Киев критикува папа Франциск заради възхвала на руските царе и "великата майка Русия"

Киев критикува папа Франциск заради възхвала на руските царе и "великата майка Русия"

Папа Франциск снощи бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс. Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление". "Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: "Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Георги Ат.

    29 Авг 2023 11:31ч.

    Когато свърши войната "наративът" вече няма да бъде, че укрите са велики и могат да правят, каквото си искат ... тогава ще останат с много, много малко приятели. Сега страхът от батковците им държи останалия свят да не каже какво мисли за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами така е

    29 Авг 2023 13:13ч.

    Да беше възхвалявал украинските царе и великата майка Украйна и нямаше да има проблеми. Ама Папа, какво да го правиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе

    29 Авг 2023 13:25ч.

    Тоя Путин е незаконен син на Папата от Ряпата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ну, погоди!

    29 Авг 2023 11:34ч.

    Видя му се майката и на папата! Да живее великата руска Майка. Да е жива и здрава Папанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    29 Авг 2023 13:52ч.

    Папата вече е на 100% клиент на "Миротворец".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поведението на украинците

    29 Авг 2023 11:41ч.

    Е на психопати. Така ще отблъснат и най-близките си поддръжници. С този фанатизъм просто повтарят съдбата на Третия Райх...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съмнявам се

    29 Авг 2023 12:16ч.

    Мястото на Третия райх е заето стабилно от путинска Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, "ентелегентно" парче си ти, скрита евроджендърска лимонка!

    29 Авг 2023 12:42ч.

    Бацко (09:16), ако това са козяшките опорки за днес - ялова е работата! Но! За евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! И малко доказателства за тези "прозрения"! А, няма нужда, викаш, каквото ни кажат - това е! А, и бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    29 Авг 2023 11:42ч.

    Много саможертвен се оказа режимът в Киев, за глобалните интереси на всякакви паразити и сатанисти с власт. Да не забравяме, че все пак папата си остава лице с духовна представителност. Не може да се рипа срещу истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е чак пък толкоз саможертвен...

    29 Авг 2023 11:49ч.

    По скоро удължават войната, заради помощите- понеже крадат поне половината. Няма война- няма помощи- няма за крадене. А че населението измирало- странична щета, нищо лично. Промитите мозъци винаги се е намирало кой да ги използва..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само за печалба

    29 Авг 2023 11:56ч.

    В момента, в който наглосаксите престават да кярят от тая война, и по традиция ще изоставят използвания/прекаран на произвола на съдбата. И после ще почнат едни хуманитарни вайкания, едни извинения срещу братята-руси с молби за състрадание и спасение на горките невинни урки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпакът Путин

    29 Авг 2023 12:34ч.

    не предвиди очевидното - че от войната ще спечелят САЩ, а Русия ще изгуби златната си кокошка - пазара на газ и нефт в Европа. Разбира се, за всичко ще плати оскотелият руски народец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прибиране на вересиите

    29 Авг 2023 12:39ч.

    Не бързай като пърле пред майка си пред събитията. Изказвания на налъми не търпим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това за....

    29 Авг 2023 13:23ч.

    ...налъма много ми хареса.Трябваше и да обясниш на това пале и що е " налъм".Те своето село, квартал оправиха, акъл дават за Гео политика. Велико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето и линк към видеото

    29 Авг 2023 11:44ч.

    https://t.me/SolovievLive/205593 Папата много ме изкефи с каква настървеност надъхваше руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    29 Авг 2023 11:52ч.

    Много му стана на Папата да говори истината без да се съобразява с Киев! Преди заяви, че войната в Украйна е предизвикана от НАТО ( ..."лаят на НАТО пред портите на Русия".) Сега и признанието за величието на Русия и нейната култура! Това украинските нацисти няма да понесат и вероятно ще го включат и него в списъка на сайта "Миротворец"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталинисти

    29 Авг 2023 12:23ч.

    бранят папата. Ако днешната украинска власт каже нещо против Хитлер, същите ще ни обясняват, че всъщност САЩ, а не Германия са започнали ВСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кика и Ева

    29 Авг 2023 12:40ч.

    Такива като тебе даже и Бог ще изкритикуват, само и само да продължат да лижат жопата на сатанистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    31 Авг 2023 2:02ч.

    Абе, бунак Сталинисти, не е ли Украйна от 2014 същото като Германия от 1934? И чии дълги уши и в двата случая прозират отзад!? То - бива тъпотия и промиване на мозъци, ама чак като твоето/вашето не бива, защото става несъвместимо с живота..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия като какви се изживяват?

    29 Авг 2023 12:31ч.

    Като планетарни цензори? Щом тръгнаха и папата да поучават и критикуват, следващият е кой - Бог, Син и Светия дух? И докога сме длъжни да ги търпим, хеле пък ние тук с нашите охохолени пишманакадемици, тагаренковци и вся остальная грантирана психожълтопаветна сган?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    29 Авг 2023 12:44ч.

    Не Украйна а Зеленския ГейБераст и 1/2 idioten го казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    29 Авг 2023 13:14ч.

    Ако не го включат в сайта Миротворец, ще го изкарат агент на Кремъл като Тръмп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    29 Авг 2023 13:23ч.

    "Екатерина Велика... анексира Крим през 1783 година" -- щото до тогава крим е бил изконна територия на укрите. както и местата, където са построени много градове, включително одеса, херсон и пр. смешници, бля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    29 Авг 2023 13:56ч.

    Укрите нямат построен нито един град. Като кукувичита са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Институцията

    29 Авг 2023 15:38ч.

    Някой по-горе съвсем коректно напомня, че Папата вече се е произнесъл много категорично относно причините за тази война. Изясняването на причините има пряко въздействие и върху отговора на въпроса - Кой започна тази война? Истинското начало, не техническото. За последното има някаква яснота, но и там има специфика, особености. Без много теория ще опитам да хвърля субективна светлина и върху по-голямата картина. Като декларация, няма да си поставям за цел да привеждам доказателства! Защо Папата така настървено хвали Русия - славната руска история и големите и владетели. Църквата като институция съществува и се опира върху паството. В Новия и Прекрасен Бъдещ Свят с около 500 млн. отбрани измежду елити, селекционирани по признак собственост, богатство и ... особено принадлежност към един вид етнос няма масто за Светата Католическа Църква, поради простата причина, че най-малко тя е осъдена да остане без паство. Без оглед на конфесията, на американските неокони (явните), пък и другите от сенките, категорично им напълно безразлична съдбата на католиците, дори американските католици. Нали няма необходимост да обяснявам повече?! По някакъв специфичен, за някои хора дори "неочакван" начин, модерната космогония и визията и за бъдещия свят на съвременна (комунистическа ::))))) Русия, гледа в посоката, която е съзвучна с трайните интереси на Светия престол и в по-общ план на Институцията Църква. В цялата тази картина няма никаква Украйна. Не става дума за субективен цинизъм. Други са циниците, който употребяват съдбите на цели страни, народи и милиони животи заради сатанинските си планове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Институцията

    29 Авг 2023 15:49ч.

    В Цялата държавна руска традиция, дори и ако щете в имперския "рефлекс", КАТЕГОРИЧНО ИМА ОТРЕДЕНО МЯСТО, ВПЛЕТЕНА Е ИДЕЯТА, ХАРМОНИЧНО СЕ ДОПЪЛВАТ институциите ЦЪРКВА и ДЪРЖАВА! А в неолибералните, космополитни, глобалистки "визии" ... какво е вплетено???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    29 Авг 2023 16:07ч.

    Как може папата да чете някакво си обръщение, което не нито написано от зеленски, нито е консултирано с него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    29 Авг 2023 18:45ч.

    Каквото да говорят и каквото да правят украинците фактът си е факт-Петър Първи и Екатерина Втора са велики. Папата казва само една истина, която руснаците знаят и никой не може да им повлияе в една или друга посока. Злобата и жлъчта са излишни. Все едно аз да не слушам Бетовен, Брамс, Хендел и мн. др., защото са съотечестеници на хитлеристите. Абсурдно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    29 Авг 2023 21:36ч.

    ,,Зе стана по-католик от папата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    30 Авг 2023 21:07ч.

    Вярно, идват трудни времена, включително и за църквата в частност. Американците постоянно въртят разни популярни филмчета и уж от научен интерес човъркат религиите. Следва се методично целта да се внуши, че религиите са глупост. То не е далеч от истината, ама са произлезли не случайно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи