Кирил Петков пред швейцарско радио: Има 20 сиви кардинали, от които България трябва да се освободи

Кирил Петков пред швейцарско радио: Има 20 сиви кардинали, от които България трябва да се освободи

"Който е корумпиран, често получава пари от Русия", казва българският премиер Кирил Петков в интервю за Швейцарското Радио, цитиран от "Дойче Веле".

Според него в страната има 20 сиви кардинали, от които България трябва да се освободи. 

Той е решен да промени страната си, смятана за най-бедната и най-корумпирана в целия ЕС, а привържениците му виждат в него последна надежда за България, твърди медията.

Кирил Петков е министър-председател на една страна, в която много хора се чувстват свързани с Русия, и в която всеки момент правителството може да се разпадне. „Всеки божи ден си мисля за това“, казва Петков пред кореспондентката на Швейцарските радио и телевизия Сара Новотни. 

"Двайсет корумпирани сиви кардинали" 

„42-годишният Кирил Петков навярно е първият български премиер, на когото може да се вярва, когато казва, че неговото правителство не проявява никаква толерантност към корупцията“, се казва по-нататък в репортажа от София. А въпросът с корупцията не е чак толкова сложен, според Петков: „При население от 6,5 милиона души в България има двайсет сиви кардинали, които са корумпирани и от които трябва да се освободим“, казва премиерът. 

Само че корупцията отдавна е проникнала навсякъде, а Петков трябваше да се коалира с бившите комунисти и с партията на шоумена Слави Трифонов, за да състави правителство. „Работим трудно заедно и бих си пожелал да бяхме по-конструктивни“, казва по този повод Петков. 

Старата гвардия – могъща и корумпирана 

По-нататък в материала се припомня сюжетът със задържането на бившия премиер Бойко Борисов по подозрение за получаване на подкуп. Само ден по-късно обаче той беше освободен. „В България главният прокурор не подпомага работата на правителството, той е част от стария корумпиран елит“, казва по този повод Петков. Главният прокурор притежава огромна власт и на премиера ще му бъде много трудно да се освободи от него – не и без помощ от бившите комунисти, които обаче са част от проблема с корупцията днес, се казва още в кореспонденцията от София. 

Същото е и в отношенията с Русия, които са тесни. Или както казва самият Петков: „Който е корумпиран в България, често получава пари от Русия“. В репортажа се казва, че Петков осъжда руската агресия: „Ужасяващо е, че в Европа има толкова агресивен режим, който принуждава хората в Украйна да водят война“. 

"Не сме предали принципите си" 

Най-голямата опасност за политическата съдба на Петков обаче произтича от това, че много българи едва свързват двата края: инфлацията достигна 14 процента, всичко поскъпва – най-вече храните. Правителството харчи милиарди за най-бедните, но тези пари отварят пробойни на други места. Много хора вече обвиняват правителството, че то не прави достатъчно за тях. А има и такива, които твърдят, че държавата прави повече за бежанците. 

Петков изглежда уморен, но уверява: „Не сме предали принципите си“. Въпросът е колко време му остава. Защото не е малка опасността той също да се провали, поради преплитането между корупция, политика и съдилища.

 

Източник "Дойче веле"

 

Коментари

  • "Въпросът е колко време му остава."

    03 Юни 2022 18:56ч.

    Отговорът: Броени дни. И след това го чака съд за национално предателство. Народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойче Меле

    03 Юни 2022 20:04ч.

    Тези нищо няма да им се случи, ще съберат парата и обратно в инкубатора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    03 Юни 2022 20:15ч.

    какъв съд бе?Както навремето керенски си го прибраха в англия с кола на американското посолство ,така и тоя ще си го приберат когато Костадин вземе властта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще! Ще!

    04 Юни 2022 2:39ч.

    Тоя път Народният съд е неизбежен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    03 Юни 2022 19:01ч.

    С Русия може на запад да си миете ръцете, но в България очевАдно не минава номера. Дори и дебилите искат нещо да ядат, а соросовата любов не помага в това начинание напротив - дебилите ще остават все по-гладни :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай Боже!

    03 Юни 2022 19:02ч.

    съд за национално предателство - амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на приютилите ги в труден момент - с любов!

    03 Юни 2022 19:03ч.

    Ето как са си отмъстили украински бежанци преди напускането на четиризвезден крайморски хотел в България - традиционните бандеровски лозунги са били изписани с лайна върху стените, на всичкото отгоре с изпражнения са изцапани и завивките. На Киро любимите мигрантчета! - https://politikus.info/events/144266-ukrainskie-bezhency-mazhut-steny-ekskrementami.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    03 Юни 2022 19:10ч.

    Да, перем си мръсното бельо с швейцарска пералня. Дано скоро да си отива, че ни съсипа живота този бял кардинал от канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    03 Юни 2022 19:13ч.

    Това ,,отърваване" не ви ли звучи, като ,,елиминиране", убиване, абе изпращане в по-добрия свят?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия докато не са ни затрили

    03 Юни 2022 19:22ч.

    окончателно, трябва да ги изгоним най-демократично - с избори!! Да се махат от страната ни, вместо да помагат на нея, само вредят, а дали нещо лично печелят, ще се разбере рано или късно, истината винаги излиза наяве!! Но непременно с други машини, независими от интернет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    03 Юни 2022 19:22ч.

    В това интервю Петков е прав за едно "Не сме предали принципите си". Дори не е било възможно да предадат принципите си, защото никога не са имали никакви принципи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Юни 2022 19:28ч.

    Този наистина е кретен. Недопустимо е да говори против българи, особено пред чужденци. Но нали той не е българин си въобразява, че всичко му е разрешено. Бойко е цвете, сравнен с този идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    03 Юни 2022 19:46ч.

    За "предател" е ясно. Щом не е с Русия, няма начин да не е такъв. А в корупция кога ще го обвините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С такива пазачки

    03 Юни 2022 21:17ч.

    кучки Кирето да спи спокойно. Нема да го обвинимЕ в нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таро карта Кръгла Нула

    03 Юни 2022 19:48ч.

    Епа, мислим дека тука и е мястото на новината: Главният прокурор Иван Гешев се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Главният прокурор е могъщ, главният мюфтия - също! В новината се говори за "радикални течения". Не знам дали Петков знае нещо по темата? Султан Ердо няма да праща такива, някой друг ще праща, евентуално. Въпросъ е - кой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кожения жокер

    03 Юни 2022 19:49ч.

    Войната със Сърбия търси своите редници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Юни 2022 22:26ч.

    Понеже България е член на ЕС и НАТО предател е тоя дето прокарва политиката на Матушката ви, а тоя който прокарва политиката на Запада е казионен. Това са елементарни положения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро и кокорко милионери

    03 Юни 2022 22:46ч.

    само демократичните пари от америка са чисти, високо морални и за благородното обогатяване на на К&К.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кикиморите на ПП

    03 Юни 2022 22:51ч.

    и на х**оИната са filthy rich, буквално. ---- Гласове, не ме трийте, че колко нет трафик и кликания съм ви подарил чрез коментари....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП са черните кардинали на смъртта

    03 Юни 2022 22:58ч.

    на много българи. Дай Боже да те постигне разрухата, която сееш. Смъртта, която причинявате, ще дойде върху вас и потомците ви. Не питай за кого бие камбаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП=ПогребалнаПрограма на БГ

    03 Юни 2022 23:06ч.

    Погребалните програмисти, платени да имплементират ( не че Киро може да произнесе това) доубиването на България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да питам

    04 Юни 2022 0:01ч.

    Киро за кои от тези 20 сиви кардинали работи? Нали те го сложиха на власт, защото са с Америка. Част от тези кардинали не работят за матушката а за чичо Сам. Сега моето изказване е некоректно политически но пък нали е демокрация имаме право да питаме за другата позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Швайц

    04 Юни 2022 0:16ч.

    всичко се рециклира. Но, чак такава гнъс като Кики! Май трябва да подирят помощ от някоя страна с голяма територия, горе-долу като Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин Дачков,

    04 Юни 2022 5:08ч.

    Време е да откриете рубрика "Тия са голям смях" - публикациите и интервюираните от DW са подходящи единствено за такава рубрика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господине Кирил Петков,

    04 Юни 2022 5:11ч.

    Мигар и на вашето розовобузесто олигархично корумпе от Разград му плаща Русия, та сте толкова добре информиран?! Тц-тц-тц, какъв резил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само името му е българско

    04 Юни 2022 7:04ч.

    този човек е абсолютно чужд на българския народ, не изразява нито една от нашите ценности и идеали за бъдещето на България. България чака ново раздаване на геополитическите карти и със сигурност ще бъде по-добре отколкото сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Власт и избори

    04 Юни 2022 8:01ч.

    Властта се вз на не се дава, до сега я вземаха с избори, после ще я държат с извънредно положение колкото е необходимо. Възраждане ако иска власт да пробва да я вземе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАРДИНАЛ

    04 Юни 2022 8:33ч.

    Уважаеми господин Петков,тези сиви кардинали имат имена.Посочете ги и не се страхувайте.Искательниц промяната да продължи.Смело напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Възраждане ако иска власт да пробва да я вземе"

    04 Юни 2022 8:39ч.

    А Вий ще стоите настрана и ще гледате сеир? Щото високо стоите над несекващата US и на марионетъчните им режими гавра с България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А който взема пари от САЩ

    04 Юни 2022 12:18ч.

    Задължително е борец срещу корупцията, нале.. Гиди наглите колоради..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи