Киев: В "Азовстал" все още има над 1000 украински военни, включително стотици ранени

Киев: В "Азовстал" все още има над 1000 украински военни, включително стотици ранени

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат нужда от спешна евакуация, добави тя. "Ситуацията се влошава всеки ден" в "Азовстал", подчерта вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама регионални представители, според която в завода все още има цивилни. "Това не е вярно", подчерта тя, като посочи, че ръководителят на батальона "Азов", укрепил се в подземния комплекс, е заявил, че "в "Азовстал" не е останал нито един цивилен, нито една жена, дете или възрастен човек".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отказа да заяви, че е "100% сигурен", че всички цивилни са били евакуирани. Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня. "Ситуацията беше и остава много трудна", добави той на пресконференция, като съобщи, че след края на евакуацията в Азовстал отново се водят тежки боеве.

Украинските власти работят по възможността за евакуация на ранените войници, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на международни организации и Турция, заяви още Верешчук. "Медицинският персонал иска да се евакуира с ранените, защото трябва да ги придружава" в случай на отварянето на хуманитарен коридор, добави вицепремиерката. Според нея подобна операция може да продължи поне седмица.

Турция "наистина има желание да помогне", и Анкара работи в тясно сътрудничество с Киев, заяви Верешчук. Бойците от "Азовстал" поискаха неведнъж помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се проведе с турски кораб, разполагащ с военна болница.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Бог да ги прости

    10 Май 2022 19:22ч.

    А тези в Киев - не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ друг

    10 Май 2022 19:39ч.

    Традицията на руските пленнически лагери е да разполагат с болница (за ранени) докато другите (немските, английските) ползваха само морги , крематориуми и масови погребвания... Но Украинската пропаганда хленчи, и чака някой да воюва вместо тях със силния противник. А иначе лесно - вигаш бяло знаме, излизаш, здаваш оръжието и...какъвто ти е послужния списък пред Господа! А не пред ЦРУ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миролюб

    11 Май 2022 8:04ч.

    С ментално-дълбоко аналитичната мисъл, Байдан питал Макрон и Шулц кога да нападнем Русия ? Макрон : През зимата не. Видяхте какво стана с Наполион. Шулц: През лятото не. Видяхте какво стана с Хитлер. Сега -казал Син: трябват им много пленници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плъхове

    10 Май 2022 19:40ч.

    На плъховете мястото им е в канализацията. Там ще изгният.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плъховете са онези в Кремъл

    10 Май 2022 19:49ч.

    Е, и такива мизантропи като вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • млък

    10 Май 2022 19:53ч.

    То се вижда кой се крие в каналните ями на Азовстал. Не само плъхове са укронацистите от Азов, ами и хлебарки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    11 Май 2022 15:01ч.

    хеххехе щото в Киев няма плъхове нали? Я трол кажи на твоя началник че са те разпознали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Май 2022 19:41ч.

    Ще умрат бавно и мъчително.Ако се предадат Русия ще си направи малко Пиар и една част ще прати в трудови лагери в Колима и Соловки.Но след 10 години ще ги пусне,както пусна през 1955г нацистите. Тотално тъпи парчета са тия хохли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Москаляку на гиляку

    10 Май 2022 20:02ч.

    Ето какво се случва с цивилните в руски затвор - най-малкото си губят пръстите или целите крайници, защото ги изтезават с измръзване, глад, тормоз, гавра, изнасилвания, бой. В руските затвори има мед. помощ, но ясно им се казва, че нямат право на това. Рашистки изроди с деформирани черепи. --> https://www.bbc.com/news/world-europe-61249158

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Май 2022 20:09ч.

    Излязох от ремисия на маясъла и затова съм настроен на темата за трудовата терапия в руските лагери - нацисти не са пускани от лагерите,а само тези,които са подписали документ за сътрудничество, но това е за уточнение.За хохлите няма да има никакви документи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ииддвва

    11 Май 2022 17:43ч.

    Лайноядец !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Избора е прост

    10 Май 2022 19:45ч.

    Ту би ор нот туби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една смела опълченка от полк "Азов" е 21-годишната Катерина "Стоманената Птица"

    10 Май 2022 19:45ч.

    Ето този смел непримирим дух, патриотизъм и жертвоготовност за Родината, Земята, семействата искат да смажат рашистите. Това са нацисти според рашистката пропаганда?! Чуйте нейната прекрасна патриотична песен: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10795377/IAN-BIRRELL-songbird-Mariupol-wholl-fight-till-end.html#v-2914847574694972389

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зап.джендъря

    10 Май 2022 19:56ч.

    Няма нищо общо между жив пулсиращ патриотизъм и единствения изход - саможертвата да е пред олтара на США (сатаната). Никой с всичкия си няма да се възхити на такава саможертва. Но и нека се съгласим, че все пак укрите са руснаци. Защото класически западняк не е способен даже на това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Азов няма "опълченци"

    11 Май 2022 17:00ч.

    Азов са професионални военни, нацисти под клетва, на солидни заплати ! /От Коломойски и др. спонсори.../ Не пиши пропагандни глупости !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ииддвва

    11 Май 2022 17:45ч.

    Ще и я изпеят като я ровят /дай Боже по бързо/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2022 20:09ч.

    ма те цели макитъ юначни (некъ се дръвчат: ние приключихми съ братството скопско и на нашиъ фронт сичко веки е спокону. дъ му мислят Zеленскити)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • универсален войник

    10 Май 2022 20:14ч.

    Аз не разбирам какъв е проблема? Искаха война - получиха война. Готвиха се да се бият - ами ето, бият се, биват ранявани, някои умират. Збъдната мечта! А, защо точно там са ги пратили и управляват ли ги добре? И затова е виновен Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    10 Май 2022 20:36ч.

    Опита на САЩ от Тора-Бора ще е полезен.Една термобарична бомба и смешния хленч ще приключи.Но........ИМА ВАЖНИ ПТИЧКИ 20м. под земята.Толкова е там 20м.След удар с термобарична бомба могат да оцелеят само в херметични бункери. Засега опцията я има а Путин не бърза.Но .........хеликоптери за евакуация,десанти на змийския остров?Нещо има на азовстал.Много важно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • все още си вярват

    10 Май 2022 20:42ч.

    Заради тая важна птица там, мъчат и нас, и обричат на избиване целия украински народ. Сигур ще да е от избрания народ тая важна клечка там. Той затова и Лавров така грубо им влезе по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    10 Май 2022 21:13ч.

    Има лесен вариант - да излязат и да се предадат! Какъв е проблемът ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    10 Май 2022 21:23ч.

    има проблем приятелю.В ДНР за престъпления като убийсиво,изнасилване,мародерство и бандитизъм е предвидена смъртна присъда.Всеки 1 ден прекаран в каналите ги отдалечава с 1 ден от бесилката.Както е казал любимия им бандера преди да се омете за германия-По-доьре живо куче,отколкото умрял лъв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    10 Май 2022 23:51ч.

    Има два изхода: вдигат бялото знаме, съд и после Сибир, който е голям и все още студен. Казват тамошните зими променяли възгледите; втория изход е с пистолета в слепоочието или в гърлото - но това е за мъже. Термобарична бомба няма да им хвърлят, това ще бъде избавление за тези изверги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От седмици се разиграва някаква смешна мелодрама

    11 Май 2022 8:40ч.

    Сякаш никой не знае как се постъпва в такива случаи ? ИЗЛИЗА СЕ С БЯЛО ЗНАМЕ ! С вдигнати ръце или на тила. Които са на носилки - сами си ги изнасят ! Нарича се ПРЕДАВАНЕ. Капитулация ! Какви са тия мелодрами ? Уж нацисти, а хленчат като гейове... Или се предават, или загиват в бой. Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хитлеристите през април 1945

    11 Май 2022 8:44ч.

    Постъпваха по-достойно. Вермахта масово се предаваха. СС-бойците се биеха до смърт. Нямаше хленчене, нямаше призиви да ги спасяват - Червения Кръст , Папата , Швейцарското посолство... Разумните се предадоха и отидоха в пленнически лагери, много от тях останаха живи и после. Фанатиците загинаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не се предават

    11 Май 2022 10:12ч.

    да ги смажат по въздуха с многотонните си бомби а не непрекъснато да им се подиграват за т.н. коридори през ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците са като сит котарак пред миша дупка

    11 Май 2022 16:57ч.

    Не бързат , кротко чакат. Няма никакъв проблем да издумкат 20-тина ФАБ 3000 , или от още по-голямата , и работата да приключи. Ще дойдат багерите да разриват бандеровци и бандерки. Проблемът е че , изглежда в дупките се крият още доста висши натовци, легионери, НЕпратнери... Руснаците ги искат ЖИВИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на война “хуманитарния коридор” е само за цивилни

    11 Май 2022 16:09ч.

    Когато гледах по телевизията, как се хилеха украинците, докато режеха главите на още живите руски войничета и кръвта им течеше надолу по улицата, това не ми изглеждаше като “хуманитарен коридор”. Нацистите крещяха: “Ние пленници не вземаме”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • законът на войната

    11 Май 2022 16:11ч.

    С бяло знаме, без оръжие, на колене, с високо вдигнати ръце и ниско наведени чела, в плен, разкаяние, разследване, съд, затвор и наказание за извършените престъпления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    11 Май 2022 16:14ч.

    Трябва мнго да внимаваш с какво се хвалиш. Когато официално, публично признаеш, че благодарение на споделена разузнавателна информация си насочвал огъня и си целеуказвал и съдействал за покушението на осем руски генерали и още толкова полковници, какво очакваш? Милост? Прошка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи