КЕВР реши: Природният газ поскъпва с над 25%

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с над 25%

Не се сбъднаха последните прогнози за поскъпване на цената на газа. Само преди дни бе обявено от Комисията за енергийно и водно регулиране, че синьото гориво може да поскъпне с около 13,5% от април.

На днешното закрито заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране стана ясно, че цената на природния газ за този месец се повишава с 25,3 до 142,59 лв. 

Утвърдената от регулатора цена е значително по-ниска от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ цена от 179,36 лв./МВч.

Причините за покачването на цената на природния газ е повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ. През миналия месец бяхме свидетели на сериозно покачване на цените на европейските газови борси, като само през деня на откритото заседание на КЕВР на 30 март цената се покачи с 15%.

Цените на природния газ на борсите продължават да бъдат силно зависими от хода на военния конфликт между Русия и Украйна. Ситуацията е изключително динамична, налице са и други събития, които се очаква да окажат пряко влияние върху тях. Русия обяви, че от 1 април въвежда заплащане в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия активираха първо ниво на план за извънредни ситуации за осигуряване на доставките на газ. Всичко това води до повишаване на цените на природния газ, който България внася по договора с „Газпром“.

КЕВР положи максимални усилия за намаляване на цената за месец април, като използва всички възможни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон повишението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Решението на Комисията е прието в съответствие с условията на договорите между "Булгаргаз" ЕАД, съответно с ООО "Газпром экспорт", и с дружеството - доставчик на газ от Азербайджан. В него са отчетени актуалните данни за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.03.2022 г., посочени в актуализираното ценово заявление на "Булгаргаз" ЕАД от 01.04.2022 г. Отчетени са индексите на петролните деривати и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари. Взети са предвид и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

На проведеното открито заседание на 30.03.2022 г. председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети. Поради това Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 01.04.2022 г. ще  бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

 

Източници: бТВ, NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • :-(

    01 Апр 2022 18:11ч.

    Айдееее, вчера беше с 13%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Апр 2022 20:09ч.

    При липса на рубли,след 3 дни отново ще го умуват !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    01 Апр 2022 18:22ч.

    От днес в Англия природният газ поскъпна шоково - на годишна база за домакинство с 1600лв. Обещават с още толкова през октомври. Поскъпването е с 54%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак лъжат и крадат

    01 Апр 2022 19:07ч.

    Айде пак, и Кирчо-Кокорковци почнаха да ни лъжат и крадат безсрамно, бетер Тиквун! Ние получаваме газа от руснаците на фиксирана цена по дългосрочен договор (до края на годината). Всякакви тъпотии от рода на "борсови цени", "повишена несигурност", "активирани планове на Австрия и Германия", "плащане в рубли" и т.н., в момента въобще не ни касаят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    01 Апр 2022 19:55ч.

    Това има ли връзка с курса на рублата?Или просто по навик,пък и тъй да се каже,за последно да бръкнем в кацата,ама дълбоко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    01 Апр 2022 20:35ч.

    ... "поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ". Смешници, и вие ли станахте пропагандисти ?! Руските власти говорят едно, тук нашите предават както им изнася ... продажници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    01 Апр 2022 21:21ч.

    Другари, вие завиждате ! Това правителство прави най-доброто,което може -съсипва ни и ни прави роби до живот. Впрочем се надявах,че април няма да в удобният месец да ни прецакат с нови цени,но уви - тези хора с а безумно предвидими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    01 Апр 2022 21:45ч.

    Какво общо има правителството с цената на газа, бе Мунчо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леко да не отвориш...

    01 Апр 2022 23:14ч.

    ...някоя херния от напъване да аналлизаторстваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо, с ограничените си възможност

    02 Апр 2022 1:17ч.

    знаем какъв е бил. Ами ти кой си бе, генийче, амбриж.кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Апр 2022 21:44ч.

    А досегашното поскъпване на какво се основава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес е 1-ви април - денят на лъжата.

    01 Апр 2022 22:05ч.

    През април - 15% нагоре, през май още 30-40%. Най-малко! През септември - милиони да даваме, ГАЗ НЯМА ДА ИМА. Народееее! Трябва ли да търпим гъзолизците на козяшки задници и така да обречем децата ни на студ и глад още тази година!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес е 1-ви април - денят на лъжата.

    01 Апр 2022 22:21ч.

    Да поздравим американците за "химическите оръжия в Ирак, довели до 650 хил. цивини жертви. Поздрав за хората на Зеления, препубликували снимка на ранено сирийско дете, с цел манипулация на общественото мнение. Нашите днешни уравници не заслужават поздрав. Тях ги чака възмездие, 100 пъти по-страшно от т. нар "народен съд".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Апр 2022 22:50ч.

    Честито на Мутрите и Путрелирете. Това е само началото. Бъркайте си в джоба и викайте Слава Украину.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причините за покачването на цената на природния газ е повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ.

    01 Апр 2022 23:12ч.

    Тоест, според изедниците, поскъпване на суровината за бита и бизнеса ще повиши сигурността на доставките?! Идиоти? Поскъпвала била на борсата, извинете от кога Булгаргаз пазарува газта на борсата?! Идиоти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има само едно нещо, от което наистина ме е страх

    01 Апр 2022 23:59ч.

    Скоро ще дойде времето да погледна децата си в очите и да им кажа, че са гладни и треперят от студ, защото чуждопоклонници и хора, които те познават и обичат, са гласували и активно работили, за да им причинят това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До кога ще търпим тормоза на тези американски мекерета!?

    02 Апр 2022 1:07ч.

    През турско данъкът е бил десятък - 10%. Народе, да чакаме ли пак да дойде "Време разделно"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...да чакаме ли пак да дойде "Време разделно"?!

    02 Апр 2022 1:09ч.

    То дойде преди има-няма 30 години. Скоро ще дойде и развръзката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Мутрата" твърдеше

    02 Апр 2022 1:13ч.

    че Русия продава с 25% отстъпка, то било обратнотооооо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idiot!

    02 Апр 2022 1:27ч.

    точка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    02 Апр 2022 9:33ч.

    Вече продава на Индия с отстъпка от 35 долара на барел, който е 105 долара, което значи, че отстъпката е повече от 30 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "До Кога Ще Търпим Тормоза На Тези Американски Мекерета!?"

    02 Апр 2022 3:01ч.

    Позицията - ясна и масово приета, добре. Но докога с лозунгите? Вече е време за дела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вече е време за дела."

    02 Апр 2022 3:04ч.

    Какво още чакаме? Да ни вкарат във война ли? Или да плащаме по 1000 лв. за парно на месец, заради едната солидарнст (дето я няма хич - вижте Труция, Унгария и други).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Природният газ поскъпва с над 25%"

    02 Апр 2022 3:13ч.

    Народее! Днес с 25%. Утре с 50% .... И всичко само да се угоди на американците. Е, тая няма да я бъде, спред мен! По-добре днес кардинално да решим този проблем, отолкото утре децата на България да треперят от студ и се са подложени на глад заради нечии евфимерни "ценности"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    02 Апр 2022 9:34ч.

    Газът е руски, бе Мунчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи