"Катаргейт": В дома на бившия евродепутат Панцери са открити 700 хиляди евро

"Катаргейт": В дома на бившия евродепутат Панцери са открити 700 хиляди евро

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Антонио Панцери, италианският бивш евродепутат, който изглежда е „мозъкът“ на скандала Катаргейт, изглежда желае да говори и да даде имена на белгийските прокурори, пише „Катемарини“.

Както италианското издание Repubblica съобщава по време на изявлението си пред белгийските прокурори, Панчери е признал и е приел някои от обвиненията срещу него.

Според Reppublica в показанията си "главният мозък" на корупционния скандал обяснява, че "сделката" с Катар е родена през 2019 г., след като той не успя да бъде преизбран в Европейския парламент.

По оценка на италиански журналисти това е "отбранителен" опит на Панцери да убеди прокурорите, че не е вземал пари по време докато е бил евродепутат.

700 000 евро в банкноти от по 50 евро, открити в седем пакета в куфар под леглото, но също и в сейф в хола на къщата на Панчери, е елементът, който в момента представлява най-здравата „хартия“ на белгийския прокурор за корупция Мишел Клез, който координира разследванията.

ЕК проверява как Димитрис Аврамопулос е спазил задълженията си като бивш еврокомисар

Европейската комисия ще поиска писмени обяснения от бившия гръцки еврокомисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос след извършена вътрешна проверка, съобщи днес говорител на институцията. Той посочи, че проверката е по повод разследването за корупция в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко, съобщи БТА. 



Според европейски медии Аврамопулос е бил на работа в една от двете разследвани неправителствени организации, за които се твърди, че са прокарвали интересите на Доха и Рабат срещу заплащане. 

Комисията проверява как Аврамопулос е спазил изискването в срок от две години след напускането на ЕК да упражнява единствено дейност, за която е получил разрешение от институцията, заяви говорителят. Той поясни, че досега проверката е потвърдила срещи на Аврамопулос с някои от действащите еврокомисари. По неговите думи еврокомисарите описват срещите си с Аврамопулос като "кратки" и "от любезност". Проверката не е потвърдила бившият еврокомисар при тези срещи да е представлявал уличената в корупция неправителствена организация, от която е получавал възнаграждение, посочи говорителят. 

Попитан какво ЕК може да направи, ако в този случай се открие нарушение, той уточни, че комисията може да прибегне до публично порицание, или да отнесе въпроса до Съда на ЕС. Засега няма причини да предприемаме такива действия, добави говорителят. 

По неговите думи за бившия върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини проверка не е правена, защото тя е участвала в работата на същата неправителствена организация след срока на "охлаждане". Той допълни, че ЕК е в дългогодишни договорни отношения с една от двете разследвани неправителствени организации и е замразила по-нататъшни плащания до ново решение.


Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • истината

    21 Дек 2022 14:21ч.

    европаразити и евромръсници европрестъпници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    21 Дек 2022 14:39ч.

    Аматьори! У нашенско, сигурно обикновените депутати имат повече по домашните си адреси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Дек 2022 15:56ч.

    еврейчето "Зе" успя само за 3 години да "спести" в офшорки $870 млн., купи в Израел за родителите си имение (за $8 млн.), имоти в Лондон, в Грузия и т.н. той и членовете на семейството му са британски поданици, охранявани от агенти на МИ-6. та ето това са т.нар. "евро-атлантически ценности", които непрекъснато рекламира престъпната ни ШАЙКА по антинародната БНТ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    21 Дек 2022 16:16ч.

    имам съмнения че няма да може да им се радва, защото са кървави пари и не знае мярка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Old Beggar,

    21 Дек 2022 17:49ч.

    Не забравяй и вилата в Тоскана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, чикмижету на наш Бацон ряпъ дъ яде

    21 Дек 2022 16:00ч.

    Щот ощи ни снье видели чикмижетътъ нъ гинкълошкътъ и дяду Броил. Там шъй голямуту бруени нъ къйметъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пачките от чекмеджетата пак отиваха в ЕК

    21 Дек 2022 17:54ч.

    Затова "някой си" летеше с правителствения самолет "да вечеря и да закусва" с някои персони, които назоваваше поименно. Помните ли с кого ходеше да вечеря? Има записи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само бизнес, нищо лично

    21 Дек 2022 16:03ч.

    В ЕП и ЕК корупцията е тотална - всеки е нечии лобист. Изгорят ли някого, има си причини. Лобистите на янките извадиха на светло катарските лобисти, за да скарат ЕС с Катар и да провалят газовата сделка. Деиндустриализацията на Европа трябва върви под американски контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    21 Дек 2022 16:18ч.

    срам, "елита" на ЕС държат пари в чували, куфари, под леглото, включват семействата си, за да ги изперат, в сравнение с тях нашият Бай Ганьо е истински аристократ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи