Кирил Петков бе посрещнат с освирквания и обидни скандирания в Битоля

Кирил Петков бе посрещнат с освирквания и обидни скандирания в Битоля

Премиерът призова да надмогнем историята, а Илияна Йотова му каза да вземе мерки срещу съветниците си

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета, с който той пристигна в Северна Македония, предава БГНЕС.

Премиерът, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията дойдоха на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква, разказва още БГНЕС и добавя, че на част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Българският премиер обаче обяви, че "имаме много добра комуникация от двете страни на границата". "Моето присъствие показва заангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение, не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално. За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да работим заедно в синхрон всички", заяви Кирил Петков 

Според българския премиер не трябва да се мисли за натиск от когото и да било. "Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи. Ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да постигнем", подчерта Кирил Петков. 

Той беше категоричен, че правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. "Двете правителства работят много, трябва да стигнем до обща позиция, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ да бъде там, всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права, темата за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се постигне , въпросът е как, кога, в какви стъпки", допълни Кирил Петков.

"Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в преговорите", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков трябва да вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, тъй като това би било опасно и тревожно. 

"Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната по отношение на членството на РСМ. Пътищата са два - ще започнат европейските процедури, България трябва да намери сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес България да има достатъчно гаранции, че нашите условия ще бъдат отчетени", коментира още Илияна Йотова=

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и да направя всичко възможно те да бъдат вписани в Конституцията на тази държава. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип". Това mcu заяви българският външен министър Теодора Генчовска. "Външното министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция с подкрепата на Народното събрание. Няма как да не мине без външен натиск, надявам се на разбиране и подкрепа от страна на нашите съюзници. Очакваме колегите от Република Северна Македония да изпълнят ангажиментите си по изпълнение на Договора. Очакваме конкретни резултати", допълни българският външен министър.

УЧУДВАНЕ

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, разказва БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно: „Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Su38

    16 Апр 2022 19:28ч.

    Когато сееш ветрове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Апр 2022 19:44ч.

    Као е времето на Охридското езеро ? Там нашата Епархия, фащистите май я закриха ! Ами разкажи им за Преспанските камбани и "Гласовете ви чувам", но първо трябва да си ги прочел (авторът е български) !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Апр 2022 21:06ч.

    Македонците правят най-добрата услуга на българският народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо ли

    16 Апр 2022 21:53ч.

    Имаше един плащат при посрещането "Фашисти, облечени като администратори"?! Киро не е фашист, той е ястреб, макетата нещо са се объркали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви македонци не сте,

    16 Апр 2022 23:56ч.

    щом не сте ги набили?! НАЙ-НАКРАЯ разбрахте ли, че сте БЪЛГАРИ?!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фотото

    17 Апр 2022 0:27ч.

    Нещо не виждам усмивки по лицата на охраната на Кирчо от БКП+ГЕРБ-ханъми?! Съзира се неистов страх и желания веднага да бягат от Македония преди да са изяли и боя! Както 1913, 1919, 1944, ..... А тия бюджетно платените "македонски българи" гледат като уволнени функционери без заплати?! Кеко пари - теку бугари во Македония; нема пари - нема и бугари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    17 Апр 2022 0:53ч.

    Значи другарката Йотова ще направи всичко, за да бъдат записани в Конституцията бългърите в Македония, като нещо различно от другите българи в Македония. Точно това искаха и терористите от комунистическия режим, които отцепиха този регион от нас. Те искаха да сме официално два различни етноса, вижда се как децата продължават пъкленото дело на своите бащи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    17 Апр 2022 0:59ч.

    Колкото до македонците, жалко е да видиш до каква степен човешко същество може да бъде индоктринирано и употребено. Но идва един момент, от който извинения няма да има. Когато човек разбере истината, зависи си от него, дали ще има нравствената сила да остави довчерашните си заблуди. Или човек толкова ще е заобичал измамата, че ще предпочете нея. Обаче това си има цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателна

    17 Апр 2022 3:40ч.

    Гледам на снимката само ЧЕРНИ балони и тук-таме по някое ЧЕРВЕНO цветенце?! Да не са откривали погребална агенция?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Мустафа

    17 Апр 2022 11:39ч.

    еклери, толумби, малеби на консигнация - ИЗГОДНО!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    17 Апр 2022 13:16ч.

    Никой не обича предатели. Дори и само да са заподозрени в това. Киро, дръж се за българите и българските интереси. Тези там са нашите украинци. Технологията за превръщането на братя в смъртни врагове е една и съща, ефективна и се прилага от същите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    17 Апр 2022 16:24ч.

    Приятелка, която обича през празниците да скитори по света, преди година -две беше в Охрид и издържала само час. Такива неща говорели за нас по някакви високоговорители на площада.... Скоро гледахме филма "Само защото бяха българи". Действително не разбирам тази омраза от тяхна страна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи