Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма успее

Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма успее

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция, предаде БТА. 

Уверен съм, че днешният ден ще остане в политическата история на България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост. Изключително съм радостен да присъствам на това събитие. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на събитие по откриване на строителството на терминал за втечнен газ, който ще осигури алтернатива на Балканите, започва в района на гръцкия град Александруполис.

Той изрази признателността си за помощта, която Гърция оказва на България в настоящия критичен момент.

„На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента със спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа може да се противопоставим единствено заедно и да водим политика, зачитаща принципите на международното право“, заяви Петков.

По думите му проектът за плаващия терминал за втечнен газ е не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Стартът беше даден на церемония, на която присъстваха премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на България Кирил Петков, на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Сред акционерите на терминала е "Булгартрансгаз", чийто дял е 20 процента. Съоръжението е за съхранение и регазификация. То ще бъде готово до края на 2023 година и ще бъде свързано с 28-километров газопровод с газопреносната мрежа на Гърция.

По съществуващите трасета газът ще достига до България, Сърбия и Северна Македония. Капацитетът на терминала е 6,1 млрд. куб. м. газ годишно. "Булгаргаз" са резервирали 500 мил. куб. м. годишно.

Стойността на проекта се оценява на 382 млн. евро. От тях 166.7 млн. евро се осигуряват от гръцката Оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020". Инвестиционното участие на "Булгартрансгаз" се изчислява на 16.6 млн. евро.

През съоръжението край Александруполис Югоизточна Европа ще може да получава газ от различни източници - САЩ, Катар, Египет и Израел.

 

 

Коментари

  • рукола Z

    03 Май 2022 14:32ч.

    Ха ха ха, че той успя бе оли, само че другите държава вече го разбраха, а ти се правиш на две и половина... мамин сладък крадливец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    03 Май 2022 17:17ч.

    Тази зима се договорихме с колегата да поживея в Гърция за да спестя от разходи за отопление, солидарно с всички българи, не на шантажа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормален срещу ненормални

    03 Май 2022 17:56ч.

    Ако тръгнеш да се биеш, ще срещнеш мен. Не те съветвам да опитваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Май 2022 14:35ч.

    Изкуственият интелект вече е в доста напреднала фаза . Дали пък Бил Гейтс не е бил прав с теорията си за чипирането, та да се подпомогнат някои интелекти ? Европа я чака съдбата на Акадската империя, колкото и да не го осъзнава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моята страна

    03 Май 2022 14:39ч.

    Тази страна да не му е собственост? Не звучи прилично в контекста. Май също бърка и посоката на икономическият шантаж. С какво ви шантажират руснаците? Че искат да си получат парите за стоката която ви продават? Плащате същото в евро или долари, ама обръщането в рубли нарушавало санкциите. А санкциите легитимни ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тая политически некадърник

    03 Май 2022 14:45ч.

    Твърди, че имал собствен бизнес за милиони! Ти си фалирал още като си измислил името на компанията си, бе , кретен, кой знае чия подлога си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, не, не е фалирал

    03 Май 2022 15:46ч.

    Щеше да е фалирал, ако е истински "бизнес", в условия на истински капитализъм, но у нас такива няма и никога не е имало. Зад всеки "бизнес" у нас стои държавата и за това не фалират. Може да фалира само чичо Денчо, дето вози с баничарката си инструменти по къщи и апартаменти, за да прави ремонти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    03 Май 2022 16:40ч.

    Вече е ясно чия подлога е бил,от къде са му кинтите,и защо цели 3 пъти си заряза уж успешния бизнес когато го извикаха господарите му да запълва дупки в колониалната администрация като министър,и премиер.Този ако ставаше за нещо,и имаше акъл нямаше да е на каишка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като каже "моята страна" тоя

    03 Май 2022 14:40ч.

    И ми иде да тръшна лаптопа!. Долен ........ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зор и корист

    03 Май 2022 14:44ч.

    С непремерени и ненужно агресивни изказвания Василев поде враждебната атака още през март. Днес можем да гледаме на това като пряко доказетлство, че схемата вече е била готова и се е пристъпило към осъществяването и. Тогава нито руснаците, нито големите страни от Запад имаха ясна представа какво и как ще се прави. Видя се, че ние търсим и желаем конфликт. А защо?! И от какъв зор?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    03 Май 2022 14:45ч.

    Ще успее Кире, ще успее. С всичко дето се е захванал успява, за разлика от теб. Питай Ердоган за доматите да ти обясни за какво иде реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Май 2022 14:47ч.

    Поредното доказателство за прости и неуки....нищо че е учил в Харвард....Ако седна с тоя на дебат за история ще го разплача-толкова е бос.Иначе реди заучени фрази като наниз от броеница,като кренвирши от машина, като л@@@а от харвардски $@&&&к.Лъжец и измамник.Мразя я тая колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зор и корист

    03 Май 2022 14:48ч.

    Просто е! Ходовете на спомената схема вече са били измислени, а нашите "променливи" вече са разбирали прекрасно, че дните им в Бг са преброени и трябва без забавяне да забършат нещо. Схемата е проста - намираме посредник за ограбване на бълг. потребители, съсипване на бизнеса. Днешното вкл на киро индикира, че на тях вече реално не им пука, защото багажът им се стяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    03 Май 2022 14:50ч.

    Това не е твоята страна, бе цървул. Не разбра ли,че хората не те понасят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормален срещу ненормални

    03 Май 2022 17:57ч.

    И аз не те понасям, путинска подлого, но ми се налага да живея с теб в една държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами бегай

    03 Май 2022 21:08ч.

    да лапаш другаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо срича като чете!

    03 Май 2022 14:50ч.

    Учи българския горкия! А английският му език е твърд, граматически правилен, но той и говори стандартно, а произношението му е странно. Едва ли го разбират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С една дума -

    03 Май 2022 15:52ч.

    тъповат си е. И си му личи. Господ често дава от едно, но за сметка на друго. Надарил го е с физическа красота, та от 10 жени 9 се подмокрят. Но е спестил доста от към мозък. Вероятно и Той е в криза, щом като се е принудил да спестява от това или онова. А мозъкът струва пари ... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    03 Май 2022 16:43ч.

    Този дръглив кон и красота? Има малоумен фейс,който добре показва същността му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    03 Май 2022 14:51ч.

    Руснаците искат да им се плаща за газа и това е шантаж ?!? киро, ами и ти ни шантажираш, щом искаш да ти плащаме за пробиотика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ein Narr

    03 Май 2022 14:53ч.

    Шантави мисли на един ШАНТАВ човек! Бори се за прозвището Простакий българоубиец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    03 Май 2022 14:58ч.

    Икономически шантаж е да ти блокират 300 млрд и да ти активират над 7 000 санкции. Тяхното е асиметрични мерки, за сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Ц към 1трлн+

    03 Май 2022 15:06ч.

    Резервите на ЦБ Рф са само 300млрд.Лавров казва и 300млрд по сметки на Газпром=600млрд.Не извесно колко по сметки нацдр.юридически лица+инвестиции в З.Е. +имущество и сметки на руски олигарси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Май 2022 15:18ч.

    Братушке, заслужаваш орден герой на Русия! Вчера по първи канал са давали документален филм, за унищожение на Британия с радиоактивно цунами от торпедо! Твоята идея за Америка, Йелолстоун и една ракета, обаче е много по добра и за това и медала! :) Победа будет с вами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато се случи тоя терминал

    03 Май 2022 15:03ч.

    Кирчо вече няма да е фактор в политическото устройство на България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    03 Май 2022 15:04ч.

    Не говорете глупости, Петков, България не е "вашата страна". Толкова ли нямаше какво друго да правите, че трябваше да се заемете с недостойните и мръсни задачи, които са ви поставили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Кире не тъп,кире крадец

    03 Май 2022 15:10ч.

    Щеше да е тъп,ако не е разбрал,че ЕК командва слабите държави в ЕС.Силните си гонят интереса.Щеше да е тъп ако не беше разбрал ,че няма НАТО а има САЩ.Тия неща той ги знае прекрасно и използва отлично за да се обагати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Май 2022 15:14ч.

    Върнах се от пазар. Там ме шантажираха. Искаха да им плащам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-на това леке

    03 Май 2022 15:15ч.

    Бащата заяви в прав текст ''България не ми е дала нищо'' На синчето България стана ''моята страна''Истината;върти кокошкарски далавери в България,откраднал е някое милиончи.Готви се да ги умножи по 7/8пъти под протекцията на САЩ.Срещу което да наложи САЩ дневния ред на България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-разликата с тия преди него

    03 Май 2022 15:22ч.

    Те правеха същото.Но дори Борисов хранеше опозиция ,журналисти,медии.По един или друг начин споделяше гепеното.Тези знаейки,че са за кратко крадат 1.От всички.От народа и от олигарсите 2.Всичко е в тяхната касичка 3.При такава схема само САЩ ги крепят а всички други им подритват столчето.В крайна сметка всички срещу САЩ.Козяк едва ли са целяли това.Кире и за тях е неудобен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече и магазинера на Слави изглежда гений

    03 Май 2022 15:26ч.

    спрямо такъв премиер. Той поне беше един от работещите за да се издържат с нещо реално и нужно за обикновените хората, така че няма как да не разбира какъв им е хала. Обаче такова недоразумение досега не е ставало премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво носи СМЯНАТА

    03 Май 2022 15:42ч.

    Случват се събития от реш. важност, а тук се занимаваме с напъните кирови на изпроводяк да гепи и прибере нещо в суматохата. Говорилнята дава повод и на доказано вредни и ограничени индивиди да цапат пространството с влудяващи майненски простотии. Програмна "статия" с Патрушев, търсете четете. Нали знаете кога се възлага подобна задача на човек, различен от ПЪРВИЯ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не мога да го гредам

    03 Май 2022 15:49ч.

    Органически ме отвращава. От самото начало. Но не по-малко и тези, дето си го отгледаха, монтираха в премиерското кресло и накараха всички да теглят последствията от хаоса, който предизвиква това неуко недоразумение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормален срещу ненормални

    03 Май 2022 17:59ч.

    Ще ти се наложи да го гледаш, поне още две години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за няколко долара и 30 сребърника

    03 Май 2022 15:55ч.

    Освен за България човека се грижи и за Евросъюза ,Азия Африка и Украйна.С Австралия има малко зор ама нейсе. Какво прави алчноста с човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хам

    03 Май 2022 16:03ч.

    Куролацията е в тежък цугцванг и вероятно тези дни ще се разтури седянката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Май 2022 16:10ч.

    Отдавна в България някои искат да имат газова независимост от Русия. Сега я имат и отново се оплакват. Не е ясно какво наистина искат? А евентуален нов договор с Газпром догодина, ще е директно с рубли. До тогава не се знае колко ще струва рублата. В момента долара е под 67 рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Май 2022 16:11ч.

    Киро, далече ли е Канада, бе? ..... - Асене, млъкни и плувай! ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    03 Май 2022 16:17ч.

    Вярно е има шантаж, но той е от САЩ и слугинския ЕС! Ако просто Кирчо това не го е разбрал, той е не само прост но е пълен кретен. Позицията му е предателска, а вече разбраха всички и това, че е корумпиран!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "тежко ни и горко"

    03 Май 2022 16:19ч.

    От където мине Кики трева не никне. Той робува на ината и на мозъка на третокласник.Сигурен съм, че е бил дете със СОП .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    03 Май 2022 17:36ч.

    За какъв шантаж говори това недоразумение?! Русия си защитава интересите.- дали това харесва на Киро и компания, е отделен въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение на управниците ни

    03 Май 2022 17:50ч.

    „Русия печели енергийната война“, заявява с болка американското списание Time. Да, наистина. Вече десет европейски страни, според Bloomberg, са се съгласили да купуват руски газ за рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците не печелят

    03 Май 2022 18:01ч.

    Пази, Боже, от такива победи. Ако нещо печелеха, нямаше да откачат до такава степен, да си съсипят икономиката и да докарат света на крачка от самоунищожението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение на управниците ни

    03 Май 2022 17:53ч.

    Полша получава 55% от газа от Русия, България - 90%. Но всъщност това не са държави, а американски протекторати. На същата тази България още в зората на самостоятелното си съществуване директно беше забранено да строи АЕЦ Белене заедно с руснаците. Сега задграничните майстори отново натиснаха. Е, населението ще седи, ще мръзне, ще мисли, може би ще разберат нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение на управниците ни

    03 Май 2022 17:55ч.

    Time педантично изчислява: „До 7 април ЕС даде на Украйна около милиард евро, но в същото време (в смисъл, от началото на специалната операция) плати 35 милиарда на Русия за нефт и газ....... И въпреки че европейските страни вкарват оръжие в Украйна, те все още не са успели да неутрализират руската мечка."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия не може да си харчи парите

    03 Май 2022 18:03ч.

    Дребният детайл е, че заради санкциите Русия не може да харчи получените 35 млрд. евро или долари. Затова е цялата разправия с плащанията в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 20:33ч.

    Плюете, плюете, ама стоите в България. Хвалите по цял ден джуджето, ама никой не се е затичал към Русийката. Гиди миризливи зелени чорапи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Харесваме си

    03 Май 2022 21:18ч.

    България, тук сме се родили, защо трябва да ходим другаде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    04 Май 2022 12:48ч.

    Не знам за икономическия шантаж на Русия, все пак те не са отменили договорите, но каквато и война да водят американците, потърпевш е Европа. Всички бежанци идват тук, ние се ангажираме финансово, навремето терористичните актове пак бяха в Европа, а американците печелят и от продажба на оръжия и от марионетните правителства. Забелязвам, че и руснаците не се целят в тях, а в нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи