Кирил Петков: От ИТН влязоха в политиката, за да вземат обществени поръчки от АПИ

Кирил Петков: От ИТН влязоха в политиката, за да вземат обществени поръчки от АПИ

След случая с Каримански Слави Трифонов спрял да вдига телефона на премиера

"Нека да върнем календара назад. Първият голям проблем беше когато от АПИ искаха да похарчат един милиард и 100 милиона безконтролно. Ние тогава казахме - не може да е безконтролно, трябва да мине през проверка и санкция на парламента Всичките фирми, които бяха строили по времето на Борисов, бяха правили до голяма степен основни ремонти под предлога, че правят само леки поправки на пътната настилка. Искахме комисия да види всички тези ремонти. Те (б.р. от ИТН) казаха - не ни се месете, регионалното министерство (б.р. оглавявано от Гроздан Караджов, излъчен от ИТН) е наше. Но то не е тяхно, а на държавата и ние няма да си затворим очите и някой да похарчи милиард и сто милиона държавни пари. Затова преди контролната функция ще платим само половината пари. Те много се ядосаха. Следващото нещо бе с БНБ. Заявихме им, че не вярваме на добрата репутация на Каримански за тази позиция (б.р. гуверньор на БНБ) и сме готови да ви дадем ваша кандидатура, но около която всички да се обединим. Отговориха ни - "Не, това е единствената кандидатура, която трябва да се случи".

Това каза премиерът Кирил Петков в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви по повод днешното изявление на Слави Трифонов, че от ИТН напускат управляващата коалиция.

"Продължаваме промяната има само една червена линия и тя се нарича "корупция" и всеки път, когато някой се доближеше до тази линия ние казвахме "не". От наша гледна точка имаше опасност този човек (б.р. Каримански) да не изпълни ролята на един истински гуверньор на БНБ. Пак се обадих на Трифонов и му казах - друг кандидат - ваш, просто да сме съгласни около тази кандидатура, каза ни "не". От този момент спряхме комуникацията с него, той спря да си вдига телефона. През цялото време се опитвахме да водим диалог, защото това не е лична работа, 7 милиона човека разчитат на нас. На срещата с папата в Рим отидох при Тошко Йорданов и му казах: "Време е да почнем да говорим". Единственият отговор, който получих, бе "Аз не съм оторизиран да говоря с вас" - допълни той. 

"Дойде времето за актуализация на бюджета и г-н Караджов каза: "Искаме в тази актуализация да сложим допълнителен бюджет от 3 милиарда и 600 милиона. И като попитахме за кои компании трябват тези пари - за същите тези компании, които г-н Рашков разследва, които изнасяха пари в торби. И ние казахме - е, не, няма как да се случи така, че 6 милиарда от парите на данъкоплатците да отидат там. АПИ никога не е имала такъв бюджет. Казахме - искаме тази актуализация да отиде за пенсии, за млади семейства с деца, за ДДС на хляба и за намаляване на цената на горивата. Днес трябваше да се внесе актуализацията на бюджета през Народното събрание и ние казахме - бюджетът е такъв, както ние го заявихме, без тези 3 милиарда и 600 милиона допълнителни средства за същите строителни компании. Не знам как АПИ може да похарчи такива средства. Караджов казваше - не се притеснявайте това си е мой проблем, аз ще ги похарча тези пари. Заявихме му, че това е безпрецедентен бюджет. Днес когато внесохме актуализацията в Министерски съвет, Караджов стана и си тръгна. Знаехме стила на Слави - играе силово, не му пука какъв ще бъде резултатът за тази държава и народ. Видяхме му коментара - ами това не изглежда сериозно - 7 милиона човека да разчитат на този анализ, който направи. Ние си казахме - въпреки всичко те ще се върнат на масата, защото никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава спирала. И в 3 и половина виждаме - Слави изтегля министри. Първо той не разбира от финанси", добави премиерът.

"Моята теза, е че тези хора влязоха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки пред АПИ. Когато тези поръчки не се случиха по начина, по който се надяваха, те решиха, че няма смисъл да са в това управление. И излязоха, без да им пука нито за народа, нито за правителството, нито за ситуацията. Направиха го така, както може един певец, който няма никаква отговорност към България, да го направи. Надявам се обаче, че сред депутатите им има хора, на които отговорността им пред държавата е по-важна", категоричен бе Петков.

И допълни на въпрос на Цветанка Ризова дали от ПП ще потърсят за подкрепа ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" : "Ние не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Бойко Борисов стои отзад, пуши пурата. И да преговаряме с тях - няма как да стане. За ДПС - докато Делян Пеевски е на първа линия, това също е пълен абсурд".

"Моята надежда е да има 12 отговорни независими депутата от ИТН, които да застанат до нас и да кажат - държавата е по-важна и да не са толкова безотговорни колкото техния лидер", заключи той.

 

Източници: "24 часа", бТВ

 

 

 

Коментари

  • Делта

    08 Юни 2022 18:53ч.

    Ей, Киртак! Хващайте се с Лори и Асенка и дим да ви няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    08 Юни 2022 19:00ч.

    Президентът им даде път за развитие и го оплюха, ИТН им подадоха ръка за съставяне на правителство и тях оплюха. Храни куче да те лае! По - долни същества не съм виждал. Избрахме ги с цел смяна на модела, реформи в правосъдието и борба с корупцията. А резултатът е война с Русия, тотален грабеж и национални предателства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    08 Юни 2022 19:02ч.

    Г-н Премиер /надявам се за кратко и последно/, да вземете да прочетете приказката за лъжливото овчарче. Ще разберете удивителни неща, колко много си приличате с главният герой от приказката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таралеж

    08 Юни 2022 20:35ч.

    Надценявате премиера. Съдейки по изказа, не съм сигурен, че може да чете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Юни 2022 19:29ч.

    Нашият Зеленски, "борел" корупцията, товарейки ни всяка седмица с нови заеми ! Разпасал се като фелдфебел и лъже и маже по света, бетер циганин, пък спазвал някакви имагинерни споразумения, а после се оплаква от хаос. Нетърпимо нагли сте и безпардонни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    08 Юни 2022 19:35ч.

    Слави отново оплеска всичко. 6 милиарда за АПИ наистина са много пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    08 Юни 2022 19:46ч.

    Що за балък трябва да си, за да вярваш на казаното от Кирето Лъжеца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Канадския еничар не е отварял уста без да лъже от както е бил българин

    08 Юни 2022 19:48ч.

    Жалка картинка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    08 Юни 2022 19:54ч.

    Боже колко е грозна раздялата по български на довчерашни политически партньори - винаги е едно и също. Изведнъж се оказва, че бившите партньори, които довчера са били съвсем приемливи, днес са едни корумпирани, алчни, прости и отвратителни личности, с които не може да имат нищо общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    08 Юни 2022 20:24ч.

    За кой ли път тоя доказва че е тъпо парче. Не ставаш,мойто момче, сори. И поръчка не може да изпълниш като хората..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коко

    08 Юни 2022 20:38ч.

    Сега ще видим истинското лице на Кирчо....и ще се бори по всякакъв начин да запази властта, която му беше уредена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КЪДЕ СА 9-ТЕ МИЛИАРДА?

    09 Юни 2022 0:15ч.

    Не ни обяснявай за Каримански. Отговори къде са 9-те милиарда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи