КЕВР уважи искането на "Булгаргаз": Природният газ поскъпва с 36%

КЕВР уважи искането на "Булгаргаз": Природният газ поскъпва с 36%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

Утвърдената цена от 82,12 лв./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh. Въпреки неблагоприятните ценови фактори регулираната цена за месец ноември е над 10 на сто по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. ноември.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. ноември. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 октомври т.г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за м. ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 35,64 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. ноември три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. ноември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Иван Иванов - Диверсификаторът

  01 Ное 2023 22:21ч.

  Каква ирония и наказание -точно най-разпененият гробокопач на българската енергетика да е шеф на КЕВР. Този човек е рицар на американските интереси в България. От над 15 години се бори СРЕЩУ АЕЦ Белене, срещу Южен поток, ЗА либерализация (!!!) на енергийния пазар. Точно този ли ще е шеф на Ком. по РЕГУЛИРАНЕ на енергията??? Та той години наред късаше ризи по всички телевизии да се бори за либерализация на енергийния сектор, обясняваше от сутрин до вечер как нямало кой да го купува тоя ток от Белене... Ето, днес ние като общество обираме поредния плод на неговите усилия: 36% (!!!) поскъпване на газа с последващата верига от поскъпвания на всички стоки и услуги, ползващи енергия. Да ни е жив и здрав Иван Иванов и да си го преизбираме още 20 години за шеф на енергийния регулатор КЕВР, та един урегулиран ват енергия повече да не остане, а всичко да е либерално и свободно! Първенец-енергетик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи