Километрична опашка се изви към Шипка

Километрична опашка се изви към Шипка

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към Шипка. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на България се насочиха към Паметника на Шипка, разказва Нова тв.

От 4:00 ч. опашката е километрична.

Полиция затвори пътя към Шипка, след като хиляди българи се опитаха да стигнат до върха и задръстиха с колите си 15-километровия проход, съобщи bTV.

Проходът е изцяло затворен за автомобили поради невъзможност да поеме повече превозни средства. Пропускани ще бъдат само автомобили със специален режим на движение, обясни старши комисар Илиян Иванов, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово.

 

Част от желаещите да присъстват на тържествата на Шипка по повод 146-тата годишнина от Освобождението на България паркираха автомобилите си край пътя и тръгнаха пеш нагоре. Други пък обръщат колите и се връщат, за да намерят някъде място за паркиране.

Безпрепятствено към Паметника на свободата могат да стигнат само велосипедистите.

Времето в прохода Шипка е облачно. Температурата на върха е около три градуса. Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката. 

 

Днес е ден за национално единение около нашите ценности и заветите на предците, но и тази година е по-различна от другите и аз съм тук да ви благодаря, че обединени опазихте нациналния ни празник от посегателствата. Това заяви президенът Румен Радев в словото си на връх Шипка пред събралото се множество. Словото му съпроводено от одобрителни възгласи и ръкопляскания, а председателят на Народното събрание Росен Желяков бе освиркан.

"Светилната на чистете ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало", обяви той. Посочи, че няма да бъде забравено, че проповедниците на нихилизма и разделението са отстъпили пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към историята ии почит към предците, а благодарение на "категоричната решителност на огромното множество българи".

Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката, съобщава БТА. Пътна полиция регулира движението към върха за всички, които желаят да се включат в честванията. То се осъществява еднопосочно от Габрово и Казанлък в посока връх Шипка, а паркирането става по указания на МВР. 

 

 

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, започнаха в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях се включиха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя традиционната церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март. 

Премиерът Николай Денков поздрави представителните роти и поднесе венец заедно с вицепремиера Мария Габриел.

Пред паметника минута мълчание запазиха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Васил Терзиев, представители на дипломатически мисии у нас и много граждани, дошли на площад "Александър Невски" въпреки хладното време.

Сред присъстващите на церемонията бяха и бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, както и други министри, представители на политически сили, дипломати.

 

При изпълнението на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър беше произведен салют от двайсет артилерийски залпа. В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част.

Кулминацията на честванията за 3 март в столицата е довечера в 18.30, когато на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

"Трети март е празник, на който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена", каза Желязков в град Шипка, преди да се качи към паметника. "Днес е ден, в който ние изразяваме своята благодарност към всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които дадоха живота си за свободата на Отечеството ни", допълни председателят на парламента. По думите му това е ден, в който българският национален идеал за свобода и суверенитет е реализиран по своя исторически справедлив начин.

 

Коментари

  • Левски се оказа прав

    03 Март 2024 12:02ч.

    Който ни освободи, той ни и пороби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян

    03 Март 2024 12:09ч.

    Левски никога не е казвал това!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 80% дебили

    03 Март 2024 12:14ч.

    Ей малоумник, Левски не е доживял Освобождението за да каже такава глупост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РОБЕ,

    03 Март 2024 12:14ч.

    единствените окови са тези, които сам си си сложил и им се радваш като на прогресивен накит. Безценното ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обяснение за функционално неграмотните

    03 Март 2024 12:31ч.

    Левски е говорил в бъдеще време, но констатацията за сбъдналото се негово пророчество трябва да се предаде в минало свършено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горните думи на Левски

    03 Март 2024 12:38ч.

    са цитирани от Захари Стоянов. Вярвам на него, а не на членовете на сектата на кремълските нацисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обяснение за нефункционално грамотния

    03 Март 2024 12:40ч.

    Това е една от най-тъпите фрази, която се преекспонира. След освобождението на картата излиза държава България, не Русия. Толкова за робството или съжителството. 😀 Що се касае со Левски: Ако беше доживял, нямаше да го почитаме с тази сила. Най-вероятно щеше да свърши някъде по зандани или убит от нашите си чорбаджии като капитан Петко войвода и много други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, де. Знаем Захари що за мекотели е

    03 Март 2024 12:42ч.

    И мнението му и за Бенковски и останалите, но ти ми кажи, защо тогава та картата не стои Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Горните думи..."

    03 Март 2024 12:45ч.

    Отивай слагай цветя на терористите бомбандирали София. Може и на другите, хвърляли играчки-бомби.Там е пълно с православни. 😀 Аз вярвам на Чърчил. И за картофено пюре не ставаш. 😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захарито

    03 Март 2024 12:51ч.

    Е бил масон, предател

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щеше да свърши

    03 Март 2024 12:54ч.

    като брат си. Нищо, че Петър Кунчев се е бил и в четата на Ботев и на Шипка. Захарието, същото криещо се като ханъма след Априлското въстание, се крие като плъх от Кунчев след Освобождението. А илитератите да престанат да официализират сороски малоумщини слагайки ги в устата на Левски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиото, 12:02, ма си и шматка-евроатлантическая!

    03 Март 2024 14:09ч.

    Опорките, нефелни; ерго - козяк, незачет! Ма за въпросното идиото, па и не само за него, са супер, че даже и дупер! Но! От идиот по-горе няма да идеш! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "вярващия" от 12:38!

    03 Март 2024 14:13ч.

    Бацко, кой е захарито? Правилно, венцехвалител на стефан стамболова, доказан русофоб-идиот и агент на МИ6! Та викаш да му вярваме - ми вярвай му, като си безмозъчен евроджендър! И прочети първото издание от 1884, па пак си "вервай"! Анадънму, жълтопаветниче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захари Стоянов масон

    03 Март 2024 14:36ч.

    Потвърдено, З. Стоянов бил масон, рушителите на християнството. Без християнство няма България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Март 2024 15:25ч.

    Да питам цитиращия "Който ни освободи, той ни и пороби", ако може да ми обясни щом руснаците са ни поробили след Освобождението, защо начело на Третата Българска държава застават лица със западен произход и фамилии като Батенберг и Сакскобургготски, а в столицата (София) се строи и живее по "виенска" мода? И дали това прочуто "Който ни освободи, той ни и пороби" е принцип? Тоест когато някой друг (американците, например) "освобождава", поробва ли "освободените" от него? Или робовладелството е запазена марка само на руснаците? Ако не знаеш отговора на последните два въпроса, да питам ходещия в ПосолствоТО " три пъти за пет дни"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мунчо

    03 Март 2024 17:35ч.

    Тъпчо, къде и в коя история го прочете малоумнико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • агент 007

    03 Март 2024 17:43ч.

    Голям лъжец. Тези думи са цитирани от Стефан Цанев в своите литературни писания. Той опроверга пастирката Плевнелиев, че са са думи на Левски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да го е казал тва, Левски

    03 Март 2024 17:44ч.

    НЕ СЕ Е оказал прав! Как ще обясниш, че всички князе и царе НЕ се оказаха български и руски? Как ще обясниш решенията на Берлинският конгрес? Не се мъчи да ми отговаряш. Не ми се четат още бръщолевения писани от Минджев и останалите платени козяшки чекиджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Пещерлиев

    03 Март 2024 12:03ч.

    Сърбия по-скоро е заграбвала български земи, отколкото да ги е освобождавала ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ни пороби?

    03 Март 2024 12:05ч.

    Не сме ли вече поробени? По канал едно еврейка, по бТВ турския, по нова - фурнаджийска лопата. Ютуб забранил излъчванията на живо. Кой ни е поробил сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ ни пороби

    03 Март 2024 12:17ч.

    Чрез евроатлантическите еничари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    03 Март 2024 12:10ч.

    Честито освобождение от турско робство ! Благодарение на Русия и руските войски Слушам ги тази сутрин по БНТ, а сигурно и навсякъде по медиите, водещия франкофон-масон залага , като тема едни локуми, едни отвлечени разсъждения само и само да не се каже, че благодарение на Русия и руските войски имаме освобождение от турското робство. Тези думи днес не са политнекоретни, не са евротлантически. Днес за Русия само лошо или в най-добрия случай нищо... Ти виж ...най-големите ДС комунисти станаха първи русофоби....евроатлантици желаещи до унищожат Русия Аз не преставам да се дивя.....как уж нормални, интелигентни дори симпатични хора са толкова непочтени и заблудени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, това е истината

    03 Март 2024 12:18ч.

    Пародия на честване на освобождението ни от турско робство. А постовете на "политиците" са фалшиви и манипулативни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Шипка,

    03 Март 2024 12:16ч.

    Желязков мощно освиркван с викове за оставка! Президент Радев, горещо аплодиран с възгласи на одобрение!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 12:21ч.

    И знамената на двата братски народа! (Василий, ако беше там, щеше да получи инфаркт).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А евроатлантическите нахуйници искаха да сменят националния празник

    03 Март 2024 12:17ч.

    Какви заблудени кавали само

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вцбйф

    03 Март 2024 12:19ч.

    В ютюб са забранили клиповете явно, нищо не намирам....много хора ще да са на шипка.А защо са забранени в ютюб излъчванията, причина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът е фашизъм в чист вид, затова

    03 Март 2024 12:22ч.

    Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЩОТО

    03 Март 2024 12:22ч.

    тука сме в СВОБОДНАТА демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има само излъчвания от

    03 Март 2024 12:53ч.

    Нова, явно някой управляващ е писал до ютуб, да забранява излъчвания на живо от свободни и независими хора. А това се е случило с официални искания. Дали някога ще се научи истината за наложената цензура и по какъв път е била наложена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва да се постват в Bitchute.com, не в YT.

    03 Март 2024 14:42ч.

    YT, собственост (закупена от) Google, е създадена от ЦРУ. Интернетът като идея е в разтаботка още от 60-те години на 20 век, от същото ЦРУ. До 90-те години са го създали и тествали, а сега след като се наложи вече и се ползва от всички, обмислят как да го цензурират, дори има идея да създадат нов Интернет 2.0, достъпът до който ще е контролиран... Неотдавна направиха blackout в УСА, и спряха Интернета, заедно с GPS, АТ&Т и други оператори на мобилни телефони, в огромен брой щати. Суха тренировка, за сега. Нас ни изследват аналитиците на GoogleBulgaria, защото ние само си употребяваме гугъл И глагол си имаме за търсене в Интернет - "гугълвам" нещо си... Но има много платформи, и всеки който ползва някоя незабранена - е добре дошъл да споделя тук. Иначе Тагарев и шефовете му ще успеят да ни цензурират и изплашат, братя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашистките изстъпления

    03 Март 2024 12:36ч.

    на кафявите прокремълски тълпи, напъплили като скакалци чутовния връх и развяващи знамената на днешната руска кочина, са най-яркият довод защо 3. март не може да остане национален празник на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    03 Март 2024 12:50ч.

    Не изпитвате ли неудоство от просташката лексика, която използвате на Национлания празник? Не ви ли е срам от стотиците холяди българи, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на освободителите, загинали за България?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ловец на тротинеткаджии

    03 Март 2024 12:53ч.

    Абе, пубер, сапунисвай се и си лягай. Майка ти (или баща ти) ще заработи нещо тази вечер на околовръстното и ще имаш за кафе утре. Споко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик срам не знае

    03 Март 2024 13:01ч.

    Те са безродници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Божа, Идиото, 12:36, нещастен евроджендър недоклатен, жълтопаветник некъпан!

    03 Март 2024 16:10ч.

    Опорките, опорките козяшки днес много нефелни, бе! Козяк, Галя, незачет! Ако може, е, ако има, де, дайте на туй нящо други, не толкова мижави думички, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму, недоклтенико?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво бе, Дачкофф

    03 Март 2024 12:55ч.

    Дачкофф цензурира напълно адекватни и аргументирани мнения, но малоумниците, които обиждат България на 3 март ги оставя свободно да прокламират идиотизма си. Браво, Дачкофф!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно пък Дачков

    03 Март 2024 13:51ч.

    Смешник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Март 2024 15:30ч.

    Точно пък Дачков да обвиняваш в цензура и забрана на различните гледни точки и преследване на инакомислещите, при положение че днес е публикувал и словото на Радев, и на Блинкен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един български празник

    03 Март 2024 12:55ч.

    Не ни позволиха да съпреживеем. Американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Март 2024 13:10ч.

    Браво момчета и момичета! Оня плазмалодий сапуна, чета, че щял в кочината София да си стоял за 3 март.Ако дойде на Шипка, ще го линчуват хората, ако ще и полк хамерикански изроди да го пазят.Слава на Българските Опълченци и на войните на Негово Императорско Величество и на другите доброволчески отряди от Балканите!И Слава на днешна Русия срещу надигащите се нихилизъм, безнравственост и фашизъм.Да Живее България (но не колонията).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пери

    03 Март 2024 13:10ч.

    Положиха ли венци в знак на благодарност пред паметниците на: Цар Освободиел, Руски паметник, Докторски паметник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    03 Март 2024 13:20ч.

    На народа му писна от сглобкаджии-предатели и всякаква друга гмеж от натоффски и триморски дегенерати и джендъри. Спонтанно и от чисто сърце с десетки хиляди са се отправили към върха, за да гласуват с присъствието си, развявайки български и руски трибагреници, своята признателност към руските ни братя освободители и да отхвърлят хулителите и ругателите на всички, които проляха кръвта си, за да я има България. Поклон пред подвига им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stefan Valchev

    03 Март 2024 13:58ч.

    To komisarceto si zashtitava zaplatkata,i nie tryabva da mu vyarvame ,ce e zagrigena za nas. Na takuv az mu kazvam maloumnik!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданка

    03 Март 2024 13:58ч.

    Само да напомня, че Самарското знаме е с цветовете на знамето на РФ. Дали върху т.н. руски знамена не е имало кръст като на Самарското !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    03 Март 2024 14:03ч.

    Само да напомня че по това време знамето на Руската Империя е бяло, жълто и черно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенка

    03 Март 2024 14:32ч.

    Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    03 Март 2024 14:32ч.

    Къде е мръсника Тагарев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 14:47ч.

    Имаше и такова днес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Март 2024 14:49ч.

    "бяло, жълто и черно"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    03 Март 2024 16:00ч.

    Нормално и правилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    03 Март 2024 15:43ч.

    Честит празник на всички Българи! Благодарим на Русия , че ни освободи от турско робство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    03 Март 2024 16:30ч.

    Честит празник на всички БЪЛГАРИ. Останалите да тичат да се хващат за колесника на правителственият самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛАСОВЕ, БЛАГОДАРИМ, ЧЕ ГО ПУБЛИКУВАХТЕ!

    03 Март 2024 16:59ч.

    Беше вълнуващо да се видят тези хиляди българи притихнали по време на упокойната молитва и избухващи в гняв при споменаването на анти-българските политици. Мисля, че борисов изчакваше да види поведението на събралите се на Шипка, за да вземе последното си решение. Всичко тук показва, че е опасно за анти-българската коалиция да допуснат предсрочни избори точно сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Има надежда

    03 Март 2024 19:16ч.

    И нова Шипка ще има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    03 Март 2024 19:16ч.

    https://m.youtube.com/watch?v=vBNS1GmF8ro

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    03 Март 2024 19:18ч.

    Стихотворението Шипка,изпълнено от незабравимият Константин Кисимов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    03 Март 2024 21:10ч.

    Радвам се, че бях там в този велик ден. Беше наистина впечатляващо, със сигурност имаше повече от 100 хиляди към обяд, а и през целия ден продължиха да прииждат. Много млади хора, с деца, с бебета в колички, възрастни с бастуни и патерици. Уникално изживяване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логе

    04 Март 2024 11:50ч.

    Платили сме свободата? Окупационният корпус е бил нашата войска, макар и васални на Турция. И съединението и НЕЗАВИСИМОСТА са дело на Русия и платени от тях. Чрез съединението ако е руско участие са били готови в Англия да нападнат Русия, и руснаците се правят - че нямат нищо общо.. ... Пренаписват историята. На психхоо твърденията на десните, може да кажете само - "Я ДАЙ ИЗТОЧНИК ОТ ПРЕДИ 1944г., в България, или източник от преди Рейгън на запад" някой историк или вестник, някой уважаван учен.. Щом сме платили, значи по вестници трябва да го пише преди 1944г. А що не платихме за Македония? Опитваха се и да пробутат - че някакъв войвода е платил, той не е войвода - а е руски офицер и гражданин - умрял 10 години преди 3-март, не споменат ни от Левски ни от Ботев.. не е дал и на тях парици.. Без Русия, България щеше да е освободена колкото Македония. Господ Бог, оставя едно парченце ние да освободим, да се самоосвободим без Русия, и това Македония, за да видим какво е свършила Русия. А какво е свършила Германия?? Германия ни дължи 400 милиона долара от 1940та до 1944г. Което е 4-пъти тогава нашето БВП. Те Германия на Хитлер от всички страни на Европа прибират 80% от БВП. Ето защо без война в тези държави има глад и черна борса, това е частен дълг - частници които дават продукция на германците срещу бъдещо плащане-уж. Гарантирано от техните държави, с марионетни хитлерови правителства - като ЕС-НАТО. .... Плевен и храма Александър Невски, са по-важни от Шипка. Шипка е за да ни разделя от Русия. А опълченци без Русия нямаше да има. Русия 20 години по-рано се е отказала от проливите и от външната политика, затова продава и Аляска. Александър Втори не иска да води външна политика, омерзен от Европа и тогавашното НАТО-ЕС - Виенският конгрес. Но руснаците омерзени от новините за кланетата, и искат да помогнат на християни - при това православни. Българите са последните християни без собствена държава на Балканите. Русия договаря Сърбия и Гърция. В последният момент западните държави се отказват от Гърция, но Русия не, има няколко кораба до Гърция. И турците признават Гърция. Турция и Русия много пъти са съюзници. Дори когато Русия обявява войната за нашата свобода. Руският народ, пък и либерална Европа настоява руският цар да спаси българите. Русия и руснаците създават нашият език и култура, нашето образование и нашите очи към българщината. Още в средата на 19 век, дори със съдействие на турците, защото до тогава сме били славяноезични гърци, можещи да учат само в гръцки училища и да посещават гръцка църква. Но Гърция вече е суверенна и е жадна за територията поне до Стара планина, а чрез Паисий - Орбини и Венелин, Априлов, ..., турците си гарантират тези територии пред гърците. Да, Русия окупира тези територии, с българите, за да ги пази от кланетата. Левски и Ботев щяха да са гърци ако не бяха Русия, и щяха да се борят за Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи