Кипърските турци с ултиматум към силите на ООН да признаят тяхната "държава" или да я напуснат

Кипърските турци с ултиматум към силите на ООН да признаят тяхната "държава" или да я напуснат

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Правителството на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) е поставило ултиматум на мироопазващите сили на ООН в Кипър (УНФИКИП) да признаят тяхната "държава" или да я напуснат, съобщи "Сайпръс мейл".

Според турския вестник "Хюриет" кипърският турски външен министър Тахсин Ертугрулоглу е заявил, че ако УНФИКИП не сключат споразумение с кипърските турски власти, то те ще трябва да напуснат двата си лагера и контактния си пункт в Северен Кипър.

"Гостоприемството приключи, или ще подпишат военно споразумение със СКТР, или ще се изтеглят от СКТР", каза Ертугрулоглу, добавяйки, че мандатът на УНФИКИП произтича от споразумение с кипърската гръцка страна, а не с властите на "СКТР".

Той допълни, че на Общото събрание на ООН в Ню Йорк той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар са се срещнали с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и заместник-генералния секретар на ООН за мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, на които са представили подготвено от тях предварително споразумение за "статута на силите" (споразумение между страна домакин и чужда държава за разполагане на военни сили, бел.ред.). Те също така са ги информирали, че ще предприемат по-нататъшни стъпки за признаването на "СКТР".

Ертугрулоглу посочи, че даденият ултиматум е с едномесечен срок. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Godefroy

    05 Окт 2022 14:10ч.

    Само бълг.турци да не поставят ултиматум, щото ще има сълзи и сополи за южна България. Да не говорим за лудогорието. Българите от България да си опичат акъла щото да не останат без България . Най важна е земята, всичко друго е бошлаф. Който притежава земята си, притежава и властта върху нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи