КЕВР: Може и да няма поскъпване на парното от Нова година

КЕВР: Може и да няма поскъпване на парното от Нова година

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Парното и топлата вода може да не поскъпнат от Нова година, ако се запази тенденцията цените на природния газ да падат. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги" в София. 

"След като "Топлофикация София" беше подпомогната с един чувствителен заем от държавата през БЕХ и в случай, че цената на природния газ влезе в рамките на заложената цена на на парното от 1 юли 2022 г., естествено, че няма да я променяме", посочи Иванов, цитиран от БНР.

Според него през ноември се очаква синьото гориво се продава под нивото от октомври, които паднаха с 34% до 233 лева на мегаватчас.

По време на конференцията шефът на КЕВР заяви, че в търга за доставка на втечнен природен газ през ноември са предложени атрактивни цени, които ще позволят стойността на синьото гориво за българския пазар да паднат под сегашните 233 лв./МВтч, предаде "Медиапул".

Добри цени се очаквали и за декемврийския търг, което дава основание да смята, че може да се стигне до намаляване на цената на природния газ през тези два месеца, "ако не се случи нещо изключително извънредно".

За цената на азерския газ, която изцяло е обвързана с тази на петрола на световните борси, Иванов коментира: "След решението на ОПЕК+ за свиване на добива американският президент Джо Байдън обяви отваряне на резерва на САЩ и това предизвиква потискане на цената. Цените на нидерландската борса TTF се повишиха, но с малки размери".


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Необичаен

  06 Окт 2022 15:43ч.

  Като спрат доставките на газ ,какво да поскъпва....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много мил спеченяк е 79 годишният доц. Иван Иванов! Не ме учудва, че без никакви кандърми отново се оКЕВРИ. Предполагам, че има досадна жена, смущаваща старините му. Затова е по-добре да стои в кабинтчето на "Дондуков".

  06 Окт 2022 16:29ч.

  Да гледа минувачите, да съзерцава шумно завиващите трамваи, да пърди кротко и да мечтае как ще полети към Луната. Не е за пренебрегване и заплатицата - поне 8 хилядарки. Очите му зелени, пенсията вече 3400, а Ванчо няма харчове - ни пие, ни пуши, ни жени пощипва - ако го засърби за сто лева все ще го опраска някое доверено партийно момче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  06 Окт 2022 16:38ч.

  Газта беше 32 лв/МВт преди година, сега е 760 МВт. Колко ще спада цената парното е една загадка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този филм го гледахме

  06 Окт 2022 16:57ч.

  Татко ще ми купи колело...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи