Кирил Петков: Не се предвиждат ограничения заради Ковид

Кирил Петков: Не се предвиждат ограничения заради Ковид

Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за ковид сертификати в страната и няма изисквания за ограничения в движението. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти. Към момента продължава ръстът на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, но е далече от пиковите стойности, които имаше преди няколко месеца, посочи Кунчев.

На срещата е решено, че тази седмица ще се актуализира националния пандемичен план. Изисках да има ясна предвидимост за всички, като на базата на актуализирания план има шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели, допълни премиерът Петков.  Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат спокойно лято, каза още Петков.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че основната причина да се наложи Министерският съвет да приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, в който е заложено изискването и министърът на здравеопазването, и Министерският съвет при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки. По думите му в новия план няма да има особени разлики спрямо предишния план. 

Към момента продължава ръстът на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, но е далече от пиковите стойности, които имаше преди няколко месеца, посочи още Кунчев. Ако повишаването на броя на новозаболелите не води до по-тежко протичане на болестта, до по-голямо натоварване на системата, ще се справим със ситуацията, увери Кунчев. По думите му в момента е рисково да се правят прогнози, но вероятно през август ще се стигне до пикови стойности и след това ще започне нормализиране. Дали ще има нов вариант на вируса, не може да се предвиди, подчерта Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена, има ваксини и лекарства. Опитваме се да убедим Здравната каса и Министерския съвет, така че да се направят промени за облекчаване на достъпа на пациента до личния му лекар по отношение на безплатна и бърза диагностика на коронавируса, добави Кунчев.

Предвижда се носене на защитни маски само в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора, но мярката ще бъде въведена след приемането на новия пандемичен план и със заповед на министъра на здравеопазването, каза отново Кунчев, който и вчера пред журналисти изрази същото мнение.

Проф. Радка Аргирова, епидемиолог, посочи, че антигенните тестове, с които разполагаме, могат да "улавят" и последните варианти на коронавирусната инфекция. По думите ѝ разликата в хода на пандемията и във възприемчивостта на вируса сега е заради наличния имунитет на населението вследствие на ваксинация или преболедуване.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Няма място за паника

    14 Юли 2022 11:15ч.

    Колкото по контагиозен става даден вирус, толкова повече намалява неговата вирулентност. Контагиозността е способността на причинителя на дадена болест да преминава от болен на възприемчив индивид. Вирулентността определя колко тежко протича заболяването при индивида, който е инфектиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе... морбили?

    14 Юли 2022 14:45ч.

    ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво за морбили?

    14 Юли 2022 15:05ч.

    Да не би да се държи различно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    14 Юли 2022 11:21ч.

    Кирчо, я обясни на всички нас, здравноосигурените, как без наше съгласие и дори без да ни уведомят се подават резултатите от всички медицински изследвания към Информационно обслужване . Ако си платим изследванията, може да не ги изпращат. Защо ни рекетирате, Кирчо. Става дума за чувствителна лична информация. Това разбира се е поредното предателство ваше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Юли 2022 11:30ч.

    Значи няма санкции за вируса, наложени от Брюксел, засега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вирус няма

    14 Юли 2022 11:43ч.

    Простото нищо не решава,чете спуснатите нареждания от вън. Какви са текущите планове на сатанюгите ? Това е т.н. "седма вълна" , от медицинска гледна точка - седмия кръг на масовата лудост. От техническа гледна точка сатанистите правят междинна статистика. Обзор на "постигнатото".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вирус няма

    14 Юли 2022 11:47ч.

    Този път "мерките" - маски, ограничения, заигляне с иРНК ... са оставени на "препоръчителен принцип" , а не както преди задължителни ! Така ТЕ преброяват колко % от овцете са с траен психиатричен дефект ? Колко ще си сложат доброволно маски в 35 градусовите летни жеги ? Колко ще се бустерират за четвърти път, без да ги насилват ? Сатанистите работят научно, математически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вирус няма

    14 Юли 2022 11:49ч.

    Не си мислете че в България се прави нещо особено. В целия "Западен свят" се прави едно и също - вижте какво пишат немските, френските, испанските, австрийските ...медии. Един и същ цирк се разиграва, едни и същи "мерки" и "препоръки" се спускат на овцете. Разиграва се един и същ спектакъл на "Добри ченгета - лоши ченгета".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пей си пенкеле

    14 Юли 2022 12:06ч.

    кой ли те слуша! Пропука се и тази теория, мъчат де да я върнат, но не могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    14 Юли 2022 12:35ч.

    Киро и баба му Радка още ли са тук?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    14 Юли 2022 13:14ч.

    Като пием 2 х 100 в кръчмата, и едно малко на изпроводяк, това последното води ли се бустер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е виновен

    14 Юли 2022 13:19ч.

    До сега трябваше цирка с мандатите да е приключил и този на снимката да няма думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блиц Инжекцион Ваксинейшън

    14 Юли 2022 14:27ч.

    Урумов: Скоро ще се разбере за нощните наркомански оргии в МС // Поръчвана “дизайнерска” дрога в кутии за пици, поръчвани женски и мъжки проститутки, среднощни оргии в сградата на правителството - няма нищо тайно, което да не стане явно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от пиара на тия гадини бе!

    14 Юли 2022 14:46ч.

    Махайте ги от екраните и сайтовете, стига дрънка тоя мошеник! Ей, ако не се намерят пак 15% да гласуват за него... пак си е работа. Нещастен народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Юли 2022 15:23ч.

    Безумецът от Калемби не бил чак такъв безумец, сигурно защото се задават избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи