Киевски институт: Над 70% от украинците са за дипломатическо разрешаване на конфликта с Русия

Киевски институт: Над 70% от украинците са за дипломатическо разрешаване на конфликта с Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над 70% от украинските граждани подкрепят дипломатическото уреждане на конфликта с Русия, сочи проучване, проведено от Киевския международен институт по социология.

"Украинците остават отворени към преговорния процес. През май 2022 г. 59%, а през февруари 2024 г. 72% от анкетираните са съгласни с мнението, че Украйна трябва да търси и дипломатически път за прекратяване на войната", сочат данните, публикувани на уебсайта на института.

Във всички украински региони "повечето жители като цяло са отворени към дипломатическия път".

Проучването е проведено от 5 до 10 февруари чрез телефонни интервюта, като са анкетирани 1202 респонденти на възраст над 18 години. Статистическата грешка на такава извадка не надвишава 3,2% за показатели, близки до 50%, 2,7% - за показатели, близки до 25%, 2,1% - за показатели, близки до 10%, и 1,4% - за показатели, близки до 5%.

Авторите на изследването коментират резулаттите така: 

"Ако анализираме само първата година от нашествието, ще видим значителен, почти непоклатим оптимизъм в изключително трудни условия. Ако анализираме само втората година от началот она войната, ще видим намаляване на оптимизма, нарастване на унинието и готовността за отстъпки поради нереализирани очаквания, несигурна позиция на съюзниците и нарастване на вътрешните проблеми. Екстраполирането в бъдещето на подобни тенденции от втората година, разбира се, не вещае нищо добро за нас.

Нима Украйна и украинците преминаха от еуфория към упадък толкова бързо? Предлагаме да разгледаме картината в по-широк контекст и да вземем предвид всички обстоятелства. Във всеки случай бихме очаквали „естествено“ връщане назад на изключително високи нива на оптимизъм. Струва си да зададем въпроса по друг начин - като се имат предвид всички трудности на втората година от нашествието, как биха могли да изглеждат обществените настроения? Доста правдоподобно би било да се приеме доминирането на песимизма, желанието за намиране на мир и готовността за трудни "компромиси".

Виждаме ли го сега? Въпреки че, разбира се, има някои негативни тенденции, украинците все още поддържат изненадващо силен оптимизъм: вярват в Победата, готови са да търпят колкото е необходимо, настояват да върнат териториите колкото е възможно повече. Настоящите обстоятелства може да разстроят някои украинци, може дори да сломят някого, но като цяло украинската гражданска нация се е състояла, запазва властта и най-важното запазва волята за Победа."

Руското правителство вече неколкократно изрази готовността си да преговаря с Украйна за постигане на решение на конфликта. В същото време обаче говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че основната пречка, която стои на пътя на такива преговори, е забраната за водене на преговори с руския президент Владимир Путин, която е правно закрепена с указ на украинския президент Владимир Зеленски от 30 септември 2022 г., "както и инициативите на украинския държавен глава, които показват пълното откъсване на официален Киев от съвременните реалности", включително искането за изтегляне на руските войски от новите региони на страната.

Източници: ТАССkiis.com.ua

 

 

Коментари

  • Най-сетне!

    21 Фев 2024 14:18ч.

    Някакви други изследвания да има този институт по чекмеджетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Фев 2024 17:38ч.

    70 % украинци срещу 100 % евреи и резултата е война до последния долар !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    21 Фев 2024 14:24ч.

    Ако Зеленски се инати още ще изгуби още територия, но и хора, които ще са нужни след войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Фев 2024 14:56ч.

    Какво общо има Зеленски с Украйна, с територията й и с украинците? Преди дни, по случай годишнината от Майдана, Зеленски хвалеше постиженията по време на Майдана. Но … когато стана Майдана, Зеленски беше в Москва, където печелеше пари като шут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    21 Фев 2024 19:55ч.

    Ти нормален ли си, бе? Рубладжиите обитавате паралелна реалност. Запази Украйна като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нима Украйна и украинците преминаха от еуфория към упадък толкова бързо?

    21 Фев 2024 14:25ч.

    Ибаси цинизма ! Да погубят един милион от нацията ти за две години време, и защо имало униние ? Че и то - бързо дошло униние ! Това е някаква гавра с украинската публика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 99% е над 70%

    21 Фев 2024 16:13ч.

    99% искат спиране на всякакви военни действия. ........... Идват референдуми и цепене на части!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Фев 2024 14:28ч.

    Ти да видиш! Ще повярвам на това, само ако Еврокомисаря го рече. Или поне Ким Путин....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та то е две в едно

    21 Фев 2024 16:14ч.

    Европомиярите и то българските са уникално прости, затова пък гласовити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    21 Фев 2024 14:28ч.

    Не е само до ината на Зеленски, НАТО трябва най-малкото инфраструктурно да се върне в границите си от 1997 г. и да се откаже от по-нататъшно разширяване. Старата схема и начин на поведение спрямо Русия не отговаря повече на новите реалности в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    21 Фев 2024 14:37ч.

    Никой не ги пита , затова няма да има избори. То самият Зе дойде на власт обещавайки мир в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    21 Фев 2024 14:40ч.

    Клкото по-големи гробищни паркове в покрайнината, толкова по-бързо им идва акъля на някои покрайнинци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кой

    21 Фев 2024 14:45ч.

    ги пита украинците какво искат??!? Да не би обикновените украинци силно са искали майдан и да бомбят Донбас 8+ години? Свърши вече, отдавна им е отредена друга роля, и както е отбелязано в статията, преговорите са забранени от собственото им "ръководство". Има и новини относно новия закон за мобилизация, да видим кога ще стигнат до нашите ширини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баh

    21 Фев 2024 14:47ч.

    Тоя кораб отплава в края на март 2022. Сега могат да пробват с обесване на Зельо, плюс застопорен в Конституцията си неутралитет... И пак не е сигурно, че Путин ще иска да сяда на една маса с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Фев 2024 14:51ч.

    Странна статия. “ украинците все още поддържат изненадващо силен оптимизъм: вярват в Победата” и същевременно 72% са за решаване на спора с преговори и само 28% се надяват да победят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Фев 2024 14:51ч.

    ние българите от началото на воината искаме преговори и мир а впк на сащ иска печалби а бандата в бункера в киев иска имения и яхти много интереси и не се пресичат и всичко за сметка на избитите млади хора от двете страни и съсипаните семеиства

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    21 Фев 2024 14:59ч.

    Късно е чадо, мандалото лопна... отдавна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    21 Фев 2024 15:08ч.

    И кой ще преговаря с Русия? САЩ? ЕС? Минските съглашения без участието на САЩ бяха прах в очите на публиката и всички го знаеха. За разлика от западните политици които често излизат от роля то Путин последователно играе образа на измамения от вероломния Запад борец за мир. Дрън-дрън. Чак сега са готови два полка със Сармати и излизат подводните лодки. Русия няма друг изход освен да върви до края. А какъв ще е края още не е много сигурно. Въпреки победните изявления на руснаците за бълващата продукция руска промишленост нещата не са точно така. Запада не се е хванал да произвежда военна продукция защото не могат да убедят населението си да затегне коланите докато на руснаците много не им пука ако се влошават условията за живот заради войната. Платформите са пълни с клипчета правени от чужденци показващи пълните с евтина стока руски магазини, коментрите са от чужденци, западняка не го интересува колко получава руснака и само вижда че хляба е по 30 цента, яйцата по 10 цента, млякото по долар, картофите по 20 цента. Последно видях картофи в италиански супермаркет по 3-4 евро, хората ходят да купуват директно от фермери по евро килограма. И затова са тези клетви как Путин щял да нахлуе в Европа но хората не вярват на казионните медии, СНН го гледат 500-600 хил. на ден а интервюто на ТК с Путин имаше над 200 милиона за два дена. При предстоящите избори няма да има някакви грандиозни размествания, иначе щяха да ги отменят така че се гответе за същото с още повече проблеми през следващите петилетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май нещо палачинката

    21 Фев 2024 15:22ч.

    Се обръща и то не от скоро. Щом първия евроатлантически слуга (б-я) допуска таквиз новини работата на партньорите не върви добре. Не мога да не споделя удоволствието, което изпитах днес от 10.00 до 12.00ч. от предаване по БНР, водено от топ евроатлантичката, франкофонка и изявена интелектуалка Ирина Недева. Два часа слушателите бяха занимавани оглушително с Украина и сърцераздирателно заклеймяващи злите орки. Та питам БНР чия обществена медия е? На Украина или на българските данъкоплатци, от които получава парите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • забравихте ли гранта от ~ 1 000 000 за българските медии?

    21 Фев 2024 16:06ч.

    Това са стимули за полит-коректно говорене/писане и те работят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Българските" медии

    21 Фев 2024 18:20ч.

    захлебват повече от милион от грантове. А голямата част от тоя специално грант е да промиват мозъците на децата в училище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    21 Фев 2024 15:42ч.

    Арестович: Западные партнеры доводят Украину до самоубийства https://www.youtube.com/watch?v=lXIgYUW2XX0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2979

    21 Фев 2024 15:51ч.

    Окраинците да почват да си търсят нова родина още отсега бих ги посъветвал. Те изгубиха правото да имат собствена държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Линията Керзон + Линия "Б" и Полша да целува ръка на белия цар

    21 Фев 2024 16:16ч.

    Че може да се върнем на границите от 1848 г. Да не говорим, че кораба със златото за Аляска уж потънал, та арендата даже не е платена. Пък тя и изтече ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    21 Фев 2024 19:57ч.

    Най големите китайски банки спират да работят с Рашастан. Няма Брикс, няма Мрикс, готвят се да ви фалират кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    21 Фев 2024 21:01ч.

    Копейка, куха лейка си. Защо трябва най-големите китайски банки да работят с Русия? Работят тези които ги създадоха преди няколко години специално за да търгуват с Русия. Когато видиш, че товарооборота им пада тогава се тръшкай. И Русия има положително търговско салдо с Китай което дава възможност, чрез суапови сделки да си купуват например банани от Еквадор без да извършват плащания към еквадорски банки, китайците превеждат парите. Това е само хипотетичен пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи