Киев съобщи за 400 убити руски бойци в училище след ракетна атака

Киев съобщи за 400 убити руски бойци в училище след ракетна атака

В нощта на Нова година в резултат на точен ракетен удар от системата HIMARS по сградата на училище № 19 край град Макеевка (Донецка област) са убити или ранени стотици мобилизирани от Саратовска област, събрали се да празнуват Нова година. Точният брой на загиналите и пострадалите не е известен, като според различни източници става дума за от 100 до 600 души.

Украйна твърди, че е ликвидирала около 400 руски войници. Данните за броя на убитите не могат да бъдат потвърдени. Проруските местни власти потвърждават за жертви, но не и за 400 загинали.

Даниил Безсонов, висш представител на подкрепяните от Русия власти в окупираните части на Донецка област, заяви, че ракетата ударила Макеевка е американска - „Хаймарс“.

„Има убити и ранени, точният брой не е известен“, написа той в Телеграм.

Голям брой руски коментатори и блогъри признават за удара, но смятат, че жертвите не са толкова много. Според украинските военни ранените при атаката са 300. Местните проруски власти твърдят, че 25 ракети са изстреляни към района в новогодишната нощ. Часове след удара срещу Макеевка, Киев бе подложен на атака с дронове и ракети, които са поразили ключова инфраструктура.

Ето и един от критичните руски коментари по темата:

По отношение на Макеевка

Идва в ПТУ от HIMARSa. В сградата са настанени мобилизирани хора. Значителен брой от тях бяха убити и ранени. Вечерта отломките все още се разчистват.

След ударите по големите складове за боеприпаси, гориво и нефт, те започнаха да се разпръскват, за да се избегнат големи загуби на материални средства в случай на удари. Това даде резултат и вражеските удари срещу големите складове бяха многократно по-малко.

Изглежда, че подобен подход трябва да се прилага и към въпроса за струпването на личния състав в обсега на ефективния обстрел на противника. Но както виждате, въпреки няколкомесечната война някои изводи не са направени, което води до ненужни загуби. Ако бяха взети елементарни предпазни мерки, свързани с разпръскването и укриването на личния състав, можеше да се избегнат жертвите.

Некомпетентността и неспособността да се възприеме опитът от войната продължават да бъдат сериозен проблем.

Мир на душите на мъртвите. И се надявам, че след тази история най-накрая ще бъдат направени изводи.

 

 

Коментари

  • XYZ

    02 Яну 2023 14:03ч.

    Само изроди могат да се радват на смъртта на убитите руски войници. Мир на душите на убитите войници. Убийците ги очаква същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ако се радват

    02 Яну 2023 15:06ч.

    на смъртта на украински войници, не са изроди, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укпопитеците не са хора, само наподобяват отдалеч

    02 Яну 2023 15:28ч.

    Също като тукашните жълтопаветни евроатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно"

    02 Яну 2023 14:09ч.

    Ще поживеем, ще видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    02 Яну 2023 14:14ч.

    Украйна губи по минимум 400 всеки ден, така че...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    02 Яну 2023 18:30ч.

    И тази класифицирана информация на масата в кръчмата ли я разбра…..булгар булгар по анцунг и гола глава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    02 Яну 2023 18:36ч.

    Питай фон дер Лайен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    02 Яну 2023 18:42ч.

    Кажи защо ходиш навън по анцунг и пестиш от фризьор? Може би защото подражаваш на братушките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    02 Яну 2023 18:50ч.

    Напротив на краварите подражавам ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    02 Яну 2023 14:19ч.

    Съдейки от вида на напълно разрушена сграда, удара не е от Химарс (или каквато и да е друга ракета). По-скоро това е детониране на предварително заминираната сграда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    02 Яну 2023 14:28ч.

    Оказах се прав (почти). Ето последни данни според Рибаря: В 00.01 1 января 2023 года по зданию ПТУ в донецкой Макеевке был нанесен удар из РСЗО HIMARS (два снаряда перехвачены ПВО, четыре достигли цели). С середины декабря В ПТУ разместили 14444 полк. Да, все они были мобилизованными. Там же по чьей-то преступной наивности решили разместить склад с боекомплектом, который в результате удара сдетонировал. ▪️По нашей информации, всего в здании было около 600 человек. ▪️Погибших подтверждённых — порядка 70 человек. Разбор завалов продолжается. Оценочно безвозвратные потери достигают 110 человек. ▪️Раненых свыше 100 человек (согласно данным (https://t.me/opersvodki/12242)Оперативных сводок 136). https://t.me/rybar/42442

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАСС е упълномощена да съобщи

    02 Яну 2023 17:15ч.

    По последни данни загиналите руски военни в разрушеното учебно заведение са 62. Ударът е бил нанесен в полунощ. Висока комуникационна активност на военния персонал в Макеевка (ДНР) е причината за удара по сградата на професионално училище от въоръжените сили на Украйна. Това съобщиха от правоохранителните органи на ДНР.„Според предварителната версия причината за удара с HIMARS е била високата активност на използване на мобилни телефони от пристигналите военнослужещи. Хохлите , използвайки разузнавателния комплекс ECHELON, са засекли активността на клетъчните комуникации и местоположението на абонатите !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    02 Яну 2023 21:34ч.

    С каква скорост летят снарядите на Хаймарса и с какво са ги засекли и свалили? Говорим за реактивни снаряди, не за дронове и крилати ракети. В 00 ч. и 01 минута със калашници ли са ги стреляли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Яну 2023 23:38ч.

    направо вЕрвам на руската агенция, че има само 70 загинали... От снимката се вижда, че подовата кострукция е от панели "Спирола", най-леките тук са 8"(=20см)дебели и тежат 310 кг/м2, понеже са предварително напрегнати и огънати нагоре, за да имат равна горна повърхност поне 3 см циментова замазка(още 75кг/м2)върху тях, отгоре подова настилка, стени и мебели...като ти падне на главата, гарантирано те сплесква дори да си си сложил 2 каски на главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • revenge

    02 Яну 2023 14:20ч.

    Сега предстои да видим руското отмъщение. Ще има жесток ответен ракетен удар, ще има укро-квичене на изгоряло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна губи

    02 Яну 2023 14:23ч.

    Украйна нищо не губи. Първата работа на западняците беше не да доставят коли за медицинска помощ, а хладилни камиони. Украинското законодателство беше променено само месец преди СВО, позволявайки лесно изнасяне на органи и трупове на военни. Сега "безследно изчезналите", потънали в хладилните камиони или там някъде, надхвърлят 20 хиляди. Но много от "безследно изчезналите" въобще не ги обявяват и продължават да източват мангизите, които им се полагат. Но това не е корупция. Това е реалният живот в укрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А руснаците

    02 Яну 2023 15:08ч.

    дори не си правят труда да прибират мъртвите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dr.grin

    02 Яну 2023 14:25ч.

    Руснаците не виждат тази война като своя...не искат да изоставят живота си..и да защитават нещо си...от което не виждат материален интерес. Сами предават своите...западната оропаганда е в пъти по -силна и убедителна..и като добавим зеления долар...нещата се подреждат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предстои да видим руското отмъщение

    02 Яну 2023 14:29ч.

    Докато ВСРФ се занимават с "отмъщение", а не с поставените задачи, дълго ще се мотат около Донбас и Бахмут. ВСРФ не са отишли в укрия, за да отговарят на украински удари, а за съвършено други цели. Засега не са достигнали и половината от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всезнайко

    02 Яну 2023 14:37ч.

    Не спирай уютно дотук, кажи какви са тия "съвършено други цели"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абв

    02 Яну 2023 16:10ч.

    Да ликвидират врага на границата си, да демонтират военната машина, създадена в Украйна и да денацифицират украинското общество. Стана ли ти ясно? По-голямата цел - американските войски да се върнат там, където бяха до 1997 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТИ си мислиш че това са целите

    02 Яну 2023 16:45ч.

    Русия не играе за победа в тази война. Военната машина на Киев не само не е ликвидирана, а става от напомпена- по-напомпена със западна военна техника ! До унищожението на мобилизационния потенциал на Украйна е много, много, далече... С тези темпове може да се проточи още няколко години ! "Денацификация" на украинското общество е една смешка ! Пълен абсурд ! Укрите в момента са фанатизирани на 99 % и тези които не са били нацисти-фанатици, вече са такива ! "Денацификация" на Украйна беше възможна само при 100 % окупация на цялата територия на Украйна от руската армия, което практически е невъзможно, не е било по силите дори на СССР ! Дори по времето на Сталин украинският национализъм не е бил победен, в УССР до средата на 50-те е имало въоръжена съпротива срещу ЧА !!! Това при могъщия СССР , как си го представяте това днес, при хлабавата Путинова Русия ??? А американската армия днес съвсем легално и свойски се е намърдала на 80 % от територията на Украйна, камо ли да се "връща там, където е била 1997" .... Извод ? "Целите" на СВО нямат нищо общо с официалните цели, обявени от Путин. За сега всичко върви по плана на американците, а Русия търпи само негативи. Путин е вкаран в капан - ни напред, ни назад !! Единственият шанс за Русия да се измъкне от капана, е да счупи сценария ! Да заиграе за ПОБЕДА , истинска ПОБЕДА ! До сега такова нещо няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    02 Яну 2023 18:04ч.

    Махмурлука идва след голямо опиянение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости, не са 400, а са 40000 и не е в училище, а в болница!

    02 Яну 2023 14:40ч.

    Да се готвят тези, които са в детските градини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    02 Яну 2023 15:25ч.

    така изглежда червената армия, когато води нежелана от народа и непопулярна сред него война; справка - ПСВ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти трябва да си умрял:

    02 Яну 2023 17:05ч.

    "Четирима от каубоите на “Марлборо” са починали от болести, свързани с тютюнопушенето"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • харли дейвидсън

    02 Яну 2023 17:37ч.

    не личи коментарът му да е написан от жив човек. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ура-а-а-а! Така се радвах и аз,

    02 Яну 2023 15:27ч.

    когато преди няколко години прегазих с колата един мой първи братовчед, с когото като малки бяхме отраснали като братя. Вярно че беше по-умен от мене и затова го понамразвах, тъй че когато ми се изпречи на шосето, вместо да натисна спирачка — форсирах и го пратих в Рая. Какво да с еправи: ТАКИВА СМЕ НИЕ ХОРАТА — мразим, убиваме, гледаме да останем ние, а омразните нам да „отсвирим“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Яну 2023 15:43ч.

    руснаците, определящи войната в Украйна като успешна, са намалели от 24% на 14%. За сметка на тези, оценяващи войната като неуспешна, от 5% са се увеличили на 14%. Останалите, който са постоянно около 70%, предпочитат да пропуснат въпроса, рано е да се отговаря или се затрудняват да отговорят.Тези 70% са най-красноречивата информация за страх от преследване за изказване на някакво мнение по отношение на "СВО". Сигурен съм обаче, че сред правоверните рашисти в БГ всички са 100% уверени, че всичко е наред във войната и победата ще е руска. За цифрата на загубите-като паднат стоманобетонните плочи върху хора, няма оцелели, само тези в мазето могат да оцелеят, ако е проектирано като скривалище и ако плочата над него е издържала. А ако там са били складирани боеприпасите, може да има случайно някакви оцелели от тези 600. Не очаквам ТАСС или РИА да сподели точните загуби https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/2023/01/fd11d6ab-6cae-467b-80b0-44188e968531.jpeg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Яну 2023 15:44ч.

    Хохлите празнуват последната си Нова година. Жми сюда: https://politikus.info/uploads/posts/2023-01/1672541088_ukros.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    02 Яну 2023 18:07ч.

    Единственото, което изненадва е, че имат ток...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    02 Яну 2023 15:49ч.

    Тва са нацисти бе дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На война, като на война

    02 Яну 2023 15:56ч.

    който не е лежал в окоп, стрелял по противник „южните“ и те не са стреляли срещу него условно, който не е чул грохота на танковете, рева на пикиращи и бомбардиращи самолети, пламъците от взривовете на реактивната артилерия или свистенето на снаряди, има трудност да прави сериозни изводи за войната, в която всеки има свойте причини да убива. Мир на праха на загиналите и от 2-те страни в този гнусен конфликт. Няма „нежелана от народа и непопулярна сред него война“, както и справедлива. Има причини за нея, като те също имат различен характер и важност. Както в случая се получава – бой между първокласник и шампион по карате. Да се подстрекава първокласника, вместо да се търси мир е престъпно – както и да се гледа на това. Очевидно подстрекаващите имат огромен интерес в най-широкия смисъл на понятието, а цената я плащат всички. Без „изкореняване“ на подстрекаващите в най-широк смисъл, които са една от основните причини за разрушенията, смъртта и страданията на много хора, очевидно мир не е възможен. Дано Божията воля успее да укроти алчните амбиции и да спомогне за справедлив мир, а всички виновни получат Божието наказание. Няма място за радост, а само за скръб и тъга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некомпетентността и неспособността да се възприеме опитът от войната продължават да бъдат сериозен проблем.

    02 Яну 2023 15:57ч.

    Важното е, че путинският еврейско-олигархичен режим с цената на предаването без бой на руския Херсон възстанови износа на амоняк по откраднатия от Ротенберг съветски тръбопровод Толиати - Одеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путинският еврейско-олигархичен режим

    02 Яну 2023 18:15ч.

    През 2014 г. предаде Мариупол на урките, след като Ренат Ахметов отиде в Москва и даде колкото трябва на когото трябва, за да си запази "Азовсталь". Сега има да чааакате Одеса да бъде "освободена". Такова нещо не се предвижда, поне в обозримо бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    02 Яну 2023 17:31ч.

    "Данните за броя на убитите не могат да бъдат потвърдени." - да турнат укрите още една нула накрая тогава. те това го могат много добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    02 Яну 2023 21:39ч.

    Извадени са 60 цели тела на мъртви руснаци и части от тела за около над 300 човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    02 Яну 2023 18:02ч.

    За съжаление горчивата истина е, че за властта в Москва никога не и е пукало за човешките жертви. В Русия човешкият живот е много евтин. Жалко за нещастните хорица, жертви на прищявките на елитите - било те западни или източни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви "прищявки на елитите" , бе човече !

    02 Яну 2023 18:20ч.

    Тука става дума за елементарно нехайство ! Престъпна немърливост ! Да се струпат няколко стотин войника на празненство, в обсега на украинските РСЗО , или при риск от саботаж /подрив/ - това е абсолютно русское разгилдяйство ! Халатность ! Тупость ! За такова нещо товарищ Сталин разстрелваше незабавно , а близките на виновниците военни - 10 години на Анадир ! ... Руската армия само от жестока дисциплина разбира ! Как е възможно, това са няколко стотин военни, без съмнение е имало и десетки офицери - как нито един офицер не е зацепил че са в смъртна опасност ??? Да вдигне тревога и НЕЗАБАВНО да се разпръснат, разсъсредоточат ! Какво ги учат в руските военни училища ? Толкова ли офицерите са ампутирани от способността да поемат отговорност ??? Извинявайте, не мога да ги дишам американците ! Но не мога да си представя подобна глупост да се извърши в US army , да не се намери един офицер който на своя глава да нареди разпръсване на личния състав ... Жалко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ги учат в руските военни училища ?

    02 Яну 2023 18:47ч.

    Путин закри 74 военни училища, 5 военни академии и уволни 250 000 офицери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен

    03 Яну 2023 0:13ч.

    Вина имат командирите които са ги събрали, този който е складирали боеприпаси! Ученето от собствените си грешки е недопустимо когато те са напоени с кръв! Бог да ги прости загиналите, но не искам да съм на местото на командирите им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както в случая се получава – бой между първокласник и шампион по карате.

    02 Яну 2023 18:10ч.

    Засега самопровъзгласилия се шампион по карате го бият като маче у дирек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каскетурата Каренин

    02 Яну 2023 18:40ч.

    Новогоднее обращение Владимира Квачкова - 2023 Телеканал Сталинград https://www.youtube.com/watch?v=033leveUsFw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    02 Яну 2023 18:42ч.

    Според риа новости загиналите са шест пъти по-малко. Но украинските сми така броят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова ли офицерите са ампутирани от способността да поемат отговорност ???

    02 Яну 2023 19:19ч.

    в руската армия винаги е било така - чака се заповед от високо, щото "начальник лучше знает" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жена съм и хал хабер

    02 Яну 2023 20:15ч.

    нямам от военни дела. Но въпреки това никога, никога не бих допуснала по време на военни действия да се съберат на едно място толкова много войници. Това е безумие и ако руските командири така управляват армията, по-добре Путин да хвърля бялата кърпа. Нечовешко е заради амбициите на двама президенти да умират толкова млади хора, няма значение дали са руснаци или украинци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    02 Яну 2023 20:25ч.

    Вечна им памет на загиналиге руски войници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    02 Яну 2023 23:08ч.

    Вова удри на поражение ! Време е . Срещу нацистките гадове друг начин няма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Мраз

    02 Яну 2023 21:36ч.

    Химарс раздава новогодишни подаръци :)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото - такова!

    02 Яну 2023 21:40ч.

    Колкото - толкова. На война като на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Яну 2023 0:52ч.

    Това, което показаха по телевизиите, не може да стане от 4 или 6 ракети. Вероятно е имало и скаладове с боеприпаси и най-вече командирска глупост. Тези хора си мислят, че са на зимен курорт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • командирска глупост

    03 Яну 2023 8:48ч.

    Меко казано глупост. Престъпна небрежност и безгрижие ! Сградата в която са празнували се намира, внимание !!! НА 15 КМ. ОТ ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ !!! Това е смайващо , това е повече от глупост и некомпетентност, по времето на ВОВ щеше да бъде третирано като ДИВЕРСИЯ , с всички произтичащи от това последици за отговорните командири ! Че на 15 км от укрите те са били уязвими не само от HIMARS , но от почти всички ракетни и артилерийски системи на врага ! Просто са ги разположили "на гюме" и са чакали да ги ударят ! Освен това непрекъснато излизат сведения че бойците са поздравявали близки и роднини по...клетъчни телефони ! Което също е смайващо - едно че би трябвало на всички мобилизирани в зоните на бойни действия да се прибират телефоните /явно това се заобикаля !/ , но излиза че на самия фронт клетъчните мрежи и антени функционират !? Защо ? Кому е изгодно ? На ВСУ, които имайки достъп до "Ешелон" да проследяват всяко позвъняване и да насочват ракетни удари по него ? Изобщо тази трагедия отприщва вълна от въпроси за поведението на руската армия и нейните командири, които ако не получат отговор под формата на СУРОВИ НАКАЗАНИЯ , значи просто така е предвидено "да се воюва" ! Значи Кремъл толерира подобни престъпни нехайства, това не е пътя за Победата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... и още

    03 Яну 2023 8:52ч.

    Характерът на разрушенията, пълното унищожение на сградата, поддържа съмнения дали това са били удари от HIMARS , или от по-тежки оръжия. И дали няма диверсия на място и поставен експлозив до струпаните /също престъпно небрежно/ оръжия и муниции до сградата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи