Киев: Изказването на хърватския президент за Крим е недопустимо

Киев: Изказването на хърватския президент за Крим е недопустимо

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Украинското министерство на външните работи разкритикува днес хърватския президент Зоран Миланович за изказването му, че Крим никога няма да се върне под украински контрол, предаде Ройтерс.

"Смятаме за недопустимо изказването на хърватския президент, с което той на практика постави под съмнение териториалната цялост на Украйна", написа във Фейсбук говорител на украинското външнополитическо ведомство.

Вчера, докато уточняваше възраженията си срещу предоставянето от Загреб на военна помощ на Киев, Миланович заяви, че е "ясно, че Крим никога повече няма да бъде част от Украйна".

Коментари

 • изказването му не е емоционално, а дълбоко мотивирано в интерес на сваляне на ескалацията

  31 Яну 2023 11:35ч.

  И защо да е недопустимо, той така мисли - кой си ти, че да му предопределяш как да мисли? Да не забравяме, че горенето на Корана беше синоним на свобода и демокрация, този да не би да е изгорил нещо свещено, при това без да е пазен от шведската, пардон, хъвратската, полиция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  31 Яну 2023 11:35ч.

  Кулеба каза това, което посочих в коментара си под статията за хърватския президент. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, си против свободата на мненията?

  31 Яну 2023 11:40ч.

  А къде отиде демокрацията? ФРЪКНА в неизвестна посока?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Значи….

  31 Яну 2023 12:00ч.

  Ама ти си тръгнал да водиш дискусия с тоя трол? Май произхождаш от древен род на мазохисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  31 Яну 2023 14:54ч.

  Нали не смяташ сериозно, че някой се занимава да ти следи коментарите?!... Или просто не си наред?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантизъм и свобода!?

  31 Яну 2023 18:06ч.

  Какъв абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хммм

  31 Яну 2023 19:02ч.

  Идиот!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  01 Фев 2023 10:02ч.

  Миличко, ти не си ОНОВА Фъркатичко което добре познавам, а дребен мушмурок, крадец на никове. ... - Колкото до пренахалните 404-мишоци танцуващи по дългите носове на ЕС-прислугващите "политици", мишоците не са виновни. Щом ги търпят и хранят даже, то котката - пардон: - Мечката, ще ги изтребва до свършека им. Има ли нещо чудно? Кои нормални хора ще търпят мишоците да ги омазват с мишиниците си и дори да им танцуват по главите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Яну 2023 11:36ч.

  Не му обръщайте внимание на Миланович, той набълбука сънародниците си с една планина от изпражнения наречени "евро", и сега се чудят как да им помогнат да преглътнат него, че и вашият цирк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бягай да се жалваш на чичко си Сам!

  31 Яну 2023 11:59ч.

  И да му кажеш хем да го наплеска тоя лош чичко, дето не слушка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  31 Яну 2023 11:49ч.

  Скоро усрайна няма да я има бе надрусан нацист!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както е казал народа

  31 Яну 2023 11:50ч.

  Хвани единия, удари другия.. И двамата не са стока.. Всичко що е политик на подобни позиции, все е мърша..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Яну 2023 12:03ч.

  Кулебо, що не покажеш, договорите за границите на Украйна и Балтийските страни след ВСВ, щото такива няма подписани нито от Сталин, нито от СССР, нито от правоприемника му Русия. А Крим е подарък от украинеца Хрушчов, по негово лично хрумване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крим не е подарък от Хрушчов, а прехвърлянето на "горещия картоф" в Украйна след етническото прочистване на кримските татари от съветската власт

  31 Яну 2023 18:01ч.

  От Уикипедия: "През 1954 г. Кримският полуостров е предаден в състава на Украинската ССР. Широко разпространено е вярването, че това е станало по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов в името на „дружбата между народите“ на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Събранието от Переяславъл). Съвременните историци обаче твърдят, че това твърдение не е съвсем вярно.[7] Предаването на Крим на Украйна е била необходима мярка, поради трудната икономическа ситуация на полуострова, предизвикана от унищоженията по време на Втората световна война и недостига на работна сила след депортацията на кримските татари,[8] тъй като преселниците на полуострова от руските региони не притежавали умения за земеделие в степните райони на Крим. Затова, през 1954 г., Кримската област е предадена на Украйна със следната формулировка: „Като се има предвид общия характер на икономиката, териториалната близост и тесните икономически и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР“. Така, на 25 януари 1954, на заседание на Президиума на ЦК на КПСС (председателствана от Георгий Маленков[9][10]), е одобрен проект на постановление на Президиума на Върховния съвет на СССР за прехвърлянето на Кримската област на РСФСР в състава на Украинската ССР." >>>>>>>> https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • http://sevkrimrus.narod.ru/texstes/vozvrat.htm#41

  31 Яну 2023 18:04ч.

  19 февруари 1954 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР издава „Указ за предаване на Кримската област от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР.“ На 26 април същата година Върховният съвет на СССР издава „Закон за предаване на Кримската област от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР.“, с който одобрява постановлението на своя Президиум и внася съответните промени в членове 22 и 23 от Конституцията на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  01 Фев 2023 8:11ч.

  "съвременните историци обаче твърдят..." - от толкова далеч смърди на соросоизъм, че знае ли се. но ти на тая кълка лежи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  31 Яну 2023 12:05ч.

  Братя русофоби и други фоби...Имате право да не обичате този или онзи по ваши си причини.Много често те не са мотивирани с нищо,а само с някаква омраза продиктувана от :възпитание,семейство,среда, незнание, инерционно поведение,исторически предпоставки и прочие.Тоя на снимката е патологичен фоб.Днеска е срещу тези,утре ще е срещу други.Болни хора.Четете история и съм сигурен че ще се промените фоби.Ако подкрепяте нацистката държавна политика на насраните, то вие сте същите като тях-болни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • urbi et orbi

  31 Яну 2023 12:25ч.

  Нямаше кой да ни информира, че миналата седмица се проведе най-голямото в историята учение на съюзната държава САЩ-Израел в източно Средиземно море. С участие на всякакви видове, родове и т.н. типове войски. Без да се споменава изрично конкретен сценарий, но е работено по няколко, като нападение срещу Иран е един от тях. Другата причина за това учение е Адмирал Горшков, за когото казах, че е добре да се следи къде се намира. Предполагам, че англичаните няма да го пуснат в Средиземно море, а и да го пуснат, няма да бъде допуснат в централната и източната част на същото, като за целта ще бъде потопен. Предполагам също, че сега текат усилени преговори с руснаците, за да бъде избегнато приближаването му до Израел. Т.е., Карибската криза ряпа да яде! Замисълът с кораба е ясен - превантивен и обезоръжаващ удар срещу Цирея. Последно миналата година имаше по-подробна информация какви оръжия, кораби и т.н. са струпали руснаците в региона, оттогава досега работата 100% е набъбнала, като Адмирала вече е черешката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това тяхното, и особено на цирея, си е само военен ПР - за повече не стигат силици и мотивация

  31 Яну 2023 12:45ч.

  Нито САЩ, още по-малко пък мъничък Израел, могат да водят затяжна война - затова и гърмят главно медийни фойерверки, че уж нападали някого, и то с уж невидима авиация. За сериозни бойни операции с разгръщане на общовойскови съединения, разбира се, и дума не може да стане, защото освен готови да умират войници, им трябват и много конвенционални оръжия, особено на фона на ставащото в Украйна. Така че не е сигурно, че Русия, Китай и Иран нямат сметка да ги попритиснат да опитат. Но се знае предварително, че веднага ще дадат заден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойко Ю.

  31 Яну 2023 15:14ч.

  Проблемът е, че Израел работи тайно, бомбардира тайно, помага тайно на Нова Хазария и Зеления с офицери и инструктори от Цахал. Преди около седмица са изтеглили от Украйна техните 538 инструктора, защото нещо се готви срещу Иран, като с първите дронове се опитаха да бомбардират военните предприятия на Иран. Учения с америте, Блинкен официално гаси пожара, реално налива бензин в огъня, нали е от племето им. Ето и с палестинците проблеми. Взривоопасно е в близкия изток, току виж започне голямо преселение от „Обетованата страна” към Нова Хазария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смятаме за недопустимо изказването

  31 Яну 2023 12:34ч.

  посочващо каквато и да е истина. Същи европеец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха .... на фашистчето чак пяна на устата му излязла

  31 Яну 2023 12:43ч.

  айде взимайте си го Крим, че мноо се проточиха ралтити... ТЯО има достатъчно за всички...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой определя кое е допустимо и кое не?

  31 Яну 2023 12:48ч.

  Фашистка Украйна ни определя стандарти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква007

  31 Яну 2023 13:15ч.

  Аман от прислужници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква007

  31 Яну 2023 13:25ч.

  След като Русия признава Беловеждките съглашения за легитимни, призна нацисткия пуч през 2014 г., какво да чакаме още? СВО тръгна успешно и беше спряна от сили, които имат голямо влияние върху "свирепия диктатор" Путин. С такова лигавене до разчленяването на РФ е въпрос на две крачки. Путин ще изтърпи дори няколко удара с ТЯО. Както изтърпя диверсията на Северните потоци и Кримския мост, а също и на крайцера "Москва". При такова волско търпение ми е чудно как още отанците открито не са налазили не само в укрия но и в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тиква, верно си тиква!

  31 Яну 2023 13:30ч.

  Ех, козяк, козяк, опорките днес много нефелни, бе! Незачет! Не може ли нещо по-друго! А, и тиква, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отанците са страхливци

  31 Яну 2023 13:33ч.

  Вадят нож само на умряло куче, инак само подлайват..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УиЙОО

  31 Яну 2023 14:27ч.

  "Киев: Изказването на хърватския президент за Крим е недопустимо" Но е ВЯРНО драги ми ОООокраинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кулеба казва това,

  31 Яну 2023 14:38ч.

  което е в негов интерес. А хърватина си казва самата истина, защото е отстрани и няма интерес да лъже и да преиначава фактите. Ако имаше интерес, навярно щеше да се съобразява с него, както Кулеба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  31 Яну 2023 14:52ч.

  Ех, тоя проЗд духльо Колеба, как само се пени и дърви... Показателно, че вече укронацистите газ-пикаят и вече осъзнават неизбежната си кончина. Ами, добре...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато преди повече от век

  31 Яну 2023 15:21ч.

  евреите в така наречената „Радянска Україна“ извършваха колосалния погром над нееврейското население, назован „Велика Октомврийска Революция“, те издевателствуваха само над своите „вътрешни врагове“ — Бялата Гвардия на Руския Царизъм. Щастливците белогвардейци, успяли да се доберат до Истанбул, Варна и още няколко други европейски страни, приемащи бегълците, можеха да твърдят, че са в безопасност, защото отмъстителната еврейска болшевишка ръка не бе в състояние да ги достигне. Днес обаче не е така: неолибералната фашистко-еврейска ръка на Киевските мракобесници достига всекиго, когото си пожелае, където и да се намира той на планетата. При това не само „вътрешните врагове“ — московитяните — са в прицела на укро-фашистките атаки. Точат се украинско-еврейски сатъри за отсичането и на главата на кой да е гой, независимо от неговата етническа принадлежност или гражданство. Май на ред е Хърватинът…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кентавър

  31 Яну 2023 15:27ч.

  недопустимо, ама ги приеха в еврозоната, нали? късно е либе за претенцийки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KIII

  31 Яну 2023 16:11ч.

  Когато обстрелвате Донбас и Луганс и не Изпълнявате Минските съглашения, и мислите за война,мислехте ли какви са последствията.Шайка бездарници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  31 Яну 2023 16:21ч.

  Къв е тоя ояден Хари Потър на снимката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  31 Яну 2023 16:41ч.

  Киев - да ГО духа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-здрав:)

  31 Яну 2023 18:15ч.

  https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1498704627667189762/photo/1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крим е рехвърлен поради гузната съвест за репресиите на Хрушчов и по икономически неблагополучия след етническото прочистване на тататите, българите и гърците от Крим

  31 Яну 2023 18:13ч.

  Хрушчов, който ръководи партийната организация (от 1944 до 1947 г. - правителството) на Украйна през 1938-1949 г., лично има пръст в масовите репресии. Както следва от закритата резолюция на Президиума на ЦК на КПСС „Въпросите на западните области на Украинската ССР“ от 26 май 1953 г., през шестте следвоенни години в региона са убити 153 000 жители, 134 000 са изпратени в ГУЛАГ, а 203 000 са депортирани. Вероятно Хрушчов е изпитвал известно чувство за вина във връзка с това, искал е да направи някакъв помирителен жест, като тегли линия под периода на борба срещу националистическото нелегално. Друга причина, според кримския историк Пьотр Волвач, е от икономическо естество. След депортирането на кримските татари, българите и понтийските гърци населението на полуострова намалява от 780 на 500 хиляди души. Селското стопанство е особено силно засегнато. През 1950 г. в сравнение с 1940 г. производството на зърно спада почти пет пъти, три пъти - на тютюн, два пъти - на зеленчуци. През ноември 1953 г. Хрушчов пътува до Крим. Според неговия зет, журналистът Алексей Аджубей, който го придружаваше, той беше шокиран от факта, че в южния регион няма зеленчуци и плодове в държавната търговия, както и от срещите с имигранти от Централна Русия, които бяха необходими да отглеждат грозде вместо обичайните картофи. Както си спомня Аджубей, те "торпилираха" колата на секретаря на ЦК, оплаквайки се от тежкия живот и на въпроса: "Защо шофирахте?" Те отговориха: „Бяхме измамени!“. В целия район през 1953 г. има 29 хранителни и 11 универсални магазина. Вероятно тогава на Хрушчов му хрумва идеята да включи във възраждането на Крим териториално близката и сравнително силна в икономическо отношение Украйна. От Симферопол той отиде в Киев, където събра републиканските лидери и започна да ги призовава на помощ. Участниците в срещата запомниха думите му: „Там са необходими южняци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чия е идеята за прехвърлянето на Крим на Украинска ССР?

  31 Яну 2023 18:24ч.

  По всичко личи, че инициативата идва от Никита Хрушчов . По това време обаче той все още не беше едноличен лидер. Първият човек в държавата и общопризнат наследник на Сталин до 1955 г. е Георгий Маленков, който не само оглавява правителството, но и председателства заседанията на Президиума на ЦК, включително при разглеждането на въпроса за предаването на Крим . Твърденията, съдържащи се в някои интернет публикации, че Никита Сергеевич е решил да "даде Крим" след две чаши коняк или неочаквано зашеметил колегите си по пътя към трапезарията на Кремъл по време на почивка в едно от заседанията на Президиума на ЦК. , ограничавайки се с обяснението: „По-лесно е“, спадат към категорията на митовете . Несъмнено решението беше предшествано от по-съществени дискусии и Хрушчов трябваше по някакъв начин да убеди колегите си. Историците посочват три възможни мотива. Първата е на повърхността: страната се готвеше да отпразнува 300-годишнината от Переяславската Рада. Второ, Хрушчов, който ръководи партийната организация (от 1944 до 1947 г. - правителството) на Украйна през 1938-1949 г., лично има пръст в масовите репресии. Както следва от закритата резолюция на Президиума на ЦК на КПСС „Въпросите на западните области на Украинската ССР“ от 26 май 1953 г., през шестте следвоенни години в региона са убити 153 000 жители, 134 000 са изпратени в ГУЛАГ, а 203 000 са депортирани. Вероятно Хрушчов е изпитвал известно чувство за вина във връзка с това, искал е да направи някакъв помирителен жест, като тегли линия под периода на борба срещу националистическото нелегално. Третата причина, според кримския историк Пьотр Волвач, е от икономическо естество. След депортирането на кримските татари, българите и понтийските гърци населението на полуострова намалява от 780 на 500 хиляди души. Селското стопанство е особено силно засегнато. През 1950 г. в сравнение с 1940 г. производството на зърно спада почти пет пъти, три пъти - на тютюн, два пъти - на зеленчуци. През ноември 1953 г. Хрушчов пътува до Крим. Според неговия зет, журналистът Алексей Аджубей, който го придружаваше, той беше шокиран от факта, че в южния регион няма зеленчуци и плодове в държавната търговия, както и от срещите с имигранти от Централна Русия, които бяха необходими да отглеждат грозде вместо обичайните картофи. Както си спомня Аджубей, те "торпилираха" колата на секретаря на ЦК, оплаквайки се от тежкия живот и на въпроса: "Защо шофирахте?" Те отговориха: „Бяхме измамени!“. В целия район през 1953 г. има 29 хранителни и 11 универсални магазина. Вероятно тогава на Хрушчов му хрумва идеята да включи във възраждането на Крим териториално близката и сравнително силна в икономическо отношение Украйна. От Симферопол той отиде в Киев, където събра републиканските лидери и започна да ги призовава на помощ. Участниците в срещата запомниха думите му: „Там са необходими южняци“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  31 Яну 2023 23:00ч.

  Очевидно проблемът Крим има нужда от анализ. Относно трите причини: Първата е маловажна и не е характерна за тогавашния СССР. Втората е наивна - от Хрущов и сие чувство за вина е нонсенс. Остава третата причина като съществена, но с една поправка - населението на Крим преди войната е кам 1,2 милиона душии, татарите към 200 хил. Осезаем ефект от прехвърлянето на Крим - Каховското водохранилище, което дава живителна вода на кримската плодородно степ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 1 126 426 души (според преброяването от 1939г.) до 379 000 (по данни на Кримския обком от октомври 1944)

  31 Яну 2023 23:53ч.

  В резултат на войната и депортацията населението на Кримския полуостров намалява драстично от 1 126 426 души (според преброяването от 1939г.) до 379 000 (по данни на Кримския обком от октомври 1944). В края на лятото на 1944 Държавният комитет за отбрана нарежда в Крим да бъдат заселени “добросъвестни и трудолюбиви колхозници” от различни краища на РСФСР с цел “належащото обработване на плодородните земи, градини и лозя”. Обезлюденият Крим е заселен с руснаци. Имената на селата, градовете, на жп гарите, на реките и планините са сменен със съветски, за да се изличат следите на живелите тук от столетия татари, германци, гърци, българи и други народи. Новите руски заселници не могат да се приспособят, не притежават градинарски познания и не знаят как да обработват градините и лозята, голяма част, от които изкореняват в невежеството си, както и доматите, тъй като ги мислят за декоративни и дори отровни насаждения. Така че от докараните през есента на 1944 година около 65 000 “планово -доброволни” преселници от Русия, повече от половината тайно и нощем си заминават, неизкарали и три години, тъй като положението им става критично. Въпреки това параноята на Сталин и шпиономанията предизвиква нова вълна на прочистване на полуострова през 1948 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очевидно

  31 Яну 2023 20:36ч.

  Защо си губите времето, след като е очевидно, че Русия няма да даде Крим за нищо на света, струва ми се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По критерият на рашистите за връщане на земи в "исторически граници", те имат най-малко право:)

  31 Яну 2023 23:58ч.

  Османската империя е владяла Крим три века, а Руската – 134 години. РСФСР, за чийто продължител се обяви РФ, е владяла Крим от 1920 до 1954 г., 34 години, а Украинска ССР и днешна Украйна – 60 години (от 1954 до 2014 г.).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  01 Фев 2023 0:30ч.

  a по българските земи османското "присъствие" е било 500 години. Дебилите, които търсят обяснения с историческа справедливост и руски свят Крим да бъде в "брацката" Рашистка Фашагия ще приложат ли същото правило? Сакън другаре, погледнете по-далече от сопола, висящ на носа ви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  01 Фев 2023 9:27ч.

  Крим е присъединен към Русия през 17 век, по времето на Екатерина Велика. Моля троловете все пак да се образоват малко, това са лесно проверими исторически факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  01 Фев 2023 5:29ч.

  Хазарската шайка от дегенерати успешно унищожава народа на Украина.До един са за освидетелстване. Те не могат да са еталон за морал,законност, справедливост и човечност. Точно заради това не могат да определят, кое е допустимо и кое не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веселин

  01 Фев 2023 10:17ч.

  Тези момчета от Украйна въобще са много далеч от разбиранията за демократично общество без рушвети и мафия, която е взела под опека държавата. Какви глупости дрънка "Чайника" и си позволява да казва на други страни какво да говорят!!! Този смешко отдавна вече трябваше да е пратен да копай окопи на войната , която разгърнаха в качеството на дворни кучета с не особено умният си аферист-началник - Зелю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старателен

  01 Фев 2023 11:53ч.

  Няма да излага западните си учители. Добър ученик. Една от техните любими думи е "недопустимо" когато някой не играе по гайдата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи