Киев: Ликвидирахме 50 „руски окупатори“, Москва: неутрализирахме ПВО на Украйна

Киев: Ликвидирахме 50 „руски окупатори“, Москва: неутрализирахме ПВО на Украйна

Позиция на украински военни край Луганск, 23 февруари 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Русия започна пълномащабна военновъздушна и сухопътна операция срещу Украйна. Серия от експлозии разтърсиха в 5 часа тази сутрин редица градове във всички части на страната, а после руски войски нахлуха в Украйна от три страни - от границите с Беларус и с Русия и от анексирания Кримски полуостров, съобщава БНР. 

Най-малко 40 украински войници и 10 цивилни са убити до момента, съобщават украинските власти.

Руските войски в момента са в настъпление в две посоки - към Мелитопол и Херсон, съобщава съветникът на украинския президент Алексей Арестович. В тези райони има украински войски и ще окажат съпротива. Тежки боеве се водят и в района на Харков, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. 

Украинската армия си е върнала пълния контрол над град Мариупол и Счасте. Унищожени са шест руски самолета, два хеликпотера и десетки единци бронирана техника, допълват от украинската армия. 

Настъплението на руската армия е спряно в Черниговска област. А в Тернопол е спряно движението на автобуси, които излизат от областта.

3 100 украинци са евакуирани от Донецка и Луганска област. 

В Закарпатска област е създаден хуманитарен щаб за комуникация за евакуираните лица. Те се настаняват в държавни сгради, спортни зали и клубове. 

Експлозии продължават и в този момент да разтърсват различни точки на Украйна.

Украинската армия съобщава, че сепаратистите са установили контрол върху две села в Луганска област - Городище и Мелово. 

Противоракетната отбрана на Украйна е активирана от удари по военни летища  и военни складове.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че на всички желаещи украинци ще бъде раздадено оръжие, а по-рано беше обявено военно положение и мобилизация - създават се 25 бригади за териториална отбрана във всички области, както и 150 батальона. 

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в  Донбас. Русия  осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви във видеообръщение Зеленски. 

Той обяви военно положение, което малко преди 12 часа бе одобрено от Върховната Рада в Киев. 

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

В столицата Киев и в град Лвов на запад бяха активирани сирените за противовъздушна отбрана в 7 часа сутринта. Масово хората напускат градовете, а кметовете ги призовават да останат по домовете си. Днес не работят училища, детски градини, университети. В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат . Всички те се отправят на запад.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна заявиха, че са създадени условия за посрещане на бежанци в Закарпатието до границата със Словакия - най-западната точка на Украйна.

В Киев хората използват метростанциите за убежище срещу въздушни удари. За ситуацията в Киев разказва Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет „Тарас Шевченко“.

„Всичко живо се изнася от Киев, има опашки на бензиностанциите, основно поемат към западна Украйна. Банкоматите засега работят, големи опашки. Ние до последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпросът. Не сме го очаквали наистина. Паниката се усеща, за съжаление“, каза Татяна Доценко пред БНР.

Обща евакуация е обявена в контролираните от украинските сили територии на Луганска област. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

От военното ведомство в Москва подчертават, че не нанасят удари по украинските градове и гражданското население не е заплашено от нищо. Министерството опроверга и съобщения в чуждестранни медии за свален руски самолет. От министерството уточниха по-рано, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната отбрана, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква опасност за цивилното население.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна  могат да се обръщат към българското посолство в Киев и към генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера:

Българското посолство в Киев: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

Генералното консулство в Одеса: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048. 

 

Коментари

  • Иванов

    24 Фев 2022 13:24ч.

    Кога се лъже най-много?По време на война ли беше?Така че никаква вяра на лъжливите свободни,демократични и независими евроатлантически СМИ.Аз лично чакам крайния резултат.Дотогава никакво общуване с българските медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Фев 2022 14:00ч.

    https://colonelcassad.livejournal.com/ https://www.youtube.com/watch?v=NnX68qSRCZc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинската авиация

    24 Фев 2022 13:26ч.

    е окончателно приземена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дотогава никакво общуване с българските медии.

    24 Фев 2022 13:33ч.

    Как бяха наричани? СМРАД-ове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    24 Фев 2022 13:56ч.

    не било нападението за миналата срјада, за тази срјада било насрочено...а колко много дебилски хумор на рубладжиите имаше. Та нали Жужко обештавал...обаче джуджето Жужко сега обештало, че нјама да окупира Украјна...добро джудженце, вЕрвам му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Фев 2022 14:04ч.

    Повечето е лъжи, има разчистване на бази на укрите но в района на донецк. Няма инвазия в други градове. Бидона и пуделите му в Германия развързаха ръцете на Русия със санкциите си и подклаждането за инвазия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информиран

    24 Фев 2022 14:10ч.

    He Русия, не руския народ, а жидовските коинспиратори в лицето на Путин (Шаломов) и неговото жидовско обкръжение разпалиха тази война !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако търсите истината,

    24 Фев 2022 14:20ч.

    Не ви се препоръчват БГ медии в никакви дози, а западноевропейски и usейски - само в отрицателни :). Да не се сърди никой, но публикуваното в медиите се разминава с реалността, както пропагандата с истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информиран

    24 Фев 2022 14:24ч.

    Ако считате, че Путин защитава Русия, то сте в дълбоко заблуждение. Путин е слуга на световната жидовска конспирация. Самите руснаци отдавна са против Путин, но по-активните интелектуалци, които оповестяват истините за путинския терор, биват физически изтребвани. Путин е масон - просто вижте това : http://simplyjews.blogspot.com/2013/09/xi-jinping-putin-bush-outed-as-grand.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Информиран 24 Фев 2022 14:24ч."

    24 Фев 2022 14:26ч.

    зЕми се информирай наистина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2014

    24 Фев 2022 14:43ч.

    От първа ръка се знае, че в Киев и други украински градове от тази нощ обикалят патрули на военна полиция ! Издирват се призовани запасни и наборници, които не искат да стават "курбан" на хунтата. В момента в Киев се трошат врати на жилища, преобръщат се хотели и мотели, търси се пушечното месо... Търсят руснаци, които да се избиват с руснаците. Щото бандеровците надуват газ към Лвов...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • heu

    24 Фев 2022 14:54ч.

    Вперед украински молодцьй, бой по фашисткия руски окупатор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Противоракетната отбрана на Украйна е активирана от удари по военни летища и военни складове." ???

    24 Фев 2022 15:29ч.

    Туй на човешки език к'во значи, да въ и журналята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само 50? А защо не 500 000? Аз си мислех, че вече храбрите укри ще маршируват на Червеният площад!

    24 Фев 2022 15:32ч.

    Ииии.......... както се казва: ДА, ама НЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хлорна вар

    24 Фев 2022 17:15ч.

    Какво стана с джавелини-те, бе ? Изпотрепаха ли руските танкове ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи