Каримански: Едноличните решения на ПП не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността

Каримански: Едноличните решения на ПП не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността

Трябва да има много по-добра комуникация, (б.р. „Продължаваме промяната“) трябва да се вслушват в коалиционните партньори. Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои представители. Това заяви в предаването „Тази неделя“ на бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

По думите му, компромисите вече са изчерпани. „Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно“, заяви още той.

„Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с онова, което е залегнало в коалиционното споразумение. То предвиждаше да се извършват редица реформи, които би трябвало вече да са стартирали или поне да е стартирало тяхното конструиране. До този момент съм изненадан от това, че дори и не се обсъждат реформи. Няма нищо по-хубаво от това, когато умеем да съчетаваме мерки с необходимите реформи“, заяви Каримански.

По думите му, не е ясно какъв ефект ще произведе пакетът от антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., който правителството представи през седмицата. „До този момент имахме една таблица, в която са мерките, периодът за осъществяване на мерките и какъв ще бъде ефектът върху бюджета.Защо при условие, че толкова време вече не говорим за COVID-19 продължава мярката „60/40“ или поне не знаем нейното състояние и какво става с нея. Досега не съм получил отговор. На нас трябваше да ни е ясно в кой момент т.нар. помощи за бизнеса във връзка с COVID-19 да бъдат или трансформирани, или прекратени“, добави депутатът от „Има такъв народ“.

Според Каримански 0% ДДС за хляба може би ще доведе до известно запазване на цените.

„Не мерките, свързани с ДДС, ще помогнат в момента на всичко онова, което е произлязло като ефект от инфлацията, по-скоро именно реформите (б.р. ще го направят)“, поясни той.

Според Каримански коалиционните разговори са постфактум. „До този момент те не са с превантивна функция - разговори. Ние биваме информирани за едно или друго нещо с времеви период за реакция от два-три дни, даже някой път няма и толкова. Някои изключително важни неща за финанси и икономика от коалиционното споразумение не се спазват. По-добре сега да бием алармата, отколкото когато е късно. Не съм сигурен дали и сега не е късно честно казано. Необходимо беше да се представят отделните стъпки и процеси за реформиране на сектори и дейности в публичната администрация, така че да има смисъл от мерките и да са напълно ефективни“, заяви още депутатът от „Има такъв народ“.

„Не мога да бъда съгласен с това, че когато е необходимо да се направи цялостно социално-осигурителна реформа, пенсионна реформа ние тръгваме пак с половинчати стъпки, без да видим реформата и без тя да е широко обсъдена. Когато искаме един публичен разход да бъде качен по една или друга причина, ние не знаем точните ефекти от това като дадем повече пари в обществото дали те отиват по предназначение точно там, където има уязвими групи“, заяви Каримански.

Той укори парламента за част от нещата, свързани с правовата реформа. „Комисията по конституционни въпроси така и не постигна споразумение, за да може да придвижи нещата. Правовото спокойствие на фирмите, на бизнеса, на гражданите е едно от изключително важните неща и то залегна в нашето споразумение като предпоставка да се движат икономическите и финансовите процеси“, добави Каримански.

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

 

 

 

Коментари

 • макдоналд тръмп

  22 Май 2022 12:51ч.

  ТОЗИ КАП.Т КО СЕ ПЪНЕ КАТО БРЪМБАР НА ХЪШКИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи