Киев: Контранастъплението на нашите сили може да се отложи за лятото

Киев: Контранастъплението на нашите сили може да се отложи за лятото

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Въоръжените сили на Украйна могат да започнат контранастъплението за освобождаване на окупираните територии през лятото, заяви украинският министър-председател Денис Шмигал, цитиран от УНИАН. Агенцията се позова на ексклузивно интервю пред американското издание "Хил" на Шмигал, който е на посещение във Вашингтон, предаде БТА.

Съюзниците и партньорите на Украйна не ни оказват натиск относно началото на офанзивата, казва Шмигал. Всички наши приятели и партньори разбират ясно, че, за да преминем в контранастъпление, човек трябва да бъде на 100 процента и дори повече от това подготвен да го направи, каза още в интервюто украинският министър-председател.

Шмигал добави, че най-силният натиск за започване на контраофанзива идва от вътрешността на Украйна.

"Хил" отбелязва, че визитата на Шмигал става също и на фона на голямото изтичане на разузнавателна информация, включваща негативни оценки от страна на САЩ за намаляващите боеприпаси за противовъздушна отбрана на Украйна.

На въпрос как изтичането на секретни документи може да повлияе на планирането на украинската контраофанзива, Шмигал отговаря категорично, че "Украйна ще освободи своите земи".

"Многократно сме доказвали, че можем да го направим. От международните ни партньори искаме повече военни възможности, като танкове, боеприпаси, самолети, бронирани машини", каза той, цитирано от "Хил" и агенция УНИАН.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • ElCondor

    12 Апр 2023 16:01ч.

    Я каква изненада! Аз пък все си мислех, че нямат търпение да го започнат това контранастъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То отлагането може да продължи безконечно(или до изчезването на понятието УКраина)...

    12 Апр 2023 16:57ч.

    Ама иначе за ПиАр кампания изглежда все още върши работа (за друго не става!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такова ще има

    12 Апр 2023 18:10ч.

    "Контранастъпление" ще има. Рано или късно. Това са последните 100,000 човека, които Украйна разполага събрани като пушечно месо - момчета от по-беден произход и по-залюпените. За тяхното унищожаване са нужни поне 3 месеца от руска страна, а ние колкото да си говорим 3 месеца ожесточени боеве ще отслабят Русия, а това е добре дошло за САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    12 Апр 2023 16:05ч.

    Много са умни тези бандеронацисти! Мислят стратегически. Руснаците ще излезат в отпуска за лятото, на фронта няма да остане никой и тогава.... идва часът на нападението. И за продоволствието на войската няма да мислят. Ще пасат трева и ще събират диви плодове и корени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    12 Апр 2023 16:06ч.

    Логично, нали целта е Камчатка. Ще изчакат да омекне времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    12 Апр 2023 16:11ч.

    Верно ли вулкан изригнал там или началото на арт подготовката? :) Много изненадани ще има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    12 Апр 2023 16:28ч.

    Изригна - 20км стълб. Може да е генерално украинско учение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вие сте просто едни фанатизирани укронацистити

    12 Апр 2023 16:11ч.

    Айде по-бързо да ви зануляват, че вече писнахте на всички в Европа. Съсипахте сигурността в ЕС, направихте инфлацията чудовищна, нарушихте енергийния баланс, провокирахте политически кризи в ред страни, накарахте европейските граждани да са ви слуги и да ви плащат безумните и никога несъстоящи се офанзиви, увеличихте разходите за отбрана на всички. Няма нормален гражданин в Европа, който да не ви мрази до дъното на костите си. Не гледайте платените медии и подлогите на САЩ, които са на власт в някой страни, и които само ехидно ви тупат по раменете. Жалки пионки сте и избихте дори собствения си народ. Истинските граждани ви ненавиждат заради поразиите, които правите и които продължавате да правите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даже и в Беларус

    12 Апр 2023 16:26ч.

    Не използват такава лексика. Само тукашните комунета и кагебистите в Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви "комунета" сънуваш бе, маймунЕ.

    12 Апр 2023 16:58ч.

    45 години стигат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    12 Апр 2023 17:44ч.

    Хайде посмали малко.На времето пееехме 45 години стигат,а на вас ви давам още година и пак ще пеем,35 години стигат,жалки либерални дегенерати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Xa-сега

    12 Апр 2023 16:19ч.

    Това планиране и подготвянето на великото контранастъпление ми заприличва на дъгата. Колкото повече се доближаваш до нея, толкова повече се отдалечава. Накрая като спре дъжда или залезе слънцето и тя изчезва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урките откриха новият си враг, себеподобен.

    12 Апр 2023 16:26ч.

    Украинский дрон-камикадзе атаковал свинокомплекс в Белгородской области.По их данным, через несколько часов предприятие обстреляли. 179 свиней убито, ещё 150 животных ранено.Обстрел «Агро-Белогорья» вёлся накануне (находится примерно в трёх километрах от границы с Украиной). Сначала около девяти утра на территорию предприятия залетел дрон–камикадзе, при детонации повредило камеры видеонаблюдения на водонапорной башне свинокомплекса. Днём по корпусам выпустили пять мин.Разрушения есть в трёх корпусах, повреждён газопровод. Сегодня сотрудники разгребают последствия и пытаются спасти раненых и контуженых свиней.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    12 Апр 2023 16:33ч.

    Ще кажат, че е дружествен огън! Наистина е тъжно, че бият по свои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майнщайн и Клуге

    12 Апр 2023 16:28ч.

    В началото Фюрерът предвиждаше операцията при Курск за 1-ви май. После я отложи за края на май. После я премести за юни. И накрая операцията започна на 5-ти юли...В края на август се надпреварвахме кой от нас по-бързо бяга, на запад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    12 Апр 2023 16:31ч.

    А Алексей Данилов / секретаря по тяхната си безопасност/ говори друго. " Ако някой си мисли, че у нас има само един вариант за настъпление, то това не е така. Даже три варианта са малко. Мога да кажа, че количеството хора, които знаят за нашите планове на наша територия е крайно ограничено. Данните за провеждане на една или друга операция... - тази информация се явява изключително секретна.":)))Така, че Шмигалката, чиито самолет беше украсен с емотикони, може да не е в числото на избраните и великото контрао@ане да се случи всеки един момент!:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2023 16:56ч.

    А да бе, некой че чучне да ви чека до летото... ай бегай си подавай оставката, че те чака дълъг престой в каторгата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точна дата и час, моля!

    12 Апр 2023 16:59ч.

    Бъдете по-конкретни, все пак борса е това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялото военно дело се основава на заблудата.

    12 Апр 2023 18:00ч.

    Следователно, когато можеш да нападнеш, трябва да изглежда, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, трябва да изглеждаш бездействен. Когато си близо, трябва да внушиш на врага, че си далеч. А когато си далеч — да му внушиш, че си близо. Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар. Ако той се е подсигурил във всяко отношение, бъди подготвен да го посрещнеш. Ако те превъзхожда по сила, избегни го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отстъплението

    12 Апр 2023 19:27ч.

    ...да се отложи за "края " на лятото ?, защото няма свободни места в хотелите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    12 Апр 2023 19:46ч.

    Американците си играят своята игра. Това цунами с появата на "супер секретни" документи и масовото им отразяване в медиите е една от най-големите дезинформационни кампании, които наблюдаваме в днешно време. Самите редови американци са объркани, какво остава за украинците и даже руснаците. Поне две насоки на информационния удар има: вътрешен и виншен ( за Русия и съюзниците). След назряващия скандал с разследването на взривяването на газопроводите ( даже и Трънп вече го използва) и несполуките в Украйна, обществото се нуждае от нова "дъвка". Руснаците и те са в "разплох" - да вярват ли или да не вярват. Но изтеклите документи наистина съдържат 10-20 процента секретност. Другото е компилация и общоизвестни факти. Спомнете си филма "Сноудън" как мастити журналисти се страхуват да публиуват секретните документи предоставени им от Сноудън, защото попадат под ударите на закон за разгласяване на държавна тайна. А сега най-важната информация излиза в "Ню йорк Таимс" , "Вашингтон Пост", SNN. Въобще не им пука, че "рагласяват" държавна тайна. За достоверност са вкарани и някои "душици" като България, Сърбия, Египет, Ю. Корея и подслушването на някои политици. И нищо за Китай???? Самите руски експерти са констатирали, че в документите названията на техника, ракети, снаряди се изписват с натовски и в скоби руски наименования. Това в секретен документ никога не се прави. Означава, че изготвящите са допуснали сериозна грешка, но могат да подведат само непрофесионалисти. Естествено, че украинците ще направят опит за контранастъпление, но сега ги спъва пролетната "разпутица". Водят се бойни действия само в градските черти на Бахмут. Извън градовете е невъзможно движение на техниката. Несъмненно украинците печелят защото и руския ГЩ е в очакване (?) и не предприемат нищо по-съществено. Самият Пригожин се жалва, че не получава достатъно подкрепа, но той , а и ние не разполагаме с информацията, с която разполагат висшите щабове и на двета страни. До две-три седмици ще ни е известно колко украинеца и руснака ще станат "двух- или трехсотах". Което е най-жалкото в тази братоубийствена война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Апр 2023 22:03ч.

    Единствените объркани са май само американците и украинците. След толкова левашко изпълнение и за кьоравите е ясна целта на мероприятието и никой не се връзва. Само че ще се постигне обратният ефект - украинците ще почнат да мислят, че силите им вече са свършили и повече ще мислят да избягат от фронта и да търсят мир. Де да знам. Всяко зло за добро, май ще стане. Но левашкото изпълнение си личи отдалеч и няма как да постигне целта си, която е съшита с толкова бели и толкова дебели конци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялото военно дело се основава на заблудата

    12 Апр 2023 21:22ч.

    В момента в Украйна това е съвършено невъзможно, никаква "заблуда" не може да се осъществи поради системите за наблюдение и от двете страни. Затова няма дълбоки пробиви, няма стратегически обкръжения, има само челни сблъсъци и бой на изтощение. Записвайте си ! Това е от "кухнята". В момента живата сила от двете страни вече е определено в полза на руснаците. Общо с мобилизираните сили в западните области на РФ, руските сили надминават 600 000 . Голямата част от тях са добре подготвени, преминаха многомесечни подготовки в центровете , някои части бяха ротирани на фронта, след това върнати. Срещу тях ВСУ разполага общо максимум с около 400 000. Това е всичкото мобилизирано хохол до момента. Около 200 хил. от тях са на непосредствената линия на "съприкосновение" . Останалите са в дълбочина и част от тях се подготвят и съсредоточават в районите на предполагаемото "контранастъпление" . На първо място Запорожие , където в дълбочина /около Орехово/ има 40-60 хиляди ВСУ-шници. Все още в района на Бахмут и в самия град общо има към 80 000 укри. По-малки сили са на север, където едва ли ще има дори и "спомагателен удар" . Така че е ясно какво да очакваме, ВСУ напуска Бахмут и прехвърля част от силите си към Запорожие, където организират концентриран удар , най-вероятно към Мелитопол. Ударната групировка там едва ли може да надмине 60-80 хил. От живата сила на ВСУ не повече от 30-40 000 са все още добре подготвени, преминали през предишните сражения, обучаваните в западните центрове. Останалото е маса нещастници хванати на улицата и хвърлени в месомелачката след 1-2 седмици подготовка, слаби бойци и с ниска мотивация. При такава разстановка на живата сила от двете страни , украинско настъпление е невъзможно , или бързо ще завърши с катастрофа. Следва продължение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялото военно дело се основава на заблудата 2

    12 Апр 2023 21:40ч.

    В техническо отношение. Превъзходството на руснаците е абсолютно по всички параметри. Танкове и бронемашини, досега ВСУ на практика е загубило 90 % от бронетехниката си. Най-малко 2000 са унищожените украински танкове - основно Т 64 и Т 72 , последните модели от 80-те години. Очакваните западни танкове са в мизерни количества - няколко десетки Леопарди , по-старите от които съответстват по мощ на Т 55 , само последната версия Леопард А 6 е по-модерна. "Челенджър"- ите също са 20-30. Абрамс-и за сега няма. Със 100-200 танка , сбирщайн, ВСУ не може да планира никакво настъпление. Просто е смешно. Освен това войната в украйна показва че времето на "танковите пробиви" е безвъзвратно в миналото. Мощните ПТУР и мобилни пехотни групи са достатъчни за нанасяне на невъзвратими загуби на танковите сили. Добавяме бомбардировачната авиаци, щурмовици и Ка 52 , където Русия има смазващо превъзходство - толкова ! В авиацият РФ превъзхожда ВСУ между 8-10 ПЪТИ ! До сега само малка част от руските ВВС са задействани във войната, несъмнено ако ВСУ тръгне в настъпление руснаците могат да задействат противотанковите летящи средства... В артилерия, руското превъзходство и като единици , и като разход на снаряди е огромно. Всички го констатират и признават, тенденциите са още по-лоши за украинците, снаряди нямат и няма и да имат. РСЗО, спец техника, термобарични системи /ТОС/ - руско превъзходство. Ракетно въоръжение - ВСУ почти привършиха с "Точки"-те и имат още единични ракети от съветско време. Хаймърс-ите са малко и САЩ нямат намерение да ги увеличават , впрочем. Руските "СМЕРЧ" с ГЛОННАС насочване са аналог на HIMARS но с по-голяма далекобойност, за Искандери, Кинжали и Х...ракети с въздушен пуск не отваряме реч. Последните седмици е факт че руснаците масово преправят стари свободнопадащи бомби в "планиращи" с леки подобрения в конструкциите /"крилца"/ + спътникова навигация. Украинските сили, които се съсредоточават в дълбочина 50-100 км от фронта са подложени на систематични удари с такива бомби , както и с ракетни атаки. Проблемът е че на такива дистанции струпвания на жива сила не са подходящи за "високоточни оръжия" , а повече за "площадно бомбардиране" . За момента ВСУ крие частите по гори и оврази, разпръска ги на малки групи, и най-вече ги държи в населените места по улици и къщи /всичко това се вижда от разузнаването/ , знаейки че руснаците не обстрелват населени места. В момента в който напуснат населените места и тръгнат по пътищата към фронта , ВСУ - частите за "контранастъпление" ще почнат да понасят загуби ! Следва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялото военно дело се основава на заблудата 2

    12 Апр 2023 21:47ч.

    След всичко това идва неизбежния въпрос, а на какво разчитат укрите при тази безнадеждна за тях ситуация на фронтовете ? На какво се основават техните планове за "голяма пролетно-лятна контраофанзива" ? На едно единствено нещо - на "политическия фактор" , на "ДОГОВОРНЯКА" ! На предателските елементи в руските редици , които стигат до Кремъл , и до най-високо изглежда място... Примерите от досегашните бойни действия са не един и два - абсурдното изоставяне от руските военни на завзетите райони северно от Киев, Черниговска област , Сумска област ! Необяснимото снемане на обсадата на Харков и отстъплението там до границата на РФ ! Безумното изоставяне, без никаква военна необходимост /!!!/ на деснобрежието и предаването на Херсон без бой в ръцете на ВСУ /последните не вярваха на очите си и дни наред не смееха да влезнат в Херсон, да няма капан/ ... С една дума най-големият враг на Русия се намира в самата Русия , тази невидима "пета колона" , която прави всичко възможно да саботира неизбежната руска военна победа. И все още трябва да споменем със съжаление, рибата мирише от към главата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    12 Апр 2023 22:11ч.

    Добър анализ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    12 Апр 2023 23:45ч.

    Никой не отрича вътрешните проблеми, но забравяш, че днес войната е преди всичко икономо-геополитическа. ТЕЧЕ ДЕМОНТАЖ НА ДОЛАРА. Американците трябва да са с вързани ръце в Украйна докато останалите от глутницата режат сухожилията на звяра. Не случайно републиканците реват на умряло, че Украйна не е важна. Погледни - Саудитска Арабия (!) се разплаща в юани с Китай а Америка мълчи!!! Найс а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи