Ким Чен-ун обеща страната му да развие "страховита ударна мощ"

Ким Чен-ун обеща страната му да развие "страховита ударна мощ"

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да осигури на страната си "страховита" и неудържима военна мощ, съобщиха днес държавните медии, броени дни след успешното изстрелване на най-мощната ракета на Пхенян досега, предаде Франс прес.

На 25 март Северна Корея извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета с голям обсег (ICBM), първото от 2017 г. "Хвасон"-17 беше показана за първи път през ноември 2020 г. и бе наречена от анализаторите "ракета-чудовище".

"Страната може да възпира и контролира всички заплахи и всяко изнудване от страна на империалистите само когато притежава страховити ударни средства и съкрушителна мощ", е заявил пред служители, участвали в изпитанието, Ким Чен-ун, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА.

"Ще продължим да следваме нашата цел за укрепване на националните отбранителни способности, за разработване на по-мощни ударни средства, с които да въоръжим нашата народна армия", е казал още севернокорейският ръководител.

Изстреляната миналата седмица ракета изглежда е изминала по-голямо разстояние и е летяла по-високо от предишните междуконтинентални балистични ракети, изпитвани досега от Северна Корея, надхвърляйки показателите дори на ракета, проектирана да достигне и порази всяка част от територия на САЩ.

Според анализатори това успешно изстрелване вероятно е засилило убедеността на лидера, че страната му е на прав път за спечелване на превес в ядреното възпиране. Те смятат също, че той ще продължи да изпитва мощни оръжия.

Ядрените опити и изпитанията на ракети с голям обсег бяха прекъснати, докато Ким Чен-ун и бившият американски президент Доналд Тръмп водеха преговори. След неуспеха на срещата на върха в Ханой през 2019 г. дипломатическите контакти между двете страни изпаднаха в застой.

От началото на тази година Пхенян осъществи десетина изпитания, а изстрелването миналата седмица беляза подновяването на изпитанията на ракети с голям обсег.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Този Ким ми става все по-симпатичен!

    28 Март 2022 9:15ч.

    Парадокс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2022 9:33ч.

    Китайците винаги го активират, когато трябва да отвлича вниманието ? много е сладичък, а Япония веднага получава разстройство като се активира... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Март 2022 9:49ч.

    С.Корея изпита и свръхзвукови ракети.Такива дето САЩ нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайците ли, руснаците ли…

    28 Март 2022 10:16ч.

    Кой му даде технологиите за ракетите и бомбите? На чалмите в Иран помагаха руски учени, купиха ги след разпада на СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди време

    28 Март 2022 10:34ч.

    един военен министър каза,че правели демонстрации с някакви КЮНЦИ.Сега може би ще допълни,че кюнците вече са по-голямокалибрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кюнците са за военните парафи, да ги разкарват по площадите

    28 Март 2022 11:02ч.

    Нали не мислиш, че вътре има ракети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един от тримата, подкрепящи Путин

    28 Март 2022 11:30ч.

    А Лукашенко ? А Мадуро ? А Китай ? А Индия ? А Иран ? Ами латиносите, ами африканците ? Ами Орбан ? Ами Вучич ?... Разпадате се, орк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    28 Март 2022 11:48ч.

    Декларацията на ООН срещу Русия бе отхвърлена само от 4 държави, само те подкрепят Путлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 11:52ч.

    Глупаво сравнение. Можеш да преброиш колко са подкрепили и колко не... Въздържалите се, какви ги броиш? Абе приличаш ми на един от форума на "Сега"... По стил на работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Март 2022 11:36ч.

    1960г населението на Северна Корея е 10 милиона а на България 8 милиона. Сега населението на Северна Корея е 25 милиона а на България 6.5 милиона. За този период от време Северна Корея успя да построи ракети и да изстреля няколко спътника на Земята. Какво успя България за това време?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 12:09ч.

    А с българите какво стана?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи