"Кинтекс" е напът да провали договор за 80 млн. лв., твърди бившият шеф на дружеството

"Кинтекс" е напът да провали договор за 80 млн. лв., твърди бившият шеф на дружеството

"Нямам обяснение защо представители на държавата заблуждават обществото дори по теми, по които има безспорни доказателства и документи и поставят под риск спечелена поръчка за 80 млн. лв. в полза на България. Това може би е умишлен саботаж или пълно безхаберие, но щетите ще са за сметка на държавата", категоричен е Михайлов. 

"Кинтекс" ЕАД е напът да провали свой договор за 80 млн. лева. За това алармира бившият ръководител на дружеството Александър Михайлов. След освобождаването му от поста през миналия месец, той съобщи, че уволнението му идва две седмици след постигането на рекорден договор за "Кинтекс". Миналата седмица обаче, на официалната пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, управляващите отрекоха, че изобщо има проект на такава стойност, съобщава БТА. 

"За да разсея всички съмнения и с оглед защита на държавния интерес, ще публикувам двете възлагателни писма, с които Министерство на отбраната на чужда държава официално изпраща покана до "Кинтекс" за сключване в срок до 30 май на договор за над 80 млн. лв. Това е рекордна по обем поръчка, която би гарантирала стабилността на дружеството поне за 2 години напред", каза Александър Михайлов. Шокиращо е, че новото ръководство, назначено от министър Нинова, чисто технически още не го е подписало, коментира още той и поясни, че публикува официалните писма и докладa на експертите в "Кинтекс" за този резултат, но със заличена търговска информация, за да защити интереса на дружеството. 

"Нямам обяснение защо представители на държавата заблуждават обществото дори по теми, по които има безспорни доказателства и документи и поставят под риск спечелена поръчка за 80 млн. лв. в полза на България. Това може би е умишлен саботаж или пълно безхаберие, но щетите ще са за сметка на държавата", категоричен е Михайлов. 

Той допуска и възможни корупционни планове, като нарочно се бави подписването на този договор, променя се стойността му, за да се представи след няколко седмици като нов проект, към който да се прикачи комисионно възнаграждение в размер на милиони левове в полза на някой частен интерес. Друга хипотеза е възможно надуване на доставните цени от "лоялни наши" фирми с цел последващи отчисления.

"Комично е как веднъж Нинова заявява, че не вярва на държавното обвинение, но когато иска да компрометира някого - заявява, че внася сигнал след сигнал до Прокуратурата". Така Александър Михайлов коментира и новината, че Държавната консолидационна компания внася сигнал за негови нарушения. "За месец и половина вече трети път обявяват, че ще ме дадат на Прокуратурата. Те знаят, че твърденията им са нелепи и косвено увреждат и репутацията на "Кинтекс", но така създават медийни димки, с които се надяват да ме спрат да говоря истината и да отвлекат вниманието от евентуално подготвяните им далавери", заяви бившият ръководител на "Кинтекс". 

Той предупреждава, че ще сезира прокуратурата за безстопанственост или корупция на настоящия съвет на директорите на дружеството. "Като професионалист съм загрижен за съдбата на "Кинтекс" и не разбирам защо сега целенасочено се руши предприятието", заяви бившият директор на държавното оръжейно дружество.

На 11 юни от министерството съобщиха, ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щети, причинени на "Кинтекс " от уволнения директор Александър Михайлов. Новото ръководство на дружеството е направило ревизия на всички договори, сключени от него. Установено е, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, същият е сключил договор и е изплатил 528 000 щатски долара с посредник за услуга, за която вече фирмата е имала сключен договор, съобщиха тогава от министерството.

На 8 юни ръководствата на ДКК и "Кинтекс" дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха и серия други нарушения на Михайлов, разкрити от новото ръководство на дружеството. Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" ЕАД е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период, обяви тогава Смиляна Нитова, изпълнителен директор на ДКК. Във връзка с изнесени неистини от Михайлов в редица публични изяви и твърдението му, че е сключил много изгоден договор за "Кинтекс" на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция, бе подчертано на пресконференцията, че такъв договор не е намерен в дружеството. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Нинова: Нито един патрон ……бла, бла

  13 Юни 2022 11:59ч.

  Е, и?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светльо

  13 Юни 2022 12:12ч.

  Закривайте сеещите смърт за пари! Толкова няма ли с какво да си изкарвате прехраната, а сеете смърт за нея?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цар Освободител

  13 Юни 2022 12:22ч.

  Оръжия, муниции с които се избиват руснаци (украинци) - срам за България ! Работим за тези които убиват наследниците на нашите Освободители ! Един от най-големите грехове е черната неблагодарност ! Голям грях, тежка карма носят тези, които извършват това !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи