Кирил Петков: Имаме добра новина, свързана с азерския газ

Кирил Петков: Имаме добра новина, свързана с азерския газ

Премиерът разясни и основните инвстиции, които България планира със страните на Балканите

„Днес най-вероятно ще имаме още една добра новина, свързана с азерския газ“, съобщи Петков, изброявайки част от най-големите инвестиции, които България планира по време на икономическия форум "Инвестиции и региони 2022".

По-късно в парламента Петков обяви, че вече имаме добра новина: Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли. Това съобщи премиерът Кирил Петков на въпрос от "Продължаваме Промяната" по време на блицконтрола в парламента.

По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме азерския газ.

Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени, коментира Петков.

Балкански инвестиции в енергетика и инфраструктура

„Възможностите трябва да бъдат използвани по най-умния начин. В момента картата на Европа се предначертава“, каза Петков. По негови думи, важната тема с Румъния, в контекста на Балканите, е свързана с построяването на мостове между двете страни, за които се говори от 30 години и на които времето е дошло.  

Гърция е поискала максимална икономическа свързаност с България, планът за интерконектора да бъде осъществен максимално бързо, страната ни да бъде част от инвестициите в гръцките пристанища, както и между двете страни да има по-голяма енергийна свързаност, когато се отнася за ток и газ.

Сърбия и Македония, от своя страна, са потвърдили, че искат да имат диверсификация през България.

„Така че изведнъж регионалният поглед в новата карта на Европа се оказа, че дава възможност инфраструктурните проекти да бъдат още по обединени, още по свързани, а ние на Балканите сме 65 милиона човека. Като пазар представете си, ако можем да обединим енергийните си инфраструктури, а бизнес проектите да работят заедно. Това може да стане най бързо растящият регион в Европа“, допълни Петков.


Най-големите проекти за вътрешни инвестиции

„На първо място трябва да отпушим строителството на нашите магистрали, които в момента са в доста трудна ситуация. Там има платени аванси, но няма построена магистрала. Северна България, в момента реално е в изолация и така с два моста на Дунава няма магистрала“, каза Петков.

Министър-председателят посочи като важна инвестиция и безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

„Как работят тези инвестиции в момента? Имате проект примерно слънчев соларен парк имате батерии към него, но никой не е правил до този момент инсталация на батерии на системно ниво. Това означава, че независимо откъде идва енергията вие могат да компенсират. Реално правим 1 нов модерен ПАВЕЦ“, посочи той.

Той обяви и че другата основна инвестиция ще бъде в човешки капитал във Фонда „Стамболов“, който планира да подпомогне изпращането на най-умните хора да учат по света, ако след това се върнат в България.


Източници: бТВ, БТА

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ММ93

  13 Май 2022 11:32ч.

  Никой не ти вярва киро, никой и за нищо ! ОСТАВКА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Локумджията

  13 Май 2022 14:41ч.

  Калъпат Зеленски нещо се е деформирал и Кирчо се получи малко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Май 2022 11:37ч.

  То азерския газ, нали е наполовина руски ? Уточни ли начина на плащане ? Да не е в манати, без конверсия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалит за кирил!

  13 Май 2022 11:37ч.

  Никой повече да не внася данъци в тази държава. Нищо няма да му плащаме на тоя повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Език мой, враг мой

  13 Май 2022 11:41ч.

  "Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт." Пълна каша му е всичко в главата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Азерския газ пак е руски

  13 Май 2022 11:46ч.

  И гръцкия газов оператор е руски. Като се има в предвид, че стратегическото значение на България във войната срещу Русия е никакво, всичко се свежда до комисионни от доставка на по-скъп газ за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил става военна цел

  13 Май 2022 11:50ч.

  Интересен човек е кирил. Иска да предизвика война заедно с псевдолидерите на европата. В този случай, да го предупредя, че става лигитимна военна цел. И никой няма да си играе да го спасява. Даже народа ще помага на Русия да го приключи веднъж и завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 11:52ч.

  Идеята е да има газ, без значение откъде идва, ама то като си болен мозък чакаш само руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  13 Май 2022 14:19ч.

  майнольольо, важна е цената! кажи нещо за цената троле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да заповядат дамите

  13 Май 2022 11:53ч.

  Маша Калиброва и Таня Цирконова желаят да се запознаят с кирил небългарски от близо. Да заповядат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  13 Май 2022 12:16ч.

  То Кирето само добри новини носи, ама въпросът е колко от тях са били верни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Май 2022 12:35ч.

  "много под европейските пазарни цени" Този знае ли какви са пазарните цени в Европата и какви са цените на Булгаргаз за април? Разликата в момента за МегаВат час е 67.76лв. По-голяма разлика ще има?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Май 2022 12:36ч.

  Не казва, как без връзка с Гърция ще се получава азерски газ. Някой знае ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стария градеж падна

  13 Май 2022 14:07ч.

  Света потъва в хаос. Неизбежно е. Старото трябва да изгори. Колкото повече се напъваме да го пазим, толкова повече отлагаме възстановяването си. Бързо трябва да се изгори ненужното, пример кирил петков. И да започнем да градим наново. Този път правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи