КЕВР има готовност да въведе блок тарифи за ток, парно и вода

КЕВР има готовност да въведе блок тарифи за ток, парно и вода

Снимка: БГНЕС, архив

 

КЕВР има готовност да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Това обяви пред БНР председателят на регулатора Станислав Тодоров. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. 

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение", каза Тодоров. Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна Станислав Тодоров. 

"Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров. По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори." Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта шефът на регулатора в предаването "Неделя 150".

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров.

Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск, заяви председателят на КЕВР.В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май. 

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

 

 

 

 

Коментари

  • teridan

    29 Май 2022 15:30ч.

    Как ще се случи това за парното, като няма реални отчети, а пишат прогнозно потребление, т. е. колкото си искат. Като дойде време за изравнителна сметка, вече няма значение че си ползвал по-малко защото вече си платил по прогнозните им сметки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kmk

    29 Май 2022 15:39ч.

    Правителството пада и се договаряме с Путин за евтин газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази идея: до определено употребление нормална цена, след него - солена,

    29 Май 2022 15:41ч.

    Е отдавнашно искане на Световната банка за България, както и последните "реформи" на Денкофф. В Българското правителство седят марионетки на Световната банка & Ко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Май 2022 18:20ч.

    именно, даже си имат термин - "социално-поносима цена", това разбира се чудесно кореспондира с лат. хамерика 60-те, "шоковата терапия" от шикейго, най-вече с "невидимата ръка на пазаря" и изобщо икономикса на Адам Смит и Джон Мейнардовски Кейнс. ашколсун на троцкистката измет на волл стреет,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ни сложат до 2-3 кубика вода на човек,

    29 Май 2022 15:43ч.

    Които не стигат за пране и миене на чинии, а ще си мием ръцете и ще си взимаме душ по два пъти на ден със златна вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали уж невидимата ръка на пазарЯ

    29 Май 2022 15:46ч.

    Щеше да разрешава всичко. Кое му е пазарното на това "блоково" потребление и плащане? А, институтките на пазарната икономика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • енергетик

    29 Май 2022 15:51ч.

    На сайта на eso.bg има графики за износа на ток. България изнася супер евтин ток за турция, гърция, македония , а за вътрешния пазар набива супер високи цени. Просто Ви правят на маймуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ясно е....

    29 Май 2022 15:59ч.

    че тези, са предишните. То няма как да се получи математически. Това са деца, внуци на предишния елит. Какво ново могат да дадат от себе си, освен същото, да вземат от хората. Вземайте по-бързо и да ви няма! Схемите .... са прозрачни и ясни и за децата. Живеем в робство, не го ли виждате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    29 Май 2022 16:05ч.

    Военният капитализъм, който се налага в ЕС и САЩ е същото като военният комунизъм - глад студ и липса на храна. Само дето при военният капитализъм несметните печалби са за една малка клика, докато масата са на "блок тарифи".... До зимата ще се въведат и задължителните "блок - купони". Разбира се това ще е обявено за перемога над вековния тиранин Русия и лично над Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • общество

    29 Май 2022 16:23ч.

    Как се плащат такива сметки и защо? Русия дава евтин газ на Сърбия,а на нас не. Кой ще защити нашия интерес след като Петков е зает да се докарва пред САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанизмът в атака !

    29 Май 2022 17:33ч.

    Това е 1/1 трансхуманизмът сатанизъм на Клаус Швааб. Игра на недоимък , комунистически лимити, къпане 1 път на месец , споделени вани, споделени пътувания, токът е лукс ... В България повечето населени места все още ВиК осигурява много вода на ниски цени ! По каква логика ще слагате квоти за вода ?? Сатанистки гниди, умрете в мъки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    29 Май 2022 18:01ч.

    в превод давоски блок-чейн за негри, бели негри...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    29 Май 2022 21:10ч.

    Когато е за храна, на такава система й казват КУПОНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи