КЕВР заличи цените от заявленията за тока

КЕВР заличи цените от заявленията за тока

Според прогноза на НЕК обаче средната покупна стойност за бита от юли ще е с 31.7% по-висока

  
Енергийният регулатор публикува най-сетне заявленията за цените в сектора електроенергетика – от производителите, преносния и мрежовите оператори и електроснабдителните дружества, но в почти всички документи исканите стойности са заличени. Изключения са допуснати за предложенията на АЕЦ "Козлодуй", държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ Марица 3", ТЕЦ "Русе" и на Националната електрическа компания" (НЕК). От заявлението на НЕК обаче става ясно, че според прогнозните изчисления на държавния обществен доставчик средно претеглената цена на електрическата енергия на регулирания пазар ще е 247.67 лв. /Мвтч, което е ръст от 31.7 на сто спрямо сега определената от регулатора цена за бита от 188.12 лв./МВтч.

Заявленията на държавния "Електроенергиен системен оператор", на мрежовите оператори на "Енергохолд", ЕВН и "Енерго.Про" и снабдителните дружества на същите тези три компании са пълни с хиксове на мястото на всички техни предложения за цени, инвестции и разходи.

Забавянето на обявяването на исканите цени на регулирания пазар бе силно критикувано от опозиционната партия ГЕРБ. Миналата седмица бившите управляващи атакуваха Комисията за енергийно и водно регулиране, че втори месец не публикува заявленията и изнесоха данни, че мрежовите оператори са поискали от 100 до 150 процента вдигане на цените им. Представителят на регулатора Александър Йорданов обяви, че хакерските атаки срещу комисията в края на април и заличаването на чувствителна информация от заявленията бави обявяването им. Той също така уточни, че внесените на 31 март заявления не отразяват компенсациите за мрежовите оператори от страна на държавата, както и борсовите движения след това. От ГЕРБ ги иронизираха, че предложенията са толкова високи, че не са за казване.

Сега комисията спазва обещанието си да публикува заявленията, но от тях реално не стана ясно нищо. От крайните снабдители "Електрохолд" (бившата ЧЕЗ), ЕВН и "Енерго-Про", само на последното дружество са обявени заявленията за цените от 1 юли 2022 г., но те всъщност са сега действащите - дневна тарифа на тока от 0.14778 лв./кВтч и нощна от 0.05787 лв./кВтч.

Само от предложението на АЕЦ "Козлодуй" става ясно, че търсената от атомната централа цена е 63.82 лв./МВтч при сегашна под 56 лв./МВтч. ТЕЦ Марица Изток 3" изчислява, че енергията ѝ би струвала 299.03 лв./МВтч, което не е голямо повишение спрямо настоящите 220.83 лв./МВтч,, но оставя на КЕВР да прецени. В същото време държавната въглищна централа иска компенсации от 178 млн. лв. от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" за направени от нея разходи за парникови квоти и други.

Частните ТЕЦ "Бобов дол", "Марица 3", "Русе" са поискали съответно цени от 658.31 лв., 416 лв. и 660 лв. за мегаватчас.

НЕК иска за своите водноелектрически централи цена от 94.64 лв., в момента тя е около 86 лв/МВтч. Именно от анализите на НЕК Става ясно, че прогнозната средна цена на енергийта за бита като се изчислят количествата, които тя купува от американските централи и другите производители е с 31.7 на сто по-висока от сегашната.

КЕВР обаче е изправена пред предизвикателството да премахне по искане на ЕК досегашните квоти, които определяше за производство от електроцентралите за бита. те ѝ позволяваха да дава предпочитания на по-евтината енергия от АЕЦ и да балансира микса така, че поскъпването на крайните потребители да е по-малко от необходимото. Сега обаче ситуацията е различна.

Освен това комисията трябва да определи и две тарифи на електроенеригята както и какво количество да се таксува на по-ниската цена. решението за двете тарифи е правителствена антикризисна мярка.

В момента регулаторът прави анализи за количеството по евтината тарифа, каква да е тя и как това ще се отрази върху по-скъпата тарифа.

 

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    26 Май 2022 18:52ч.

    И какво излиза? “Козлодуй” издържа всички други централи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Май 2022 21:08ч.

    Съвсем демократично, открито и почтено ........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    26 Май 2022 19:26ч.

    Трябва по-скоро да ги ИЗМЕТЕМ тея некадърни и крадливи пп.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    26 Май 2022 19:31ч.

    После разправяйте, че ББ не е роден с късмет. То не трите папи, ами сам началника им го е галИл по тиквата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рада Глибоката

    27 Май 2022 8:12ч.

    Толкоз ли няма смели демнократи да взривят руската АЕЦ????И тогаз да плащаме кашерения ток на краварите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    27 Май 2022 8:52ч.

    аз съм доволен от новата си сметка за ток. много съм доволен. някак си дишам по-свободно, след като знам, че плащам поне 30% повече за демократична и свободна газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи