Кирил Петков: Предлагаме правителство на малцинството с пълен контрол от парламента

Кирил Петков: Предлагаме правителство на малцинството с пълен контрол от парламента

"Ние сме готови да разделим властта, както Конституцията го е измислила, каза Кирил Петков пред БНТ.

Академик Николай Денков сам е посочил членовете на оглавявания от него проектокабинет, заяви в предаването "Денят започва" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Акад. Денков нареди своя отбор, няма квотен принцип. Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка. Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля", посочи Петков.

Той изтъкна, че предлагат правителство на малцинството като парламентът ще има възможност за пълен контрол, както е по Конституция.

"Ние сме готови да разделим властта, както Конституцията го е измислила. Ние сме отговорна република и може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент - могат да привикват редовно министрите. Но това са нашите министри, които имат ангажимента тази програма да я спазват, защото идеята за смесени отбори, където не се знае кой носи отговорност, го играхме вече - да се знае какво се очаква да се направи, но министрите да не го правят. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите", обясни той.

Кирил Петков каза още, че не е вярно, че джентълменското споразумение с ГЕРБ-СДС за ротация на председателството на парламента важи само при условие, че двете формации управляват заедно. "Ротацията беше - законодателна програма и на всеки три месеца с условието шеф на правна комисия и шеф на парламента - нищо друго. Човек трябва да си държи на думата, ако иска някой да му вярва. Тука става въпрос за доверие и ние им дадохме доверие за три месеца", каза той.

На местните избори в столицата "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще имат общ кандидат, каза още Петков.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Отвратен

    03 Май 2023 9:24ч.

    НАГЛОСТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    03 Май 2023 9:33ч.

    Ясно ми е, че е тотално незаинересован, но този шарлатанин можеше поне да прочете Конституцията преди да ръси тъпизми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мошеничество

    03 Май 2023 9:48ч.

    Значението на думата се свежда до лъжата! Мошенничество е вид ЗЛОнамерено деяние, с което се цели КРУПНА ИЗМАМА на обществото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    03 Май 2023 10:22ч.

    Трябват им 3 месеца за да направят всички бели поръчани от Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи