Киев отрича уволнението на ген. Залужни

Киев отрича уволнението на ген. Залужни

Украинското министерство на отбраната опроверга медийните съобщения от  вчера, че главнокомандващият Валерий Залужний е бил уволнен като ръководител на въоръжените сили поради  патовата ситуация във войната с Русия, предаде ДПА. "Уважаеми журналисти, отговаряме на всички едновременно: това не е вярно", обяви министерството в Teлеграм.

Украинските медии съобщиха, че президентът Володимир Зеленски е уволнил командира, но съответен указ не беше публикуван. Говорителят на Зеленски Серхий Никифоров също отрече съобщенията. "Това не е предмет на обсъждане", заяви той според украинската информационна агенция Интерфакс-Украйна. 

50-годишният Залужний става главнокомандващ няколко месеца преди руската инвазия през февруари 2022 г. Под негово командване украинските войски устояха на инвазията и дори си върнаха контрола над част от окупираните територии, преди усилията да забуксуват. Генералът е популярен сред своите войници и населението. За него дори се говореше, че има политически амбиции, което той отрича. 

Но в украинската армия не всичко е наред, посочва ДПА. След оплаквания от войници, които се сражават на източния фронт, за недостатъци в оборудването, доставките и храната, министърът на отбраната Рустем Умеров призна за някои пропуски. По време на непланирани инспекции са регистрирани "много нарушения", съобщи министърът във Фейсбук. Инспектирани са били и доставките на хранителни продукти. По думите на Умеров провизии на стойност над 1,2 млн. евро са липсвали и не са били доставени. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Няма значение дали генерала е махнат

    30 Яну 2024 8:30ч.

    или не!а.Докато тая т.н. украинска сган не бъде ликвидирана физически винаги ще има повторение с неизброими жертви!За съжеление либерала Путин и милиардерското му обкръжение не позволяват това.Само като виждаме как Путин се занимава с всичко друго но не и с войната с отцепилата се провинция ,можем да предвидим до какъв пореден договорняк ще я докара “главнокомандващият”!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой го каза

    30 Яну 2024 9:22ч.

    Украйна е футболната топка в мача между англосаксонската мафия и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фамилията на генерала не е много подходяща за главнокомандващ на укровермахта. Трябва да се прекръсти на Незалежни

    30 Яну 2024 9:31ч.

    И ще го оставят на мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американската бананова кора

    30 Яну 2024 9:57ч.

    И американският морков, най-добрите оръжия на 21 век. .............. Да избиеш народа си, за да те покажат по телевизора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Железен

    30 Яну 2024 10:58ч.

    Залужни пукна отдавна и сега се чудят как да се замажат нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сивопаветник

    30 Яну 2024 11:10ч.

    Това е внушението на DPA (Deutsche Presse-Agentur), което разбира се трябва да се разглежда с щипка или килограм сол. По телеграм каналите твърдят, че по-скоро Зеленски е поискал оставката на Залужни, а последният е отказал да я даде, в което има логика, като вземем предвид слуховете за предстоящото му освобождаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    30 Яну 2024 11:33ч.

    Истината е че пепелянките се хапят в торбата. А тупурдията беше вчера вечерта защото тогава във Вашингтон е работно време. Зеленски е подписал указа, но някой е предал заверата и украинските телеграм канали вдигнаха шум. Междувременно изтече информация че Кирил Буданов ще заеме мястото на Залужни. Явно са се намесили американците защото няколко часа всички мълчаха, а след това започнаха опроверженията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи