Киев осъди "неприятелския и популистки" ход на Полша срещу украинското зърно

Киев осъди "неприятелския и популистки" ход на Полша срещу украинското зърно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският премиер Денис Шмигал осъди решението на Полша да удължи забраната върху износа на украинско зърно за Европейския съюз като "неприятелски и популистки ход", предаде "Ройтерс".

"В този критичен момент Полша възнамерява да продължи да блокира износа на украинско зърно за ЕС. Това е неприятелски и популистки ход, който ще засегне сериозно глобалната продоволствена сигурност и икономиката на Украйна", написа той в "Туитър".

Пет държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, искат забраната на Европейския съюз за внос на зърно от Украйна да бъде удължена поне до края на годината. Тя изтича на 15 септември.

Полша няма да отмени забраната на 15 септември, дори ако ЕС не се съгласи с удължаването ѝ, каза в сряда премиерът Матеуш Моравецки.

Шмигал призова партньорите на Украйна и Европейската комисия да гарантират безпрепятствения износ на всички украински селскостопански продукти за ЕС.

"Това е акт на солидарност не само с Украйна, но и със света, който разчита на нашето зърно", подчерта той.

Поддържането на износа е важно за Украйна, особено след като Русия се оттегли от сделка, позволяваща безопасни доставки на украинско зърно през Черно море.

Износът на селскостопански продукти е от решаващо значение за икономиката на Украйна, съставлявайки около 12% от брутния вътрешен продукт преди инвазията на Русия през февруари 2022 г. и около 60% от целия износ.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Хвани едните, удари другите

    20 Юли 2023 19:57ч.

    Скъсани цървули, неспособни на нормална държавност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Trimorec

    20 Юли 2023 20:06ч.

    Хахаха.. от кой храст ще изскочи полския заек.. и ще го забие на укронацитата... хахаха... това само показва каква измет е начело на държавата България.. готови са да ни продадават за жълти стотинки на всеки който им поиска.... бомби, танкове, шмайзери.. даваме на вересия.. а у нас - няма пари за здраве, училищата са развъдници на тревопушещи, службите пробити, пътищата у дупки, по морето мизерия.... а те седнали да ми оправят зеления човек с белия нос...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    20 Юли 2023 20:13ч.

    Всеки си гледа интереса, само нашите управляващи вече лазят по очи пред ЕС,НАТО И САЩ, без никаква мисъл за България и българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хапете, бесни кучета нацистки, хапете ръцете, дето ви отхраниха

    20 Юли 2023 20:22ч.

    те друго не заслужават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия разтърси чувала

    20 Юли 2023 20:33ч.

    Сега плъховете ще се изядат един друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Юли 2023 20:35ч.

    Ха ха. Колко още изненади ги очакват като станат непотребни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    20 Юли 2023 23:04ч.

    полша пита - ще се извини ли украйна за избитите 100 000 поляци, жени и деца от украинските националисти?......познайте има ли отговор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гжегож Гжешишкович

    21 Юли 2023 0:57ч.

    Дали има някакъв полски еквивалент на нашенската поговорка "Приятелството си е приятелство, а сиренето е с пари"? Макар че силно се съмнявам изобщо да става дума за каквото и да е приятелство. Поляците са по скоро по интересите. Неслучайно тлъстият британски P.D.раст ги е нарекъл "хиената на Европа"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ишж

    21 Юли 2023 11:20ч.

    Няма тасива наглеци като усраинците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи