“Казаха ни: “Без черни”: расовият подбор при бягството от Украйна

“Казаха ни: “Без черни”: расовият подбор при бягството от Украйна

Докато родни телевизии се вълнуват как преминават украинско-полската граница при Медика домашните любимци на бягащите украинци, френски журналист отиде в същото село на границата, за да разкаже за расовата дискриминация, с която се сблъскват бягащите от войната граждани на държави от Африка и Азия.

 

Робен, Тютанж, slate.fr, Медика (Полша, на границата с Украйна)

Понеделник, 28 февруари, под леките снежинки Стефан търси автобус, за да стигне до най-близкия град. Влачи куфарите си със залитаща походка, следван от четиримата си камерунски приятели. Те току-що са прекосили заедно полската граница от Украйна, близо до Медика, след два дни на безкрайно пътуване от Киев. “Това е най-ужасното преживяване, което съм имал в живота си”, въздиша той.

От това пътуване обаче Стефан не е запомнил нито страха от бомбардировките, нито живота, който оставя зад гърба си. Помни само ударите с прикладите на “Калашников”, обидите и заплахите, отправени от украинските войници и граничари по време на цялото си бягство. За расистко насилие разказват и много африкански, пакистански, индийски или непалски граждани и студенти, които непрекъснато били избутвани зад украинските изгнаници, опитващи се да напуснат възможно най-бързо страната.

 

Един от четиримата камерунци показва печата, който току-що му е поставила полската митница, 28 февруари Снимка: Робен Тютанж

 

“Трябва да платиш, за да спре това”

 

От началото на руската инвазия в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове. На тях се виждат украински войници, които избутват в края на опашката цветнокожите, които обаче са законно пребиваващи в Украйна, за да пуснат първо белите хора. Масово прииждат и свидетелства: на африканци, свалени от автобус на път за границата, за оръжията, насочени към група индийци или пък за многократните расистки обиди.

Пускаха първо жените и децата, което е нормално”, разказва Стефан, който работел като пътен инженер в Украйна. Тръгнал от Киев в 6 часа сутринта миналата събота и се надявал да хване първия влак с приятелите си, преди се отърсил от очакванията си на перона на гарата. “Отстрани имаше много африкански жени с децата си, които никой не пускаше отпред, за разлика от украинките. Изведнъж полицаите ни избутаха назад. Един от тях ме удари с пушката си”, добавя камерунецът, показвайки кръста си. Той все още не знаел, че подобни сцени ще бъдат само малка част от отношението, което ще имат към тях някои украински войници до пристигането му в Полша.

Блокирани от километрични задръствания от изгнаници, бягащи от войната след инвазията на Русия на 24 февруари, групата камерунци била принудена да извърви над 12 км, като всички останали. Първият контролно-пропускателен пункт. “Там ситуацията за чужденците се влоши. Трябваше да направим коридор, блокирани от оръжията на войниците, като добитък. Казваха: “Ще стрелям”, удряйки с прикладите!”, обяснява Стефан. Точно до тях украинските жени и деца преминавали без проблем. Прекарахме близо два дни на първото КПП, прави, без храна, без вода, без душ, на студа”.

Изблъскани накрая, групата камерунци най-накрая разбрала как да се измъкне: плащайки на най-агресивните войници. “Те не ти искат пари направо, но те поставят в такива условия, че си длъжен да платиш, за да спре всичко това”. В крайна сметка, групата похарчила 1000 гривни (около 30 евро) веднъж, после 100 долара на втория контролно-пропускателен пункт. “В един момент се зачудих дали наистина съм човешко същество”, казва тихо камерунецът.

 

“Даваха храна на украинците, но не и на нас”

 

Не е нужно да търсим много далеч, за да открием сходни свидетелства. На няколко метра от Стефан група от четирима непалци разказва за пътуването си в ада. “Просто е, от едната страна има опашка от украинци, а от другата опашка на чужденците. От едната страна ги оставят на спокойствие, а от другата ни третираха като животни”, възкликва Падма, млада непалка, която учела медицина в Украйна. Подобно на нея, десетки хиляди чуждестранни студенти, идващи главно от Мароко, Египет, Индия или някои страни от Субсахарска Африка, пребивават в източноевропейската държава. Много от тях вече са част от 280 хил. изгнаници, които вече стигнаха до Полша след началото на конфликта.

 

Падма и нейните непалски приятели току-що са пристигнали в Медика, 28 февруари Снимка: Робен Тютанж

 

Непалката не може да се успокои. Приятелите ѝ са изпуснали влака четири пъти, “защото са качвали само украинци в него”, казва тя. Чакали общо 24 часа, преди да успеят да се качат в един вагон. “Бяхме като маймуни”, добавя младата жена, обяснявайки, че се оказала блокирани на няколко километра от Полша след пътуването си с влак. “Даваха храна на украинците, но не и на нас”. Един от приятелите ѝ я прекъсва с викове: “Дори им предложихме пари! Но казаха, че нищо не е останало”. След 36 часа без храна, групата най-накрая била посрещната от полската полиция, с вода и храна. “Те се държаха добре с нас”, добавя Падма. “Начинът, по който ни говореха нямаше нищо общо”, казва Милан, друг непалец. Но дори от полска страна, приемът им бил доста по-студен, в сравнение с този на украинците.

Подборът на бежанците според техния произход започва да вдига шум в социалните мрежи, където се появиха хаштагове #AfricansInUkraine или #IndiansInUkraine, заедно с видеоклипове, показващи тази дискриминация. Един вид онлайн вик за тревога, който предупреждава за съдбата на хилядите граждани на африкански и други държави, които все още са блокирани на украинската граница, възпрепятствани да напуснат страната.

Заснемането на такъв видеоклип обаче не е безопасно.

Ако извадиш телефона за да снимаш, те (украинските войници - б.а.) полудяват, заплашват те да не показваш какво се случва. Искахме да снимаме, да покажем, когато ни казаха: “без черни”, обяснява Блез, студент от Кот д’Ивоар, който прекарал шест години в Украйна. Мъжът едва върви. “Вижте походката ни! Прекарахме дни наред прави, на опашката, без да можем да легнем. Докато с украинците се държаха по-добре”, подхвърля няколко метра по-нататък Рохит, индийски гражданин, който се топли близо до запален огън.

 

Поляци и други националности, главно европейци, дойдоха в Медика, за да раздават продукти от първа необходимост и храна на изгнаниците, 27 февруария Снимка: Робен Тютанж

 

Жозеф е напуснал Киев и възможно най-бързо иска да се прибере при семейството си в Алжир

 

Дискриминацията спрямо тези изгнаници поставя и въпроса за бъдещето. Как европейските страни ще посрещнат неукраинските - и дори украинските  - изгнаници, избягали от този смъртоносен конфликт? Въпросът е още по-важен с оглед на броя на разселените лица, който според ООН може да достигне 7 млн. души. От своя страна Стефан и камерунските му приятели все още не знаят какво ги очаква през следващите дни: “Засега трябва да намерим автобус, с който за да заминем далеч от границата”. “Просто искам да легна и да си почина. Не мога повече”. Да си почине, преди да поеме отново пътешествието, което далеч не е приключило.

Имената в репортажа са променени.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

  • мир

    03 Март 2022 21:17ч.

    Обикновен нацизъм ! Да го обяснят на Макрон и на Шолц.Последният се смееше ,когато му обясняваха за убитите деца в Донецск,не било геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    03 Март 2022 21:45ч.

    Поредно докацзтелствоза мъдростта на Блез Паскал. Той е казал, че "Повечето ни неприятности идват от това, че не си стоим у дома".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    03 Март 2022 21:53ч.

    Госпожо Дачкова, а защо не ги питате защо не преминат през нормален граничен пункт? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Март 2022 22:07ч.

    Ти наистина ли си кретен? Или не ти е позволено да мислиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чоки лошия

    04 Март 2022 9:55ч.

    синко ти явно не дружиш с главния си мозък ....как пазиш равновесие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иначе сме против икономическите мигранти от Третия свят

    03 Март 2022 21:57ч.

    Но щом трябва да заклеймим “нацистите наркомани” от братска славянска и православна Украйна, трием мнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се оплаче

    03 Март 2022 22:04ч.

    Да иде да се оплаче на Десен сектор,Айдар и Азов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • badfinger

    04 Март 2022 18:20ч.

    Простотията подхранва национализма . В тази част на Европа национализма е много разпространен .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПИТАНЕ

    03 Март 2022 22:04ч.

    Някой от управляващите у нас парцали, а и от еврогейските лидери да отговори: Какви мерки, проверки, ваксинации и всичките налагани на нас мерки се прилагат при влизане на територията на Българи и ЕС на тия бежанци? Заразата, а!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговор

    04 Март 2022 9:02ч.

    Сега е време всички негри, които и без това искаха да дойдат в Европа, да влязат безпроблемно с украинските бежанци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Март 2022 22:08ч.

    кой нормален нацист харесва черните...никой?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разлика от христо

    03 Март 2022 22:16ч.

    който обича, както разбираме сирийци, афганистанци, либийци, камерунци, суданци и българоиндийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече сме забравили

    04 Март 2022 0:53ч.

    как наричаха Обама черна маймуна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен

    04 Март 2022 4:56ч.

    /укро/фашизъм. Ойроценностните в Брасълз забелязаха ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гяуров

    04 Март 2022 5:05ч.

    А наш Брндо къде е бе другари камарад чекист-разведки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За ваш Брендо

    04 Март 2022 8:04ч.

    Ще питаш укроноцитата и Володимир Неузрелия. Те са любители на въпросните брендовщинки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрави г-н Дачков,

    04 Март 2022 8:34ч.

    гордея се с Вас и Вашия сайт който е малцина в сравнение с проправителствените телевизии и гаднички сайтове а ла Фрог,Фактир и &,които отразявате обективно и правдиво картината от фашизоидна украина!Поздрави и все така…… !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин дачков и командният щаб проявиха невиждана в историята на българската журналистика обективност

    04 Март 2022 8:49ч.

    в правдивото отразяване на картината от фашизоидна украина! Поздрави и все тая…… !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.-

    04 Март 2022 8:38ч.

    Ах да не забравяме и оня парцал на порноиздателя Недялко….. ПИК мисля че се зовеше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво е развълнувало френските хуманисти по време на спасителната спецоперация в украйна, довело до този разтърсващ репортаж?

    04 Март 2022 8:38ч.

    Страната е нападната, от всички страни нахлуват войски на братска Русия и я освобождават. Хората бягат и търсят спасение, повечето, основно са жени и деца. И в този момент група мигранти от Камерун, поели към богатата и гостоприемна Германия са останали заклещени в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    04 Март 2022 8:45ч.

    И местните не им оказват пълно съдействие, не проявяват съчувствие и се занимават с разни майки и децата им. Налага се камерунците да се бръкнат и да пкатят, нещо което никога преди не им се е случвало, пресичайки граница след граница. Слава Богу, всичко завършва щастливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • киро кюмюря

    04 Март 2022 9:20ч.

    Яворе, прави канал в телеграм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    04 Март 2022 10:01ч.

    Интересноооо... никоя от нашите политкорект-либераст-жендърски медии въобще не зебелязва расизма спрямо цветнокожите в Укропия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наричайки братската славянска православна украйна “укропия”

    04 Март 2022 10:09ч.

    ти си дал забележителн пример, как трябва да се говори против расизма и нацизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ

    04 Март 2022 10:36ч.

    Ето, вижте ги хубаво украинските фашаги и нацисти. И как "прогресивния" свят ги подкрепя. Отврат! Какво значение има, че тези нещастници са цветнокожи - и те са хора като всички нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашисткото лицемерие е неизмеримо

    04 Март 2022 13:54ч.

    Довчера дуднехте как кравари и и гейропейци били виновни за тълпите мигранти, днес се преструвате, че ви е мъчно за същите тълпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    04 Март 2022 14:48ч.

    Ми правилно са ви казали. Дотегнали сте до смърт на целия свят. Плодите се и се натрисате навсякъде неканени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    04 Март 2022 16:45ч.

    А не ти ли се струва, че белезникавите дегенерати (около 500 милиона) са дотегнали до смърт на останалите 7500 милиона на Земята?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • altmış altı

    04 Март 2022 21:23ч.

    Ясно! Затова идват в Аврупа хората - да им кажат на белезникавите в лицето, колко са дотегнали на всички с тъпия си жизнен стандарт, демокрация, социални помощи и прочие досадни белезникавщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    04 Март 2022 17:46ч.

    икономическите мигранти и авантюристи не ги щем. защо не защитават своята родина? от украйна идват хора , които не могат да носят оръжие. мъжете са си там. другите са само млади мъже.къде са им паспортите, дипломите...? народът е суверен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам да се свържем с Робен, Тютанж, slate.fr, да издирим нашите камерунски приятели и да им предложим

    05 Март 2022 7:53ч.

    УБЕЖИЩЕ В БЪЛГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо Жозеф от снимката, който е напуснал Киев и възможно най-бързо иска да се прибере при семейството си в Алжир е чернокож?

    05 Март 2022 7:59ч.

    В АЛЖИР НЕ БЯХА ЛИ АРАБИ? ВЪВ ФРАНЦИЯ ДА НЕ МОГАТ ДА РАЗЛИЧАТ АЛЖИРЕЦ ОТ ЧЕРНОКОЖ КАМЕРУНЕЦ Е МАЛКО СТРАННО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    05 Март 2022 13:11ч.

    Защото самите французи вече не знаят и не помнят нито какви са , нито докъде са се докарали. За тях вече или хубаво или нищо. Значи второто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    05 Март 2022 22:36ч.

    То друго от украинците не може да се очкава. Но как ли биха се отнасяли при аналогична ситуация с чужди граждани в Африка или Азия? От друга страна Киев е много по-близо до руската и белоруската граници. Какво им пречеше да идат в Русия или Беларус, НО друго сие аврупата на аванта бежанес от сирия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите как се отнасят с икономическите мигранти?

    06 Март 2022 19:01ч.

    Сигурно ги обичат и уважават? Ако бяхме в ситуацията да оцеляваме чрез бягство зад граница и някакви такива мераклии да паразитират на чужд гръб ни се пречкат, сигурно щяхме да ги пребием.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помните ли динко от ямбол, как залавяше мигрантите на турската граница

    07 Март 2022 11:08ч.

    и цял народ му се възхищавахме, докато държавата спеше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи