Казахстан няма да признае за независими ДНР и ЛНР

Казахстан няма да признае за независими ДНР и ЛНР

Казахстан няма да признае за независими държави сепаратистките републики в Източна Украйна, съобщи на Международният икономически форум в Санкт Петербург казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, цитиран от ДПА.

Правото на самоопределение, гарантирано от ООН, влиза в противоречие с правото на държавите на териториална цялост, затова нито Тайван, нито Косово, Абхазия и Южна Осетия са признати, каза Токаев. "И този принцип очевидно важи и за подобни полудържавни територии, каквито според нас се явяват Донецк и Луганск", заяви той.

С тези си думи Токаев на практика изрази открито несъгласие с руския президент Владимир Путин, като чийто почетен гост той беше на подиума в Санкт Петербург, отбелязва ДПА. Русия призна Донецката и Луганската народна република и изтъкна защитата им като една от причините за войната срещу Украйна.

Въпреки че Казахстан се намира в тесен съюз с Москва, Токаев не подкрепи напълно войната в Украйна. "Има различни мнения, ние сме отворено общество", каза той. Тук Токаев отново спомена правото на държавите на териториална цялост.

Президентът на богатата на петрол страна оцени и международната икономическа обстановка различно от Путин, според когото идва краят на западната доминация. Наистина има криза, каза Токаев според руските осведомителни агенции. "Но същевременно САЩ и Западът като цяло стоят стабилно като икономическо развитие", заяви той.

Когато през януари в Казахстан избухнаха масови протести срещу авторитарното управление на Токаев, Путин му изпрати военна помощ. Демонстрациите впоследствие заглъхнаха.

Сега казахстанският президент изрази недоволство, че добре образовани млади хора напускат както Русия, така неговата страна. "Те помагат за прогреса на други страни. Това според мен е нашият провал", каза той.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    18 Юни 2022 8:56ч.

    чрез устата на Токаев говорят англичаните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето, евразия е пример за реална демокрация

    18 Юни 2022 8:57ч.

    Мястото на България е там, където се зачитат интересите и суверенитета на всеки участващ, а именно в бъдещия евразийски политически, икономически и военен съюз на равноправни суверенни държави. От своя страна ДНР и ЛНР ще функционират като държави и без признаване от страна на Казахстан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо да ни агитираш да станем азиатци, по-добре си нахлузи една чалма

    18 Юни 2022 9:10ч.

    и сам се изнеси натам. Къде било мястото на България, видиш ли. Че ние сме били там, султан сме имали, история не си ли учил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бедна ми, гневна соросиадо

    18 Юни 2022 9:05ч.

    Страната му буквално е задръстена от англоамерикански НПО, по тази линия са налети милиарди долари през последните поне 30 г. Много наясно съм с проблема им - навсякъде дрънчи на Сорос кухо у тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямало било да признае?

    18 Юни 2022 9:06ч.

    Ето, това е резултата от руско-китайската дружба и намесата на другаря Си. Ако руските освободители не се бяха изнесли на часа от Казахстан, така хубаво щеше да признае, че за пример щяхме да го даваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спецчасти на ОДКБ

    18 Юни 2022 9:28ч.

    Начаса? Изнесоха се бързо, след неутрализацията на когото трябва. А тия, които бяха неутрализирани, повече няма да се върнат сред вас, и да оглавят тамошен майдан, както в Киев. Плачи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Юни 2022 9:14ч.

    Ако щеш ! На следващата цветна или безцветна революция, викай на помощ монголците .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казахстан няма да признае за независими ДНР и ЛНР

    18 Юни 2022 9:36ч.

    Следва СВО... но всичко по реда си. РОССИЯТА се е запретнала да изчисти пограничията си до блясък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма и да се наложи да се признават

    18 Юни 2022 10:52ч.

    Независимите републики ще са част от Руската Федерация. Сорос само ще им накриви шапката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сорос е сам.

    18 Юни 2022 11:27ч.

    Иран вече подписа търговски договор с Донецката република. Сирия също е в процес на признаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    18 Юни 2022 14:02ч.

    Къде си го прочел това? Ако не покажеш линк си лъжец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи