Киев осъди унищожаването на украинско зърно от протестиращи поляци. Варшава обяви, че започва да проверява качеството му

Киев осъди унищожаването на украинско зърно от протестиращи поляци. Варшава обяви, че започва да проверява качеството му

Украинското правителство осъди "целенасоченото унищожаване" на украинско зърно, извършено от протестиращи по полската граница, предаде Франс прес. Полша съобщи от своя страна, че планира да започне проверка на качеството на цялото зърно, влизащо в страната от Украйна, дори и когато преминава само транзит. Това съобщи зам.-министърът на селското стопанство Михал Колоджейчак, цитиран от Ройтерс. Полските фермери продължават да протестират срещу евтиния внос от Украйна и европейската политика в сектора.

Украинското министерство на аграрната политика и прехраната заяви, че "осъжда твърдо" инцидента. Освен това Киев призова Варшава да открие и накаже извършителите.

Украинското министерство на земеделието покани полските протестиращи да отидат в Украйна и да видят работните условия на украинските фермери на фона на войната, предаде Укринформ, като цитира публикувано във Фейсбук изявление на пресслужбата на министерството.

"В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си. Министерството на аграрната политика и храните кани полски фермери да посетят Украйна, за да видят условията, при които работят в момента украински фермери. 4 милиона собственици на дребни ферми в Украйна са готови да споделят своя опит с полските си колеги", се казва в изявлението.

Унищожаването на зърно няма нищо общо с мирния протест, нито от правна, нито от морална гледна точка, подчертава още министерството. В същото време то благодари на поляците, които са помагали и продължават да помагат на украинския народ.

Полша планира да започне да проверява качеството на цялото зърно, влизащо в страната от Украйна, дори и когато преминава само транзит, съобщи междувременно зам.-министърът на селското стопанство Михал Колоджейчак, цитиран от Ройтерс. Полските фермери продължават да протестират срещу евтиния внос от Украйна и европейската политика в сектора. В петък те започнаха отново да блокират пътища и гранични пунктове с Украйна и започнаха едномесечна обща стачка срещу земеделската политика на ЕС и липсата на подкрепа от страна на полските власти.

Представители на полското проевропейско правителство признават, че са наясно с проблемите на фермерите и допълват, че помощта за Украйна в борбата й с Русия не бива да бъде за сметка на полските фермери.

"Ще изискам всичкото зърно, което преминава през страната и е обект на ембарго, да бъде проверявано в Полша", заяви Колоджейчик за държавната новинарска агенция ПАП. По думите му, когато това зърно достигне Германия и се окаже, че е с лошо качество, в 99 на сто от случаите то се връща обратно в Полша не като украинско, а като европейско зърно.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Украинците да си държат пшеницата

  12 Фев 2024 17:03ч.

  Че ще ума пак Голодомор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:08ч.

  4 милиона собственици -прозводители е впечатляващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знае ли някой

  12 Фев 2024 17:14ч.

  Преди Украйна къде си пласира зърното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:18ч.

  Големи доставки за Индия и Северна Африка, царевица за Китай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  12 Фев 2024 17:18ч.

  Знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:23ч.

  Руснаците им попиляха портовете, а и с такъв агросектора да влезе в ЕС без войната е абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такер Карлсон: свой среди чужих, чужой среди своих

  12 Фев 2024 18:02ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=PfPalJ15ISo&ab_channel=%D0%92%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%9C%D0%98%D0%A0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научих доста нови неща за Такър

  12 Фев 2024 18:04ч.

  И мисля, че Путин отказа Катър да стане вице на Тръмп. Не е за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  12 Фев 2024 18:28ч.

  "В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си."........Всеки, който следи бойните действия е съвсем наясно, къде точно са тези "пълномащабни нашествия" - всичко е по села и паланки, в пресечен терен и блата. Като тръгнеш от Купянск та чак до Кринки. Централните украйнски райони- *житницата" не са пипнати. Икономиката на Украйна въпреки войната е в разцвет. ЕС налива милиарди, цялата продукция се изнася.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Фев 2024 19:04ч.

  Истината е, че военните действия са на руска територия. Ще се оплакват когато се пренесат на украинска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ххахахах

  12 Фев 2024 22:04ч.

  Наблюдател, 1+

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  12 Фев 2024 20:04ч.

  Лелелелел,клетите украински фермери - те сеят и жънат а злите руснаци ги обстрелват с хиперзвукови ракети... лелелел, разревах се. Укрoпитешките гнъсни лъжи надминават дори най-извратените представи. Крайно време е руснаците да започват да режат езиците на пленените укpoпи !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велин

  13 Фев 2024 0:48ч.

  Земите в "житницата" не ги ли изкупиха американски фирми, и парите от продажбата на зърно не отиват ли в американски - а не в украински - джобове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи