Киев няма да съгласува с Москва евентуалното закупуване на двата руски ядрени реактора от България

Киев няма да съгласува с Москва евентуалното закупуване на двата руски ядрени реактора от България

Следвайте "Гласове" в Телеграм      

Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва относно евентуалното закупуване на два ядрени реактора руско производство от България, съобщи украинската компания "Енергоатом" в своя канал в "Телеграм".

Изявлението на украинската компания беше публикувано в отговор на интервю пред Укриформ на украинския експерт Николай Щайнберг, главен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г., който заяви, че продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му вследствие на това и в съответствие с международното право трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Москва, София и Киев за продажбата на оборудването.

"Бихме искали да Ви информираме, че преговорите с българското правителство за закупуване на два ядрени реактора от Украйна, които да бъдат инсталирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ, действително продължават. Това беше потвърдено по-рано пред агенция Укринформ от министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушченко. Въпреки изявленията на Николай Щайнберг обаче Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия", пише в изявлението на украинската енергийна компания.

При условие че преговорите с българската страна бъдат успешни, блоковете ще бъдат монтирани съвместно с международните партньори на "Енергоатом", по-специално с американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse), с която имаме подписани споразумения за изграждане на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото оборудване, пише още в изявлението на "Енергоатом".

Скрийншот на изявлението на "Енергоатом" в "Телеграм"

Междувраменно стана ясно, че Русия е атакувала шестдесет пъти енергийната инфраструктура на Украйна през последните няколко седмици, в които температурите падат с наближаването на зимата, увеличавайки енергопотреблението, заявиха днес официални представители на Киев, цитирани от Ройтерс и БТА.

Украйна се страхува, че Русия може вече да е започнала разчетена серия от нападения срещу електропреносната мрежа на страната с наближаването на втората поредна зима на войната. Миналата зима хиляди руски дронове и ракети бяха насочени срещу украинския енергиен сектор, причинявайки масови спирания на тока.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушченко, който е на посещение в САЩ, заяви, че правителството на страната му е обсъждало с партньори как да се преживеят критичните студени месеци. Западът започна да доставя на Киев системи за противовъздушна отбрана, за да се отстрани заплахата.

"През последните седмици съоръжения на енергийната ни инфраструктура бяха атакувани шестдесет пъти с различен оръжеен арсенал", заяви Халушченко. "След всяка нова атака необходимостта от енергийно оборудване нараства и следователно помощта на партньорите е от особено значение за енергийния сектор на Украйна", добави той.

Украйна разполага с по-добри противовъздушни средства за отбрана за тази зима, но енергийната система е по-уязвима, защото все още са налице поражения от атаките срещу нея миналата зима. Военното разузнаване на Украйна казва, че Русия се е запасила със стотици ракети за зимна военновъздушна кампания.

Изявление на украинското правителство гласи, че топлоелектрическа централа в източната част на страната е била подложена на обстрел снощи. Мрежите за електроразпределение в източната Донецка област, североизточната Харковска област и южната Херсонска област също са повредени от руския обстрел, се допълва в информацията, цитирана от Ройтерс.

Министерството на енергетиката на Украйна обяви, че са пострадали и разпределителните мрежи за природен газ в Днепропетровска област. Изброените нападения не са довели до масови спирания на тока на територията на цялата страна, но представители на правителството изпитват опасения, че нападенията ще зачестят с оглед на идващата зима.

Украинската национална електрическа компания "Укренерго" обяви, че тази седмица потреблението е продължило да нараства с температурния спад. Понижаване на температурата с 2,5 градуса е довело до увеличение на потреблението с 1,5 процента, обяви тя.

Досега през тази есен Украйна се радва на необичайно топло за сезона време, като температурите все още се задържат около 10 градуса. "Укренерго" обяви, че общо 431 населени места в различни области са без електричество вследствие на бойните действия там.

Източник: dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • Крадците на Ф-ки ни наредиха

    08 Ное 2023 17:50ч.

    пак да харижем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Евентуалното закупуване" е новговор. Означава харизване.

    08 Ное 2023 17:54ч.

    Кой смее да иска пари за каквото и да е от зелената фашугия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да вметна,

    08 Ное 2023 17:55ч.

    че ядреното оборудване е високотехнологично, не е точно торби с картофи, които някой може да размята наляво и надясно, да сади тук-там, монтира и експлоатира с помощта на филанкешията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Високотехнологично и съвецко е нонсенс.

    08 Ное 2023 17:59ч.

    Там сичко е ръждиви калхозни сърпичукове и кални петолъчища. Едн тостер не могат да направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От ръждивите калхозни сърпичукове ти свети лампата

    08 Ное 2023 18:06ч.

    на отворко за кални петолъчища

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е демократична европейска и натовска страна с категорична западна ориентация. Всичко трябва да е Уестингхаус, Кореком и Маде ин, а не Сделано.

    08 Ное 2023 18:13ч.

    Вън съвецките ръждиви радио активни тенекии от България. Слава на УСА, ЕС и НАТО, да живее Цар Долар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И по един Киндер Сюрприз

    08 Ное 2023 19:03ч.

    за евроатлантиците, дилдо натовски калибър 155 мм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младежи,

    08 Ное 2023 19:42ч.

    що се занимавате с трола? Вижте, че и правописа е високотехнологичен свръх възможностите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "правописа е високотехнологичен"

    08 Ное 2023 20:16ч.

    Галошите, мотичката и на къра да звеноводстваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е да де

    09 Ное 2023 6:59ч.

    Два техни "тостера" работят вече 34 години, при това много добре, за да произвеждат много по-евтин ток и за да можеш ти да публикуваш тъпотиите си... А други 4 можеха още да работят ако едни кухи тикви не проявиха "инициатива" и ги затвориха скоропостижно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол!"

    08 Ное 2023 18:58ч.

    Безпардонното отношение и НЕУВАЖЕНИЕ към труда на хората е дивачество! Нечовешко съзнание замъглено или по-скоро изпържено от всякакви субстанции. ПОЗОР. Алчността към сребърниците прави главите все по-кухи, празни за добрите истински човешки отношения. Анархия беззаконие в действие, така прави световният бандитизъм, унищожител на държави и народи. ........ НИКАКВИ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ НЯМА ДА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ! ........ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ПЛАТИЛ ТЕЗИ РЕАКТОРИ - ИМАМЕ ПРОЕКТНА ГОТОВНОСТ ДА ЗАПОЧНЕ ВЕДНАГА СТРОИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА БЪЛГАРСКАТА БЪЛГАРСКАТА (не американски) АЕЦ БЕЛЕНЕ. За благоденствието на нашия си български народ. Някакви простоидиоти искат да вредят на българския народ и България и не спират да лъжат! Защо се продавате на американците за пари, бе, неразумни юроде?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продажбата е обект на контрол, не харизването.

    08 Ное 2023 19:04ч.

    А в случая имаме харизване. Колкото за справедливите ви възмущения и гняв, на никого не му пука за тях. Да сте мислили преди 35 години, когато скачахте за хитачита, тоблерони и дънки рифле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откакто свят светува

    08 Ное 2023 19:17ч.

    Цялото евроатлантическо дрендъря е пълен срам за човешкия род. Като им чета приказките, онемявам от почуда! Очевидно е, че тук са командировани най-нискокачествените петоколонници, които освен всичко пишат с основна цел да дразнят и провокират. Съчетанието на ниско качество и примитивна, незряла мотивация , води до тези умопомрачителни постинги, които са унизителни, разголващи - истински срам за авторите им. Прекалих с емоцията, хайде сега да ви обърна внимание на нещо по същество. Освен обстоятелството, че американските реактори ще излязат невероятно скъпи и въобще не е сигурно дали проектът е реализуем, за срокове дори е смешно да говорим! Напънът да ни откъснат изцяло от бившата икономическа орбита е обясним. Поне политически е обясним! Ние сме прифронтова държава, буфер, санитарна зона. Попаднали сме в орбита на хегемон, който въобще не дава и пет пари за случващото се тук, стига да има на разположение осигурена за интересите му територия, на която да се разпорежда, и да може да смуче ресурси оттук. Нищо повече не го интересува. Няма да се церемонят, ще ни смазкат - могат и знаят как, а имунната система на обществото ни е скапана, елитът изгнил и съглашателски, младежта покварена и с промити глави! Има проблем, обаче! Защо валидното за нас НЕ Е ВАЛИДНО за 404. По подразбиране, те също трябва да бъдат принудително откъснати от старата орбита. Подаряването на нашите реактори е начинание, което идейно е генерирано съвместно от киев и Вашингтон и по всичко личи, че целта е да бъда ползвано под някаква форма там. Това предполага най-малко, че това ТАМ ще го има. Поне така им се иска, макар и въобще да не е сигурно. Или пък??? Има нещо тайно договорено, ама ние можем само да се досещаме, но нищо конкретно не знаем. Съобразяваме допълнително и днешната новина - Киев бил направил огромен напредък по кандидатура в ЕС. Абе, тези от Брюксел нямат ли елементарен срам?! Тук не визирам УфдЛ, това същество очевидно е с изрязано чувство за срам. Преговори щели да започват? Какви преговори, вие редовни ли сте!? Всички принципи и правила са погазени. Геополитческите съображения и вярната линия на "партията" шестват безалтернативно и победоносно! "Партията" тук е нещо като метафора, това ще даде разбиране на процесите на запознатите. Познаваме тези похвати. Забравят всички принципи, закони, правила, забравят за собствените си божества - суверенитета, забравят дори за пазара и демокрацията. Готвят пълно лишаване на право на избор, постигнато чрез принуда и насилие, дори в груб вид! Исторически и философски пак докоснахме челно единството на противоположностите! Кръгът се затваря! Под това слънце нищо ново не се пръква! Демагогия, интереси, пропаганда и брутални лъжи! Откакто свят светува, все е само това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И така ще бъде, докато свят светува. Груб, дивашки, арогантен, циничен, безсрамен, жесток, вулгарен материализъм. Господар на тоя свят е сатаната.

    08 Ное 2023 19:24ч.

    Свиквайте и се примирявайте. И се молете земният ви живот, тоест – страдание, да е по-кратко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откакто свят светува

    08 Ное 2023 19:21ч.

    Дрендър - същество без определяна полова идентичност, трудно дефинируема социална принадлежност, изповядващо шарени, разпиляни обществени възгледи, заченато и плод на тайна и незаконна връзка между луд дрънкач и нереализирана докрай джендърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Ное 2023 20:02ч.

    Всичко подарявайте!И без това на вие (днешните крадци под името "елит") не сте го плащали. Това а като някой младок , дето ей така си раздава наследството от родителите. Но всичко се връща.Мръсна годна колония. 5 години не съм се връщал в тоя кенеф. Още от Калотина ме хващат бесовете от простотии и мръсотия.А около нас раната София, за там не ми се и приказва.Емигрирайте и се спасявайте от нищетата на бъдещето.Майора ви го пише.И слава на Русия срещу знаете кои!Да живее Народната ни Република.Колонията-майната и!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    08 Ное 2023 22:01ч.

    Тук основният въпрос е защо за Украйна е изгодно да използва атомни реактори и то на държава, с която водят военни действия, а за България това не било изгодно вече 15 години? Къде са седесарите, гробарите, пепета, депесета и прочие соросоидни мекерета да заклеймят мераците на укрите за гадния атом и то от най-гадните - руски. Същото и за газа - Защо е изгодно за Украйна и сега да продължава с транзита на руски газ, а за България според същите боклуци и майцепродавци било много неизгодно, неевроатлантическо, много недиверсифицирано и прочие простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия с двата пръстта

    08 Ное 2023 22:40ч.

    де в момента са им отзак , изучават в момента фелациото и има ли то почва за грантове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи