Киев: Освободени са още три села в Югоизточна Украйна

Киев: Освободени са още три села в Югоизточна Украйна

Украинските сили си възвърнаха контрола върху още три села, с което отвоюваните от началото на контраофанзивата населени места са вече седем, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс.  

Тя написа в "Телеграм", че през последната седмица украинските сили са отвоювали седем села по протежение на около 100-километрова линия от запад на изток, която се пада югоизточно от град Запорожие. Сред тях са и Лобковое, Левадное и Новодаровка. 

Миляр допълни, че украинските войски са напреднали с общо 6,5 километра и че отново са поели контрола върху площ от 90 квадратни километра. 

Преди това Киев заяви, че украинската армия е отвоювала четири села в същия район: Сторожевое, Благодатное, Нескучное, Макаровка. 

Москва все още не е признала официално напредъка на украинските сили, но известни руски военни блогъри заявиха, че украинските сили са превзели Благодатное, Нескучное, Макаровка и са продължили на юг, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Смех

    13 Юни 2023 10:59ч.

    Превзели ги, ама ги върнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Юни 2023 13:44ч.

    Да, щото продължили на юг, за това ги изоставили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възвъзхитен

    13 Юни 2023 11:19ч.

    ... Три села и... две къщи от четвъртото....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • две къщи от четвъртото

    13 Юни 2023 12:17ч.

    И една външна тоалетна! Имало е и къщичка за куче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 127-ма дивизия нокаутира въоръжените сили на Украйна от Макаровка на Времеевския перваз (КАРТА)

    13 Юни 2023 11:30ч.

    Ха Ха Украйнците оосвободили ,ама след то избегали от тези села които всъщност са във сивата зона и във тях даже и плъховете не живеят . След като преминаха в атака , нашите бойци от 127-ма дивизия, с масивна въздушна подкрепа, възвърнаха контрола над n. Макаровка на Времеевския перваз. След това започна разчистването. Артилерията на Източния военен окръг работи за селото, срещу отблъснатия противник. Армейската авиация продължава да нанася активни удари по техника и позиции на противника. Источник: https://rusvesna.su/news/1686571576

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Юни 2023 11:34ч.

    Покажете и някоя карта, за да се види как тази "офанзива" още не може да достигне същинската първа руска отбранителна линия, а се опитват да залъжат западните си куратори с някакви "освободени" фермички и паланки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСУ правят

    13 Юни 2023 11:36ч.

    Някакви телодвижения , оправдаващи западната помощ. Навлиза в "сивите зони" , после се връща обратно с порядъчни загуби в жива сила и бронетехника... От изброените седем села, в които разбира се няма чан-чур местен жител, поне две или три са все така в "сивата зона"... Какво всъщност правят руснаците ? Прилагат добре познатата още от ВСВ "гъвкава отбрана". Смисълът е следния. Противникът настъпва масирано след артподготовка, пуска лавина от бронетехника и вълни пехота. Селищата в сивата зона се отстъпват, но там няма опорни пунктове ! Противникът влиза в тях и докато не е създал опорни пунктове се подлага на тежък артилерийски обстрел, нанасят му се големи загуби, след което с контраатака на щурмови групи се изхвърля от селището. Този прийом руснаците го приложиха няколко пъти последните десет дни. Единствено на "стиковката" между Запорожкия и Донецкия фронт, там има нещо като малка "Курска дъга" руснаците отстъпиха малко повече 3-5 километра. Това е все така "СИВА ЗОНА" , в тази война основните стрелкови дуели се разиграват от дистанция 10-15 километра. Всичко което е между тях е ничия земя. Докато там трайно не "заседне" пехота, докато не се инсталират батареи на ПВО и системи за РЕБ, по всяко време могат да долетят "Алигатор"-ите и да те разстрелят... ВСУ още не са достигнали първата линия на "Суровикин" , а те са 6 и повече линии в дълбочина до 100 км. Мисията невъзможна, но "хохломорът" ще продължи. Дори Арестович го признава и "обещава" . Нямало друг начин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безпрецедентно: Стрелков съобщи оптимистични новини от фронта

    13 Юни 2023 11:37ч.

    Руските войски предприеха контраатака в района на Запорожие, за да отвоюват загубените предишния ден позиции в няколко малки населени места. Това съобщи бившият ръководител на Министерството на отбраната на ДНР Игор Стрелков, известен със скептицизма си относно хода на ПРО, съобщава кореспондентът на ПолитНавигатор. По данни нашите войски са изтласкали противника от село Макарово и продължават да го изтласкват на север, като му нанасят огневи поражения с въздушни и артилерийски удари. Ако това е така, тогава има потвърждение за успешно използваната преди това тактика (по време на тази вражеска офанзива) многократно - нашите части не „застават на смърт“ под ударите на артилерията и бронетехниката на противника и са изтеглени в тила , което му дава възможност да „излезе изпод чадъра на РБ и ПВО. След това врагът е подложен на въздушни удари, а БПЛА коригират артилерийския огън по ударни групи. По-нататък, когато противникът е вече достатъчно поразен, следва контраатака на танкове с плътна подкрепа от въздуха, за да попречи на Въоръжените сили на Украйна да изтеглят своите системи за ПВО в района и да се закрепят на земята. Това води до поражение на щурмовите части на противника и тяхното отстъпление. Тактиката е стара и отработена още през Втората световна война - "гъвкава отбрана" и тя, както изглежда, работи успешно. Може също така да се предположи, че нашето командване не се стреми да задържи или върне цялата територия, която е изоставена, предпочитайки да измори врага на бойното поле между неговите изходни позиции и нашите основни отбранителни линии (които врагът все още не е достигнал) " Стрелков пише. Военкор Андрей Руденко потвърждава успеха на контранастъплението на руската армия. „Макаровка на Времевиевския перваз отново е наша. Нашите бойци, с подкрепата на авиацията и артилерията, успяха да прогонят врага“, каза той. Бившият заместник-министър на информацията на ДНР Даниил Безсонов цитира данни за по-нататъшно нарастване на загубите на Въоръжените сили на Украйна. „В Запорожие през последните 4 дни почти всички медицински заведения в града бяха пълни с украински войници. Само в 5-та болница са доставени около 1500 ранени войници от въоръжените сили на Украйна. В същото време в града се регистрира активно движение на влекачи в размер на 200-300 единици. Това са само част от фактите за последствията от настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна в този участък от фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боеве на Запорожкия фронт: Руската армия унищожава техника и бази на врага (ВИДЕО) 13.06.2023 - 8:05

    13 Юни 2023 11:55ч.

    Тук на видеото се вижда какви села са превзели украйнците и колко къщи има във тях . А след това бягат като опърлени плъхове от Руските оръдия . Руската армия унищожава вражеска техника и бази в хода на продължаващите боеве на Запорожкия фронт. Понастоящем боевете в Ореховското направление на Запорожкия фронт придобиха позиционен характер. Разузнавачи и артилеристи унищожават идентифицирани вражески бази и места за струпване на техника на Въоръжените сили на Украйна. Источник: https://rusvesna.su/news/1686629572

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екипажите на украинската бойна пехота се предадоха близо до Авдиевка Днес 05:30ч

    13 Юни 2023 12:00ч.

    Два украински екипажа на БМП се предадоха на руските сили край Авдиевка в ДНР. Това съобщи за ТАСС представител на силовите структури на региона. Командирът на един от взводовете на 110-та специализирана бригада (отделна механизирана бригада) на въоръжените сили на Украйна се свърза с едно от подразделенията на въоръжените сили на РФ в Авдеевското направление с молба да окаже медицинска помощ на неговите ранени войници в връзка с отказа на командването на бригадата да се евакуира. По време на преговорите украинският командир поиска да бъде осигурен безопасен коридор, тъй като предаването на остатъците от частта му ще стане с всички стандартни оръжия, включително и двата останали БМП-1. Операцията е успешна, бойците на въоръжените сили на Украйна са на територията на републиката“, - каза представителят на силовите структури. https://eadaily.com/ru/news/2023/06/13/ekipazhi-ukrainskih-bmp-sdalis-v-plen-pod-avdeevkoy

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Юни 2023 12:04ч.

    Вече не са ми и смешни подобни статии... трябва много да си закъсал, за да ги разпространяваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо бе

    13 Юни 2023 12:14ч.

    Скоро ще ти стане и много тъжно от разспространението на и други статии ,за капитулацията на укрофашистката армия . А ти лично много скоро ще си скубеш косите на коя страна си бил същност .Нали ясно го разбираш че много скоро възмездието ще те настигне и не само теб .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваймарският триъгълник“ предвещава „победоносна контраофанзива“ в Украйна

    13 Юни 2023 12:08ч.

    Вижте ги тези тримата шутове и смешници за какво си мечтаят . Нашият Български народ е казал Гладна кокошка просо сънува . Миналия понеделник вечерта в Париж приключи срещата на лидерите на страните от Ваймарския триъгълник - Франция, Германия и Полша. Както казаха самите лидери преди работната вечеря, основната тема на разговора е била гаранциите за сигурност на Украйна и помощта в нейното контранастъпление, съобщава RFI днес, 13 юни. Френският президент Еманюел Макрон изрази желание то да бъде „възможно по-победоносно“; Той каза, че в името на това Париж през последните седмици „увеличи доставките на оръжия и боеприпаси“ и възнамерява да продължи да помпа Киев с оръжия. „Ще направим така, че Русия не само да не излезе победител от това тъжно приключение, но и да не успее да го повтори“, - обяви собственикът на Елисейския дворец. Ръководителят на полската държава Анджей Дуда посочи, че за него „победата на Украйна“ ще бъде пълното отвоюване на всички нейни територии и изрази надежда, че на украинците ще бъде „изпратен ясен сигнал“ за „перспективата за принадлежност“ към НАТО” на следващата среща на върха на НАТО във Вилнюс. По време на срещата бяха очертани подробностите за военната помощ, предоставена на режима в Киев от Франция и Германия, и беше потвърдено намерението за подкрепа на Украйна "колкото е необходимо" (и от тримата лидери). Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/06/13/veymarskiy-treugolnik-vozvestil-o-pobedonosnom-kontrnastuplenii-na-ukraine

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваймарският триъгълник сокоро ще го обръснат май

    13 Юни 2023 13:09ч.

    Ваймарската слива ще цъфне в цялата си прелест

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прибиране на вересиите

    13 Юни 2023 12:08ч.

    Тая фейк новина е досущ като оная дежурната от сводките за унищожените от украинската ПВО десет руски ракети от 8 изстреляни - и то на фона на димищата и пожарите от поразени цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами какво друго да говорят украйнците

    13 Юни 2023 12:17ч.

    Във дезинформацията се оказаха добри ученици на англосаксонските сатанинсти и терористи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Юни 2023 12:18ч.

    Руснаците са ги пуснали да си направят по едно селфи с украинското знаме. Те това и сторили и веднага победоносно избягали, щото ги зачесала авиацията и далнобойната артилерия. Та толкова по въпроса, другото е фейк, като за надежда у западенските другари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ви миришат

    13 Юни 2023 12:40ч.

    Зелените чорапи, бе. Що не вземете да ги изперете в Днепър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клоунът винаги е тъжен

    13 Юни 2023 12:56ч.

    Зеленски, появи се въпрос към теб и хунтата ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той пак е свил някой таблет от санитарите и се е скрил в някой кенеф да спами

    13 Юни 2023 13:12ч.

    Цял ден ще е така, дощато не го хванат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Юни 2023 12:58ч.

    Горячев се казва. Бил голям боец, генерал. Бил се в Чечения и пр. Докато не се срещна с Украинците, които веднага го гръмнаха. Само както те могат ! Да са живи и здрави ! Тези герои на Украйна ! И на България ! Слава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй ли ве, реститутка?

    13 Юни 2023 13:11ч.

    Я ходи събирай багажа, емиграция те чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя не е реститутка

    13 Юни 2023 13:36ч.

    Един от десетките никнейма на психопата от Хисаря П.Г. Луд за вързване, оставен години вече без психиатрично наблюдение.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Юни 2023 13:22ч.

    Принципно не се доверявам на никаква информация изтекла от уСраинските средства за масова дезинформация, които доказано лъжат най-нагло и безочливо. Дори господарите им вече не им вярват. Едно е сигурно към момента - дългоочакваното и широко рекламирано уСраинско контранастъпление започна с цената на жестоки загуби на техника и човешки ресурс от страна на ВСУ. До колко и какво е спечелено или загубено, е рано да се каже, поради простата причина, че се водят тежки боеве и тактическата обстановка непрекъснато се променя. В такива условия има неизбежни пробиви и тактически отстъпления, които се редуват с цел увличане на противника в капан и системното му унищожение по цялата линията на фронта. Важен ще е крайният резултат и равносметката след приключването на военната кампанията по настоящата украинска офанзива. С настоящата интензивност, вероятно до месец, нещата ще се изяснят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешници

    13 Юни 2023 13:35ч.

    Поредната дезинформация и фалшива новина, изфабрикувана от укрите и задължително спусната за "вярване" в колониите на САЩ в ЕС. Който не вярва, значи е русофил. А това, че не са превзели нищо, с изключение на три паднали плевни, където няма никой, е друг въпрос. В момента между руските и украинските войски има шест отбранителни линии на руснаците, отвъд които се води боя на украинска територия. Укрите още не са достигнали до първата линия. Всеки опит се удавя в кръв - но това е целта. Да избият всички укри, а после да хвърлят българи, румънци и т.н. като пушечно месо, за да изтощават Русия, докато те си пият кафетата в ЕС и Вашингтон, ограбват ни с разни оръжейни сделки и си чертаят плановете за господство. Планове, които Китай и Русия изхвърлиха в кошчето много отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вероятно до месец, нещата ще се изяснят

    13 Юни 2023 13:42ч.

    Да, де. Тогава вече ще бъдат изпратени "желаещите Триморци" да подсигуряват сащисаният Молох 404 със свежа кръв и трупове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Юни 2023 14:09ч.

    Украинците пак трепят руски генерали ! Горячев се казвал поредния. Миналата година, когато разхвърляха руснаците под Изюм пак имаха голям улов на генерали - 10 или 12 бяха монусували тогава, както те се изразяват. Сега са обкръжили към 10,000 ватенки около Токмак, но не казват засега нищо поради наложено мълчание. След 3 - 4 дни ще се чуе за следващите генерали. Айде хаирлия да е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    13 Юни 2023 14:38ч.

    Руските генеррали поне имат смелостта и доблеста да са на фронта а не като укровермахта дето мрат по разни бункери и дупки дълбоко в тила, същински наследници на Хитлер, дано по-бързо почнат да се самоубиват, че иначе няма да остане пушечно месо за фронта. ПП В очакване сме на снимки на Залужни (началникът на ГЩ на ВСУ) и Буданов (началникът на ГРУ на МО) с днешен вестник, че след ударите с "Кинжал" по разни щабове изчезнаха дори от интернет пространството, а преди това не можеш им затвори устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    13 Юни 2023 14:55ч.

    На Укровермахта така им върви контранастъплението, че в Украйна свършила донорската кръв. Няма да питам дали са им останали Леопарди и Брадлите, съветските танкове и бтр-и на укровермахта свършиха и дори в Европа не останаха. Сложил съм си на десктопа на компютъра скрийншот от БПЛА на 10-тина Брадлита и няколко Леопарда на събрани на едно място и горят, красота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Юни 2023 15:03ч.

    Трябва да си ги сложиш, когато излязат на оперативен простор. Нейде около Мелитопол по всяка вероятност. След седмица две. Леопардите са за това - да пробият и излязат зад линиите на врага. А те това го могат. Скоро !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    13 Юни 2023 15:07ч.

    Ама моля ви се ето ви едно видео с Леопардите и Брадлита на оперативен простор, екипажите на укрофашистите толкова са се устремили, че даже са забравили да изключат двигателите преди да изгорят: https://vk.com/video_ext.php?oid=-133441491&id=456269427&hash=4ee2848014585f27

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си

    13 Юни 2023 15:37ч.

    Шизофреничен фантазьор . ,скоро укро армията няма да съществува и няма кой да кара леопардите и брадлитата . .От цялата им един милионна армия останаха еднби 260 хиляди нашмъркани войника . Аз се чудих на търпението на Путин ,що не ги започва сериозно да ги бие . Ама няма кой да му чете изказванията ,когато преди година каза че още не са започнали да се бият сериозно . А истоината била че Руската армия е чакала украйнските плъхове да изкочат от дупките си и тогава да започне изтреблението на наркоманскат армия на Зелето .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците загубиха няколко генерала..

    13 Юни 2023 18:20ч.

    А украинците, главнокомандващия си + министъра на вътрешните работи.. Натовските генерали, даже няма да ги прибавяме в сметката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    13 Юни 2023 15:11ч.

    Видео как върви мобилизацията в Уман: https://colonelcassad.livejournal.com/video/album/275/?mode=view&id=143709#rprecord=eyJpZCI6MjE5MDI2MSwicmVjb3JkSWQiOjIxOTAyNjF9

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи