Кирил Петков: Ако ДАНС намери руска връзка в Gemcorp, няма да ги допуснем

Кирил Петков: Ако ДАНС намери руска връзка в Gemcorp, няма да ги допуснем

Министърът на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании подписват меморандума пред премиера Кирил Петков. Крайният вдясно е Атанас Бостанджиев.

С тях имаме само писмо за намерения, казва премиерът

Миналата седмица - на 23 март, министърът на енергетиката Александър Николов в присъствието на премиера Кирил Петков подписа Меморандум за сътрудничество с две компании - Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничество относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Още същата вечер се появиха публикации, че британската компания Gemcorp е свързана с руски капитали и с бизнесмена Алберт Авдолян, определян в медии като близък на Путин. От 2020 г. обаче в Gemcorp не присъства Алберт Авдолян, установи тогава проверка на "24 часа".

Последва и реакция от посолството на САЩ на 31 март в предаването "Лице в лице" водещата изчете имейл от US мисията, в който се посочва, че търговското аташе на САЩ не е присъствало на подписването на меморандума и че нито един техен представител не се е застъпвал за Gemcorp пред член на българското правителство .

Въпроси директно към премиера Кирил Петков зададе "24 часа":

- Г-н премиер, какви ангажименти поема българското правителство към двете компания съгласно подписания меморандум?

- Никакви. Единственото, което беше е общо писмо за намерение за потенциални инвестиции от тях, но реално няма нищо, което българското правителство е задължено да направи на база на подписания меморандум. Това е просто писмо за намерение.

- Просто писмо за намерение, което обаче бе подписано тържествено в Министерския съвет...

- Така е, ние когато го подписахме харесахме идеята да се инвестира един милиард в България. Видяхме, че техния капитал в този момент няма руски инвеститори и запознахме се с IP3, когато министрите на финансите и енергетиката бяха в САЩ. От тази гледна точка всичко изглеждаше добре, но двете статии, които излязоха, и аз благодаря винаги на добрите журналисти, които могат да извадят допълнителна информация, че в миналото е имало руска връзка. Разпоредил съм сега на ДАНС да направим точна преценка какъв е този риск и тази руска връзка и ако видим, че тя е реална и съществуваща не бихме позволили техните инвестиции да влязат в България.

- А двете компании не бяха ли проверени предварително от българското правителство дали имат съмнително собственици и капитали?

- Да, но на съществуващите инвеститори. При съществуващите инвеститори няма руски инвеститори. В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние. Сега ще направим проверка на тези връзки и ако се окаже, че са факт няма да ги допуснем на пазара. 

- Има ли в подписания документ гаранции, че двете фирми няма да се възползват от публични средства, независимо дали от българския бюджет или европейски фондове?

- По никакъв начин не сме обвързвали публични средства в този меморандум. Единственото, което се казваше е, че те имат желание да инвестират в енергийния сектор на България един милиард от техните средства. А българското правителство каза, че ние привличаме всякакви инвестиции от този тип. Другото, което на мен лично ми беше харесало имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act -  Законът срещу корупционните практики в чужбина в САЩ, които не разрешава никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. но, както казах на базата на статиите от "BIRD" и "Financial Times" ще направим допълнителна проверка и не бихме я допуснали, ако се окаже, че има някаква допълнителна връзка, за която ние все още не сме уведомени. 

- Имало ли е участие на чужди дипломати при представянето на двете компании на българското правителство и защо бе тази реакция от посолството на САЩ?

- Те просто се разграничиха от тези инвеститори. IP3 бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата  и оттам може би е дошло това объркване, че едва ли не те са препоръчани от американското правителство. 

 

Премиерът говори и пред бТВ. Той благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.


„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

 


Спасяваме тока от въглища с Плана

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен идва у нас другата седмица, за да бъде официално подписан българският План за възстановяване.

„Тя застана още в последната ни среща и каза „Технически всичко сме завършили по Плана“, а сега ще дойде да направи формално подписване на Плана. Нищо няма да се променя, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат започнати веднага след това“, посочи Петков.

Той подчерта, че направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

 
„Много странни неща“ с вноса от Турция

Премиерът днес посети българо-турската граница за инспекция на лабораториите към БАБХ. „Установихме дейности несвойствени и недобре изпълнени“, призна той.

По думите му в помещението за инспекция на животни нямало никакви следи да е използвано по предназначение, а в хладилника на това за месни продукти намерили… цитрусови полодове.

„Много странни неща видях като контрол и управление. Разпоредих още днес ДАНС да се запознае с този въпрос (…) Не можах да чуя добри обяснения“, коментира премиерът.

И беше категоричен – ако искаме истинска протекция на българските производители, пунктовете за внос трябва да бъдат изрядни, а не през границата да се допуска всичко.

 

 

 

Източници: "24 часа", бТВ

 

 

 

Коментари

  • Менте

    01 Апр 2022 19:14ч.

    А бе шматка такава, ДАНС трябваше да направят това, преди да си оплескал всичко. И защо намеси американското посолство? А къде ти е дипломата? Менте?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ако ДАНС намери руска връзка"

    01 Апр 2022 20:37ч.

    Ако не намери руска, да търси кирова американска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Апр 2022 23:50ч.

    Новата политика която прокарва полтергайста Кики е "мизерията и нещастието, обичат компания" Тази извратена солидарност на страданието, съвсем скоро ще ни върне в каменната епоха, където законът на джунглата е конституция- тоест правото на силният, и понеже все пак сме хора истината ще е моторът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все си мисля, че хич няма да му се получи.

    02 Апр 2022 2:39ч.

    Не познавам човек, вкл. и върли американофили, който да не го презира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя ако си отиде "по здраво" в Канада

    02 Апр 2022 2:42ч.

    ще е голям късметлия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатани и продажници, сър.

    02 Апр 2022 2:37ч.

    Долнопробни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я вкарайте 1 милиард ЛЕВА в нашето земеделие

    02 Апр 2022 7:52ч.

    за зеленчукопроизводство тази пролет, а не като последните 2 години - производителите на разсад да си унищожават растенията, защото не могат да ги продадат, че поне да похапнем нашата качествена и вкусна продукция това лято... Не се занимавайте с инвеститори-въздухари, или пиявици, като дпм.... Глад се задава с тази война в Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гела

    02 Апр 2022 9:00ч.

    Простотия и лов на вещици нямат граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи