Киев разследва 28 офицери заради провалите им при руската офанзива край Харков

Киев разследва 28 офицери заради провалите им при руската офанзива край Харков

Около 28 украински командири са изправени пред наказателно разследване заради военни провали от началото на неотдавнашната руска офанзива край Харков, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Държавното бюро за разследване на Украйна е започнало разследване, съобщават днес украинските медии.

Офицерите са обвинени, че не са успели да организират правилно защитата на границата на Украйна с Русия. Производството е вписано в официалния съдебен регистър.

След руската атака в района на 10 май украинската армия трябваше да евакуира силите си от предните позиции и няколко села, като имаше големи загуби на войници и оборудване.

Съобщава се, че разследваните 28 офицери са от командното ниво на 125-а бригада, 415-и стрелкови батальон, 23-а механизирана бригада и други части.

След първото отстъпление в резултат на руската офанзива командването на украинската армия замени командващия генерал в района. Губернаторът на Харковска област Олех Синехубов нареди на строителните компании да му докладват защо укрепленията не са построени, както е било разпоредено.

Украинските сили успяха да забавят настъплението на руските войски едва след дни, въпреки че тежките боеве на новия фронт продължават.

Вчера президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия е възстановила контрола си в района. Военни експерти твърдят, че новата руска атака има за цел да обвърже украинските сили и да изведе руската артилерия напред, така че в обхвата на руските оръдия да се окаже вторият по големина град на Украйна.

Днес пък държавният глава определи руската атака срещу магазин "Направи си сам" в Харков като "още една проява на руската лудост". 

"Само луди като [руския президент Владимир] Путин са способни да убиват и тероризират хората по такъв отвратителен начин", заяви украинският лидер в ежедневното си видеообръщение.

По данни на регионалната служба за гражданска отбрана при нападението са загинали най-малко двама души, а 33 са били ранени.

Екипи на пожарната продължаваха да си пробиват път към разрушената сграда. Зеленски заяви, че по време на нападението в магазина за домашни потреби "Епицентър" са се намирали около 200 души.

Украинският президент отново призова поддръжниците на Украйна за повече системи за противовъздушна отбрана.

Макар да призна, че днесв източната част на страната е бил свален още един руски изтребител Су-25, той заяви, че ако Украйна "разполагаше с по-адекватни, по-модерни системи и самолети за противовъздушна отбрана, руските военновъздушни сили, разбира се, отдавна щяха да са се разпаднали, както и черноморският им флот".

 

Коментари

 • Само луди като Путин ли? Сатанист зелен мръсен.

  26 Май 2024 8:31ч.

  А Донбас и неговите ангелчета? А сринатите жилищни квартали? А "москаляку на гиляку" и ухилените селфита с горящия Кримски мост и загиналото семейство? Гадове долни фашистки, плутоний да ядете до насита – вие и вашите евроатлантически асоциати. Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  26 Май 2024 8:34ч.

  Еврейчето напразно се тревожи за руските ВВС, те, както и флота, са с предимно парадни функции. Проблемът е какво ще прави с милионния сухоземен башибозук, който Путлер може всеки момент да натири към клета Украйна. Те и немците нямаха проблем със съветските самальоти (флота така и не се показа извън пристанищата цяла война), но не успяха да изгазят от труповете на кашиците и накрая загубиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МиГ-31

  26 Май 2024 8:44ч.

  Аз съм с парадни функции; кой кат' мене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Др Кинжалов

  26 Май 2024 9:26ч.

  Ако афро-саксонците не въдеха такива като косев, нямаше да я има тая война. Все пак украинските косевци си сърбат здраво това, което си надробиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Май 2024 10:11ч.

  "По данни на регионалната служба за гражданска отбрана при нападението са загинали най-малко двама души, а 33 са били ранени." Две ракети, които много точно улучиха магазина и само 2 убити??? 200 души били вътре? Дали? Абе, не се ли научихте да лъжете малко по-достоверно? За двама души, материали за "Направи си сам" две ракети, които струват стотици хиляди, ако не и милиони???? Не ви ли звучи глупаво. Че е било "Направи си сам", било е такова, въпросът е, какво сами са си правили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колчо Ъ.

  26 Май 2024 10:30ч.

  Явно партизаните от Харков са предали, че в “Направи си сам” са сглобяват дебели дрончета за фронта. Партизаните от Одеса също са активни, та руските ракети летят точно в целите, без много човешки жертви. СВО не е срещу цивилните граждани, а срещу военните и военните обекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо се обърква в плановете им

  26 Май 2024 10:38ч.

  В руското интернет-пространство задават упорития въпрос с понижена трудност: защо западните СМИ избягват да отразяват настъпилите чистки в руското МО? При други обстоятелства подобна тема нямаше да слиза от заглавните страници на медиите им, но сега загадъчно мълчат или споменават новините, идващи от Москва по този повод, само мимоходом?!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Май 2024 18:32ч.

  Щото явно са техните подводници. Руснаците не споменават, кой е източникът на корупционните суми... Игра на шах. Кой кого ще надхитри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  26 Май 2024 11:56ч.

  Много вторични детонации след удара по строителния хипермаркет: https://t.me/yurasumy/15530

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гърмяли са кашоните с фаянсови плочки

  26 Май 2024 12:23ч.

  и торбите с цимент

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи