Кирил Петков: Няма формат България - Украйна за предоставяне на военна помощ

Кирил Петков: Няма формат България - Украйна за предоставяне на военна помощ

Няма формат България – Украйна за предоставянето на военна помощ. Така премиерът Кирил Петков отговори на въпроси на журналисти в парламента дали страната ни ще изпраща военна техника за Украйна. „Ако се реши на европейско и натовско ниво, ние говорим от самото начало в един глас с ЕС и НАТО“, каза той. И подчерта, че, ако се „случи тази координация“, въпросът ще бъде обсъден първо в Министерския съвет и после в парламента, съобщава БТА.

Кирил Петков отново заяви, че не е истина информацията, че България ще изпрати своите МиГ-ове за Украйна. 

"Много бих се радвал да имаме 16 летящи МиГ-а. Ние най-малко щяхме да имаме спокойствие за отбраната на нашето пространство. Нямаме 16 МиГ-а, които да летят в момента, така че тази информация не е вярна", обясни Петков.

Той отрече също, че е имало износ на военна техника. Петков обясни, че всяко оръжие, което се изнася, минава през Междуведомствената комисия за експортен контрол и разпространение на оръжията към Министерството на икономиката, оглавявано от вицепремиера Корнелия Нинова. 

По думите му, страната ни е подготвила изпращането на камиони за хуманитарна помощ като одеяла, палатки, дрехи. Петков призова българските граждани, които се чувстват съпричастни със съдбата на украинците, също да дарят по посочената от "Червения кръст" сметка.

Заставаме зад украинския народ, това е безумие, което се случва, подчерта премиерът. Той сподели още: Имахме малка надежда, че почват преговори, но конвоят, който видяхме да се придвижва към Киев, не ни дава особени надежди.

Премиерът потвърди, че 190 души са успели да бъдат евакуирани от българските власти от украинската столица. Петков подчерта, че ситуацията е била деликатна. Разказа как се е целяло автобусите да не се движат близко един до друг, за да не бъдат възприети като военен конвой. Един дрон може да помисли, че това е военна техника, посочи премиерът.

Кирил Петков изказа удовлетворението си, че парламентът е успял да гласува номинацията на новия военен министър - Драгомир Заков. Новоизбраният министър ще продължи да изпълнява и функцията на постоянен представител на България в НАТО до избора на нов човек на този пост. Премиерът нееднократно подчерта, че Заков познава отлично системата за сигурност на Европа и НАТО и комуникацията му с чуждестранните партньори ще е лесна.

 

Коментари

  • Просто Киро

    01 Март 2022 16:43ч.

    Един дрон може да помисли, че това е военна техника,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златко

    01 Март 2022 16:55ч.

    Остав-ка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, тоз вдяна след два дни

    01 Март 2022 17:03ч.

    Онзи ден пузицията беши "Ку ЕС реши, ша пратим кот тряъ". Върти си трАпчинките/задника на 180 между всяко обаждане на кака Херо/Борел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pi4

    01 Март 2022 17:36ч.

    Осигурен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    01 Март 2022 17:49ч.

    Не хитрувай куриле, това, че няма между България - Усрайна, не значи, че не сте обещали единствените ни самолети на натото!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Март 2022 18:00ч.

    Преведено на български: Ще направим това, което ни заповядат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Операция Z

    01 Март 2022 18:07ч.

    "ако се „случи тази координация“, ще се озовеш в много тежка куролация. В смисъл че ситуацията ти ще се окаже в извънредно тежка ситуация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браток

    01 Март 2022 18:09ч.

    Ама този образ е по-голям лъжец и от бат Бойко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Март 2022 22:04ч.

    Хубууу. Ти не лъжеш. Значи украинците лъжат и ни подвежда. Що им вярваш тогава? На такива подли "приятели"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БайХ

    02 Март 2022 7:31ч.

    ПростоКирето да декларира има ли изнесени бракувани боеприпаси в други държави, където им се сменя взривателя? И контролира ли някой къде отиват след това "освежените" мини, снаряди, ракети? Защото вече хванаха подобни боеприпаси в Донбас, където ясно се чете името на българския производител, сериен номер и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи