Кирил Петков: Няма да пращаме оръжие на Украйна и да се поддаваме на натиск за РСМ

Кирил Петков: Няма да пращаме оръжие на Украйна и да се поддаваме на натиск за РСМ

Много бързо, в рамките на месец, държавата ще покрие на 100% щетите, нанесени от градушката, за да могат стопаните много бързо да засадят полетата отново и да произведат реколта.

Това обяви в Садово премиерът Кирил Петков, който със земеделския министър Иван Иванов огледаха поразените насаждения. На 31 май град с големината на орех за 20 минути унищожи посевите. Стрелбата по градоносните облаци беше преустановена заради прелитащ самолет.

"Хората са се трудили много и цялата им реколта е съсипана", констатира Петков, след като огледа пораженията. Той и земеделският министър надянаха ботуши и влязоха в нивите с тиквички. Производители им се жалваха, че това се случва за трети път.

Министър-председателят поясни, че вече са подадени 39 заявления от земеделци от Садово, а срокът изтича днес.

"И двамата сме тук, защото сме ангажирани с проблемите на пострадалите стопани", допълни Петков.

Аграрният министър обясни, че днес има заседание на междуведомствената група на министерството на земеделието и на транспорта, която трябвало да изчисти всички неясноти, за да не се допускат повече такива инциденти. "Управлението на полетите идва от друга институция и има какво да напаснем, за да изчистим тези детайли", посочи Иванов.

Попитан ще удовлетвори ли искането на стопаните държавата да застрахова на 100% земеделската продукция, министър-председателят отговори, че са предвидили средства за големи компенсации в бюджета.

По думите му 300 млн. лева ще бъдат дадени на аграрното министерство за подпомагане на земеделците в цялата страна.

"Обещаваме прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички. И се надявам да идваме тук не да оглеждаме щети, а да се радваме на хубава реколта", добави премиерът.
Попитан ще изпращаме ли нова военна помощ за Украйна, Петков отговори, че е добре да се придържаме към решението на Народното събрание, което предвижда да не изпращаме оръжие, а само да ремонтираме украинска бойни машини.

"Не смятам на всеки две седмици да отваряме тази тема. Първата украинска техника вече пристига у нас. Приехме бежанци, отпуснали сме средства за хуманитарни помощи, подкрепили сме всички санкции срещу Русия. България е направила достатъчно в тази посока", заяви министър-председателят.

Той обясни, че не става въпрос за политически натиск върху България да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС. "Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали нашите желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", отсече Петков.
Той съобщи, че на 23 юни ще пристигне втория танкер с втечнен газ от Америка за България.

 

Източник: "24 часа"

Коментари

  • Плочата ли ти смениха или наркотиците!??

    07 Юни 2022 10:57ч.

    Хора в будна кома са начело на държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    07 Юни 2022 14:08ч.

    Кирее !!! Ти покажи самолетите дето каза, че НЕ сме пращали на Усрайна, РСМ не в ЕС ами В ШЕНГЕН ще влезе преди нас с такива като тебе!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не било шия, ами врат! Уж нищо не правим под натиск... Само проба да започнем преговори ("европейския процес")

    07 Юни 2022 11:02ч.

    "Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали нашите желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", отсече Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Попитан ще удовлетвори ли искането на стопаните държавата да застрахова на 100% земеделската продукция

    07 Юни 2022 11:02ч.

    В условията на капитализъм Държавата може и трябва да застрахова държавната продукция, а честните частници със немалките земеделски субсидии трябва да отделят парици от заделените за лимузини, скъпи местни и чуждоземски имоти, хеликоптери, околосветски пътешествия и луксозни бижута за дъщери и наложници и да си застраховат продукцията сами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо,

    07 Юни 2022 11:05ч.

    къде са българските 14 щурмови самолета Су-25, които бяха базирани в Безмер???? Участват ли в гражданската война в Украйна от румънски летища?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и един сив гълъб над главата му казва "мяу!"

    07 Юни 2022 11:10ч.

    Ей, големи алхимици станаха всички! Не даваме, ама даваме, и не се огъваме, защото КП отдавна се е огънал, ама това не е достатъчно и номера няма да мине - заради други. Пази си остатъка от рейтинг, щото знае ли се кога ще има нужда от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    07 Юни 2022 11:17ч.

    Продължавайте да плюете. Защо спряхте ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тролче,

    07 Юни 2022 11:33ч.

    я кажи, като защитаваш простоКиро лъжецо, знаеш ли къде са 14-е български самолета Су-25, защото били преброени само два в авиобазата в Безмер? Или ще кажеш, че броят на останалите в Безмер щурмови самолети е държавна тайна? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    07 Юни 2022 11:33ч.

    Кирчо се сети, че май бил българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първата украинска техника вече пристига у нас.

    07 Юни 2022 11:45ч.

    По кой маршрут ще уточниш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    07 Юни 2022 12:31ч.

    Стига лъжи и измами! Дай разпореждане да се предотвратяват градушките и да се използват ракети! Опустошихте България с безумия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Юни 2022 15:58ч.

    Кирчооо, много си елементарен. Ще дойде съобщение от ЕС, че има гаранция Франция и ти, хоп, ще плеснеш с ръчички. А после - да го духат идиотите. Ма много постно, бе, за по-умен те имах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи