Кирил Петков платил само 12 лв. по тъжбата за клевета срещу Бойко Борисов, но не и 20 000 лв. по иска за 500 000 лв.

Кирил Петков платил само 12 лв. по тъжбата за клевета срещу Бойко Борисов, но не и 20 000 лв. по иска за 500 000 лв.

Драмата на обидения експремиер от по-бившия му колега, че са взети комисиони от посредниците за газа, отива в Софийския градски съд, а не в районния, където той лично го подаде

Кирил Петков е платил дължимата държавна такса по тъжбата за клевета срещу Бойко Борисов. Това съобщиха официално от “Продължаваме промяната” във вторник и прилагат платежно нареждане за 12 лв.

От близо седмица медии се вълнуват и изчисляват дали бившият премиер е заплатил 20 хиляди лева по своя граждански иск срещу по-бившия си колега, какъвто е таксата при размер от 500 хиляди лева, какъвто Петков претендира от Борисов.

Според адвокат Димитър Гочев за подобен тип дела държавната такса е 12 лева при започване и 4% върху уважения иск, които се определят от съда при приключване на делото.

Проблемът е, че в Софийския районен съд се гледат граждански искове до 25 000 лева, а над тази сума компетентен е Софийският градски съд. Затова се предполага, че юрист е дал неправилен съвет на младия бивш министър-председател, или той е объркал Софийски районен съд със Софийския градски съд. 

На 24 август лидерът на “Продължаваме промяната” обяви публично, че ще съди лидера на ГЕРБ, обвинил го също публично във вземане на комисиони от посредниците за газ. Петков оцени претърпените поражения от думите на Борисов на половин милион лева и внесе лично иска в наказателното отделение на Софийския районен съд. По делото има и вносна бележка за държавна такса от 12 лева.

На 25 август е образувано делото. Паднало се е на съдия Няголова. По него няма движение. Следващата стъпка е съдът да насрочи закрито разпоредително заседание, на което да разгледа тъжбата. Най-вероятният сценарий е то да бъде препратено служебно там. Така Асен Василев заведе дело за 250 хил. лв. в Софийския градски съд срещу Тошко Йорданов, който в парламента го обвини за кражба на интелектуална собственост. 

Според Петков Борисов е извършил престъплението клевета, която е разпространил публично. Това е частно наказателно дело и обвинител е тъжителят, а не прокуратурата.

Във вторник Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че ще бъде свидетел на своя лидер, но то било внесено в грешния съд. От “Продължаваме промяната” отричат това. “Всички дължими държавни такси за този етап на делото са платени”, категоричен е Димитър Гочев.

Възможно е съдия Няголова да приеме, че ще гледа делото само за клеветата, но не и с гражданския иск за 500 000 лв., който може да се заведе отделно в Софийския градски съд. Тогава ще се дължи такса от 4% върху сумата, или 20 000 лв.

 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Той и 12 лева откъде е намерил

    31 Авг 2022 2:27ч.

    Този безработния некадърник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъкача

    31 Авг 2022 7:18ч.

    Трудно е с лични средства да се плаща,не е като с държавни пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешник

    31 Авг 2022 8:29ч.

    Някой, на когото ББ бил стъжнил живота е платил 12 лева неизвестно за какво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още, още

    31 Авг 2022 8:30ч.

    Липсва факсимиле от харвадската диплома на лъжеца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Авг 2022 8:49ч.

    Не правете "реклама" на про100. Знаем че е лъжец и измамник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    31 Авг 2022 9:19ч.

    Така става като юрист-консулт ти е Ленчето Евтино-Газова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана

    31 Авг 2022 9:47ч.

    Тъжбата е за престъпление от частен характер и компетентен да се произнесе по нея е Софийски районен съд. Размерът на гражданския иск, предявен в наказателно производство, е без значение за родовата подсъдност. По този иск не се заплаща държавна такса при образуване на делото, защото пострадалите от престъпления са освободени от заплащането и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи