Кирил Петков: Радев да даде указа за Гешев до края на седмицата. В ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Кирил Петков: Радев да даде указа за Гешев до края на седмицата. В ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Президентът Румен Радев трябва да даде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков. 

„От ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор. Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава”, каза Петков.

 „Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и тя започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по ПВУ. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес”, заяви Петков.

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята съпредседателят на ПП.

Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков.  

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков каза, че от ПП-ДБ тази седмица предлагат в парламента да се направи комисия.

„Тя да не заседава дълго, но да покаже какво се е случило, например в моя случай, прокуратурата е открила производството 2 години след като го е затворила. Какво се е случило през 2 години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”, каза Петков.

„Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види прокурорите дали не са използвали тези документи за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, за да покажа, че тази комисия не се използва за „чадър””, каза Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за дискусиите по Конституцията.

„Отваряме широко дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият начин систематично България да напредне”, смята Петков.

„Това правителство ще управлява дотогава, докато има 121 депутати да го подкрепят. Никой не може да избяга от собствената си отговорност. Всички ние носим отговорност”, коментира още Петков.

„Това правителство ще остане само дотогава, докато виждаме, че се движи в правилната посока. Надявам се, заедно с подкрепата от ГЕРБ, да продължим с реални реформи”, каза съпредседателят на ПП.

Според него президентът Румен Радев трябва да издаде указа до края на седмица.

„Указът си е указ, той трябва да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента”, смята Петков.

Петков е категоричен, че следващ състав на ВСС трябва да избира следващ главен прокурор.

Самият той не бил доволен от настоящия състав на ВСС. „Знаем как последните 2 години не предприемаха никакви действия, сега предприеха бързи действия. Това, че има добър резултат от вчера не ми дава комфорт, че този ВСС може да си върши работата както трябва. Бихме се радвали конституционните промени да се случват максимално бързо и да движим България напред”, каза Петков.

Той каза още, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

По темата „Бюджет”, Петков каза, че ще има увеличение на пенсиите, доходите ще продължават да растат. Ще бъдат съкратени излишните разходи по различните министерства и публичните предприятия.

Източник: Нова тв

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • roso

    13 Юни 2023 11:53ч.

    гнусно ми е само да го гледам това лъжливо овчарче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да гледаш

    13 Юни 2023 12:37ч.

    Путин, Кадиров и Пригожин не ти е гнусно, даже ти става едно такова хубаво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, какво общо има гледането на Путин и др. с нашата евроджендърска измет?

    13 Юни 2023 12:46ч.

    Баце, ма си и идиот, ма евроджендърски, демек, наше момче! Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Ако може нещо по-друго? Сега, вярно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! А, и, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той е едновременно тъп и гнусен, като всеки евроатлантик

    13 Юни 2023 13:23ч.

    Отнася се и за Киро Тъпото и за оня с тъпите вметки за Кадиров и Пригожин. Евроатлантизма не може да се скрие, като изтърваната диария е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мога да се обзаложа

    13 Юни 2023 11:57ч.

    България ще има Главен прокурор. Конституцията няма да се промени. Тези кьорфишеци ще угаснат бързо, със скоростта с която ще се провали правителството на мафията и шарлатаните. Радев ще освободи Гешев, тогава когато той си свърши работата по Борисов. На война, като на война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Юни 2023 11:59ч.

    Между другото, ако БОКО не спре това безскрупулно нищожество, скоро и той ще увисне на въжето, защото ПП иска структорите на ГЕРБ и до тях се опитват да се домогнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Юни 2023 12:00ч.

    *структурите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    13 Юни 2023 12:33ч.

    Това е сделката. Структурите, партията и властта са продадени за спасението на един БОКО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • празно няма

    13 Юни 2023 12:04ч.

    В момента в който Радев освободи Гешев, битката започва срещу Радев - импийчмът до дупка. Ако не го освободи, до произнасянето на КС, битката е същата. Единственият виновен за провала на “Конституционната реформа” и на шарлатанското правителство ще бъде той. Крайният резултат е еднакъв - Илиана Йотова президент, Радев с нова партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Импийчмънт

    13 Юни 2023 12:23ч.

    Какъв е тоя зор да се постави Йотова начело на държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    13 Юни 2023 12:26ч.

    Илияна Йотова няма да е по-различна от Радев. Няма логика да махнат него, а да оставят нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ано

    13 Юни 2023 13:34ч.

    Народа избра г-н Радев за това не го искат, защото не им пука за народа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашистки съд

    13 Юни 2023 12:06ч.

    Спретнаха му на Гешев един чисто политически процес, много по-гаден от т.н. Народен съд, който все ни бутат в очите като недемократичен. Първо - решиха, че е враг, и то само защото им показа, че са престъпници и боклуци. Второ - създадоха закон с правила специално за неговото отстраняване. Трето- измислиха някакъв смехотворен повод, наречен престъпление. Четвърто - чрез назначените послушници във специалния трибунал, наречен ВСС, го отстраниха. Че може да има нарушения за отстраняване, може, но това, което направиха е антипод на демокрация и сто процента във фашистки тоталитарен стил. Фашагите от ППДБ ни учат на "демокрация" - демокрация, при която всеки, който не прикрива техните престъпления, ще бъде смазан и ликвидиран. Сега ще се надяват Гешев да се кротне тихо в някой ъгъл и някой ден случайно да "получи инфаркт", да падне от високо, или ще стане жертва на "случайна" катастрофа. Ако не се кротне, ще му помогнат да стане по-бързо - така действат у нас демократите. Но все си мисля, че ще им го върне тъпкано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Юни 2023 12:09ч.

    Не плачете за Гешев, той е слуга, избран от краварите - две години време имаше да разкара кирчо и кокорчо, ама не, сега да не реве... не ни трябва такъв и бездруго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременни

    13 Юни 2023 12:18ч.

    Вярно е, че "не ни трябва такъв и бездруго", ама в момента, в сегашния си вид, Гешев е перфектен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на живот и смърт

    13 Юни 2023 12:07ч.

    Ако днес в Страсбург откажат да изслушат Гешев в качеството му на Главен прокурор, защото вчера е “загубил” това качество, значи Боксън е кешил и в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дано да не стане така

    13 Юни 2023 12:11ч.

    Гешев не може да стане нито светец, нито национален герой, но може да се жертва, за да запази честта си и да ни оттърве от бруталната захапка на мафията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "защото вчера е “загубил” това качество"

    13 Юни 2023 14:53ч.

    Гешев ВСЕ ОЩЕ Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР. Но ако наистина "в Страсбург откажат да изслушат Гешев" ще се потвърди откъде се вмирисва рибата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На какво се надяват ПП в действителност:

    13 Юни 2023 12:11ч.

    Само американският посланик да има правото да иска сваляне на имунитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имунитет само за Господ наш ,да се свети името му.

    13 Юни 2023 12:26ч.

    Всеки българин с имунитет ! Иначе как, народа без имунитет избира свои представители в парламента да го представляват. А те сами от небето си взимат имунитет. Как става това. За да имаш имунитет народа трябва да ти го даде. За да ти го даде ,народа - електората трябва да е с имунитет ,да има имунитет. Другото е , никой на тази територия не трябва да има имунитет. Имунитет само за Господ. Всички останали без имунитет. Липсата на имунитет осигурява равенство пред закона,морала и справедливостта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Юни 2023 12:32ч.

    Следващия път този ще каже, че се надява да няма конституция.... Така тръгна, така ще я кара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Засега си имаме конституция и закони, …

    13 Юни 2023 12:42ч.

    но нима просто Киро не показа още в самото начало, че за него важат единствено… инструкциите от послствоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    13 Юни 2023 12:34ч.

    Този вместо да се лекува в клиниката "Свети Безум" на 4-ти километър са го пуснали да ръси алабалистики по студията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ е зло

    13 Юни 2023 12:44ч.

    Скандалният про100 к!р0 е американски агент на пици с кристали! Иди на фронта, американски агенте! Никога не трябва да бъде издаван указ, а трябва да бъде изгонен завинаги от България сащническия посланик с всичкия персонал! България трябва да обяви сащ за агресор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай стига с тези обявявания...

    13 Юни 2023 15:52ч.

    Обавихме война на GB и ЩАС - бомбардировки на градовете ни с едничката цел България да бъде превърната в "картофено поле" (сър У. Чърчил) и хиляди жертви. После - издигаме паметник на пилотите хвърляли бомбите. Сега обявихме, че Русия извършва геноцид, кой знае какво ще ни застигне...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    13 Юни 2023 12:49ч.

    На Кирето му се иска да е така, както казва, но няма да стане неговата. И Радев и Гешев са далече по-умни от него. А освобождаването на Гешев е без значение. За Гешев вече е все тая дали е главен прокурор или не, той е фактор, който държи козове срещу тия - Боко, Киро и останалата пасмина. Няма никакъв начин да им се размине. Защото те вече не са потребни на хегемона. Изхарчени са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    13 Юни 2023 13:00ч.

    .резиденът сега ще ДОКАЖЕ, дали и на него му дърпат конците от посолствоТО, това ала бала той го интегрира и той може да го спре, ако не…летец е , да ходи на война и то с всички други бол генерали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро - най-простия и най-тъп американски агент в България

    13 Юни 2023 13:01ч.

    Троши глава или хващай парапета, бе урод отвратителен! Гнусно, безмозъчно същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако днес в Страсбург откажат да изслушат Гешев в качеството му на Главен прокурор

    13 Юни 2023 13:10ч.

    Той все още е Главен прокурор! Докато Радев не подпише съгласие за отстраняването му - той е на служба. Няма основание да не бъде изслушан. Друг въпрос е посолствоТО до къде иска да отиде и колко важно им е Бокаса (за сега) да е оставен на страна. После, в обзоримо време той ще бъде сготвен по бързата процедура. Няма полезен ход. - Приемат 4-те условия за съществуванието на този противоестествен "съюз" (Жива сила в 404, Джендърството, Еврото, Увеличение на отан-ски войски над 4 пъти...), създаден зад ръба на мек държавен преврат и щом приемат - после ще бъдат скоропостижно разгонени от "властта". Така ще се опитат да замажат ситуацията, че плебса да не се вълнува много, много. Подхвърля му се кокалче да го гризе, та да кротува. По рецептата: - Подмяна на Причината със Следствието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    13 Юни 2023 13:14ч.

    Сицилианецът се активизира и нарежда на Радев- до края на седмицата ТРЯБВА да издаде указ за....?! ЗАЩО да ТРЯБВА, господине/?/, той да не ви е подчинен, или така ви инструктираха от Посолството/ Посолствата? Този да е чувал, че има разделение на властите/?/, но както знаем, не го интересуват законите, освен ако не обслужват интересите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЯКОЙ

    13 Юни 2023 13:17ч.

    Ти ли незнаещ какво се случи за да възобнови делото срещу теб прокуратурата през тези две години? Ама се правите на луди всички вкупом а нас направо ни луднахте.Вашата прокуратурата винпаьи задниците по същия начин по който вашето ВСС ви пази задниците сега разкарвайки вече неудобния Гешев. Има ли решение на КС за измама в твоя случай? Има. Престъпил си закона, трябва да отговаряш, все едно кога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    13 Юни 2023 14:01ч.

    Много е вероятно Радев да изчака решението на Конституционния съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • простоКИР

    13 Юни 2023 14:15ч.

    "какво се е случило в моя случай, какво се е случило през 2 години..." Не знам дали ме разбирате. В смисъл такъв, няма как да има. Няма как да стане. Случи се това, кoето се случи. Още чудесен новобългарски: Този въпрос мъчи цяла България. Къде е заровено кучето в действителност? Казано иначе, в тайминга, кой цепи мрака и изби рибата, докато кърти мивки при скелетите в гардероба на куратора с наратив?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализатор

    13 Юни 2023 14:16ч.

    Киро,не се изказвай като абдалин,Радев е президент на Р.България аланкоолу, а ти си един лъжец.Много си зелен и няма сигурно да озрееш, да съветваш президента,какво трябва да предприеме по казуса гл. прокурор Ив. Гешев.Г-н Гешев,днес утре,вдруги ден,защо не още 3.5 години,е гл. прокурор на България.Мисли му ти,как се прегърна с човекът,който трябваше да натикаш в затвора.Идват мрачни дни за сбирщината ПП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възмутен гражданин

    13 Юни 2023 14:18ч.

    Киро ти и за чеп за зеле не ставаш-Кой ти каза че можеш да разпореждаш на избран от народа президент.Явно малоумиоето ти емного голймо и ставаш за смях.Затова заедно с Кокоърчо идете на Козяк и не се връщайте никога.За твое сведение президента ще издаде указ когато той реши,некадърнико продажен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор"

    13 Юни 2023 14:44ч.

    За да правим каквото си искаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй

    13 Юни 2023 14:44ч.

    Чиба, бе шарлатанин! Заминавай си от тука! Не си желан! 93% от българите НЕ ТЕ ИСКАТ в България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спомняте ли си как се развиха нещата с Гешев?

    13 Юни 2023 14:51ч.

    Почти веднага, след като го избраха за главен прокурор, нападна Радев. Имаше обиски в президенството. Когато започнаха търкания между Гешев и Бойко, нападна Бойко и имаше обиски в Банкя. След като тези от ПП го нападнаха, Гешев заяви, че има компромати за Кирчо и поиска имунитета му. Накратко: Гешев си създаде много врагове и затова гласуваха за отстраняването му. Невъзможно е да се бори срещу обединила се шайка от престъпници, дори да е главен прокурор. Това е важно за българите: Нямате шанс. Ще ви тъпчат вечно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видовден за президента

    13 Юни 2023 15:00ч.

    Поведението му по казуса ще го позиционира без възможност за шикалкавене..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кире

    13 Юни 2023 15:07ч.

    а нещо на Господ да заповядаш имаш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил от записа: да гепим властта

    13 Юни 2023 15:41ч.

    На кого му пука за здравето на народа, единството на нацията, териториалната цялост на държавата на България? Той не спира да лъже! Как без главен прокурор ще изчезнело задкулисието така разправя като за пред дебили. .......... Задкулисието ще изчезне като се върне КОНТРОЛА на суверена народа над магистрати и депутати от старата ни НАРОДНО ДЕМОКРАТИЧНА Конституцията на НРБ. А там член 7 и още няколко казват, че СЪДИИТЕ СЕ ИЗБИРАТ, КАТО ДЕПУТАТИТЕ И ........... МОГАТ ДА СЕ ОТЗОВАВАТ преди срока за който са избрани, ако вършат дела срещу народа и държавата!!! Точка. Толкова е просто за решение, че няма по-просто нещо. За спасението на държава и народ Български!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Юни 2023 16:22ч.

    Колкото и да си кривиш устата и да се плюнчиш, не си ти този, който ще нареди на Президента кога и какво да направи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    13 Юни 2023 16:54ч.

    Кирчо и по парапетите е толкова нетърпелив. Кире, Киреее хубавите работи стават бавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той е ниакъв,

    13 Юни 2023 16:59ч.

    и няма право да нарежда на Президента какво и кога да прави! Президентът е избран от народа да го защитава точно от такива некадърници и вагабонти като този и ще намери начин да се справи с това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи