и подписа съвместна декларация със Зеленски

Борис Джонсън и Кирил Петков Снимки: МС


Премиерът Кирил Петков и колегата му от Обединеното кралство Борис Джонсън обсъдиха двустранните отношения и значимостта на създаването на възможности за добро образование, и за задържане на младите хора в двете страни, тъй като те са бъдещето им. Това съобщиха от Министерски съвет. Това се случи на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността.

 

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранни срещи с президента на Молдова Мая Санду, с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

 

Премиерът Петков и президентът Санду



Премиерът Петков и президентът Санду очертаха общи цели в борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и в сферата на енергийната сигурност.

 

Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни. В тази връзка двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Българският премиер получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

 

 

По-късно премиерът Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна. Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона.

 

Българският министър-председател проведе среща и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

 

Програмата на премиера Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за правителствени въпроси и обществена политика на „Гугъл“ в Европа Анет Крьобер-Рийл.

 

Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • бързата джаста-праста миризливи ги... ражда

    19 Фев 2022 20:16ч.

    Много интересни теми са обсъждали с Джонсън на конференцията по сигурността! Кога ще обсъждат планове за провокации и операции под чужд флаг, на срещата за климата ли? А гуглесата може да я пита да му даде още данни за Баце и ко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Фев 2022 0:17ч.

    Краставите махарета се ндушват …. Американската подлога вкарва България в клуба на провалилите се държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е зле

    20 Фев 2022 9:11ч.

    да видите и антефилето на Огнян стефов в ФРОГ от днес.ПАДЕНИЕ НА ТОЗИ ИНДИВИД ДО ВИСИНИТЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А наш Кирчо

    20 Фев 2022 10:26ч.

    декларация с президента на Буркина Фасо не е ли подписал още ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    20 Фев 2022 11:23ч.

    Свидетели сме на безспорният възход и гонене на нови върхове в негативната селекция всред САЩисаните пудели. Колкото повече - толкоз Повече. Прекрасното е, че поне няма да има нужда от гугълот за идентифициране на "Who is whо". (емотикон: - Усмивка)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обърнете внимание на

    20 Фев 2022 14:07ч.

    статията на Огнян Стефанов в неговият сайт!Такова жалко поведение и мисли на български журналист е срам и позор за всеки българин!Жалък и недостоен тип!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи