Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка, но се прегрупират на други места

Киев: Руските сили са спрени край Авдеевка, но се прегрупират на други места

Украински военнослужещ обстрелва с гранатомет руски позиции на фронтовата линия в Донецка област. Снимка: AP

Украинските сили са спрели руското настъпление край източния град Авдеевка, завзет от Русия миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от града, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на украинския военен говорител Дмитро Лихови.

Превземането на Авдеевка миналия месец създаде за Русия буферна зона в района на Донецка област от около 20 км на изток и накара руския президент Владимир Путин да заяви, че силите на Москва ще продължат да напредват. Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви, че силите му са завзели нови села край Авдеевка.

Военният говорител на Украйна Дмитро Лихови каза пред украинската телевизия, че руските сили частично контролират още две села, но настъплението им е било спряно. Пред радио "Свобода Украйна" Лихови заяви, че руските сили се съсредоточават по-нататък на юг, около село Новомихайловка, където те "прехвърлят подкрепления от далечния тил на Русия". В района имаше 30 нападения тази неделя в сравнение с 20 атаки близо до Авдеевка, добави Лихови. "Но нашата защита се държи", каза той. "Врагът прави огромни усилия, но не постига никакъв напредък", отбеляза украинският военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • дот ком

    05 Март 2024 8:51ч.

    Няма никакви данни да са спрени с активна съпротива, по-скоро сами са спрели, за да няма откъсване от логистичните бази и, разбира се, за прегрупиране. А и не е ясна целта на едностранно настъпателни действия, ако някой ги очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сирски

    05 Март 2024 9:01ч.

    Се появи преди три-четири дни край Авдеевка, уволни половината командири и заповяда атака на всяка цена. В резултат украинците си върнаха по половин село на три места и спряха руснаците, но с цената на 500 души на ден. Руснаците просто се отдръпват, и засипаха всичко с ФАБ- ове, дронове и артилерия. Много скъпо платена PR- акция...Не случайно Сирски го наричат мясник( касапин) и генерал 200

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    05 Март 2024 9:23ч.

    На кого да вярваме? Нашите господари от отвъд океана съобщават друго. А именно, Институтът за изследване на войната съобщава (https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-4-2024): "Руските сили напредват западно от Авдеевка на фона на продължаващите боеве в района на 4 март. Геолокирани кадри, публикувани на 4 март, показват как руските сили напредват през ветрозащитни пояси южно от Орловка (западно от Авдеевка) близо до пътя Орловка-Тоненкое (западно от Авдеевка)." Такива ми ти работи с "обективната" информация на БТА, за чиито лъжи плащаме ние! Щяхме ли да търпим това у дома? България наш дом ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    05 Март 2024 10:09ч.

    Пълната истина я знаят само военните командвания. За нас остава да търсим максимално приближение към нея. Това става най-добре в телеграм каналите и през блоговете на военкори, които използват кадри от бойните полета с ГЕОЛОКАЛИЗАЦИЯ. Така със сигурност може да се каже кой къде е разположен и кого и къде обстрелва. Т.е. можем точно да кажем коя страна до къде е достигнала и какви територии контролира. В момента руснаците достигнаха до линията Тоненко-Орловка-Бердичи, на десетина километра западно от Авдеевка. На тази линия се оттегли цялата авдеевска групировка на ВСУ + придошлите резерви и подкрепления. Там изградиха новата отбранителна линия и след като руснаците направиха безуспешен опит да я завземат "от движение" , последните се спряха и отказаха да настъпват. За момента. Натискът наистина се усилва в Новомихайловка, по на юг. Защитата на урките скърца и трещи по шевовете, но все още не е "хлопнала". На запорожко направление натискът на руснаците видимо утихна. Те си върнаха почти цялата "Роботинска дъга", която ВСУ завзе с цената на огромни загуби по време на "контранаступ-а" миналото лято. Това което се прокрадва и в руски специализирани медии, и като мнения на запознати. Тази пролет-лято е доста вероятно да видим преместване на тежестта на сраженията на север , лиманското направление и посока Харков. Лиманското направление е перспективно за руснаците за да си върнат териториите, загубени през 2022 - Лиман, Купянск, по-нататък Изюм ... и да "надвиснат" от север над агломерацията Краматорск - Славянск. Изглежда руснаците ще предпочетат този обходен маньовър вместо фронтална атака от Бахмут и Авдеевка на запад. Втори удар със сигерност ще има на запорожко направление , към Угледар или през Гуляй поле, може само да се гадае... Военните планове на ВС РФ ще бъдат обвързани със сигурност с политическите актове. Още през есента на 2022 Путин издаде указа за присъединяването на 4-те нови региона към РФ. Само Луганската НР е почти изцяло в руски ръце, Донецката, Запорожката и Херсонската области имат значителни зони под контрол на ВСУ. Докато те не бъдат завзети от руснаците , не може да се очакват сондажи за примирие. Немислимо е Кремъл да остави юридически руски територии /според указа на Путин/ под чужда окупация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    05 Март 2024 10:16ч.

    Моля пак за счетоводител, че и патрулния Сергей Котов трябва да се отписва. Инвентаризацията е днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стар Разбойник

    05 Март 2024 10:56ч.

    Отивай да учиш членуване в българската граматика, не ни се прави на одитор на счетоводители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи