Каракачанов: Тагарев се готви да сключи сделка за стар модел американски БМП "Страйкър" с над 1 млрд. лева по-скъпо

Каракачанов: Тагарев се готви да сключи сделка за стар модел американски БМП "Страйкър" с над 1 млрд. лева по-скъпо

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военният министър Тодор Тагарев иска да сключи неизгодна сделка за закупуване на стар модел американски бронирани машини за пехотата „Страйкър“, като цената е завишена с  над 1 млрд. лева. За това предупреди лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и бивш военен министър, в отворено писмо допредседателя на парламента, президента и премиера, публикувано във Фейсбук.

Спорд него офертата е неизгодна за България, тъй като предложените БМП „Страйкър“ не отговарят на изискванията, заложени от страната ни, а първоначалната оферта на американците е завишена почти двойно.

Ето и пълния текст на отвореното писмо на Каракачанов:

До президента и върховен главнокомандващ на Българската армия
г-н Румен Радев

До министър-председателя на
Република България
г-н Николай Денков

До председателя на 49 Народното събрание
г-н Росен Желязков

До министъра на отбраната
г-н Тодор Тагарев

До средствата за масова информация

Отворено писмо от Красимир Каракачанов, министър на отбраната и вицепремиер (2017-2021)

относно: непрозрачния начин за придобиването на нова бронирана машина за Сухопътни войски на БА

Преди дни излезе информация, че Министерството на отбраната се готви да сключи договор със САЩ за закупуване на 183 бойни бронирани машини „Страйкър“ на фирмата „Дженерал Дайнамикс“ на стойност 1,5 млрд. долара. Остава впечатлението, че обществото и медиите се държани на тъмно по този изключително важен въпрос за модернизацията на Сухопътните войски на Българската армия.

През юни 2018 г. Народното събрание на Република България утвърди 3 проекта за модернизация на БА – 8 изтребителя за ВВС, 2 многофункционални патрулни кораба за ВМС и за придобиване на 150 бойни бронирани машини 8х8 за Сухопътни войски.
В Проекта за инвестиционен разход (ПИР) са заложени основните изисквания за придобиването на машините за сформиране на 3 батальонни бойни групи на Пехотата.

Накратко – новите основни бойни машини на Пехотата да могат да превозват до 11 бойци, да са с високо ниво на защита (4-то ниво по стандарта на НАТО с възможност за ъпгрейд до 5-о ниво), изисквания за преодоляване на препятствия на труден терен, да бъдат оборудвани с куполи с 30 мм оръдия и да са оборудвани с противотанкови ракети с далекобойност най-малко 4 км и машините да са с двигател минимум 500 конски сили мощност.

Особено внимание в ПИР от 2018 г. се обръща на индустриалното сътрудничество – минимум 20% участие на българската оръжейна промишленост, сглобяване на машините в българско предприятие – Терем – Търговище, собственост на МО, доставка на оборудване и ноу-хау, обучения на персонал за поддръжка на новата машина в България, което ще спести десетки милиони при поддръжката на машината през нейния жизнен цикъл.

Ценовата рамка, която гласува НС, бе 1,22 млрд. лв. без ДДС.

При проведената процедура през 2020 г. бяха получени 4 оферти от водещи европейски компании, като офертите на 2 от тях отговаряха на всички изисквания на Сухопътни войски, заложени в Проекта за инвестиционен разход. За съжаление и 2-те оферти надхвърляха ценовата рамка, гласувана от парламента. Интересно е, че фирма „Дженерал Дайнамикс“ – Европа, предложи цена от 1,7 млрд. лв., докато сега същата фирма в САЩ иска 1,5 млрд. щатски долара (2,73 млрд. лв.) за машина, която не отговаря на изискванията на Сухопътни войски и на ПИР, гласуван от НС.

Поради надхвърлянето на цената, до което можеше да се простре МО, отмених конкурса и възложих на Терем холдинг да разработи проект за изграждане на основната бойна машина за пехотата изцяло в България с включване на българската оръжейна промишленост и чужди фирми. В края на април 2021 г. проектът бе готов, имаше оферти от водещи европейски и български компании, които да доставят основните компоненти за изграждането на бойната машина на стойност 1,2 млрд. лв. Аз и моят екип внесохме проекта в МС в началото на май 2021 г., но решението бе да се остави на вниманието на следващото правителство, за да се избегнат спекулации, че се правят големи разходи в последните дни на кабинета.

За съжаление този проект на МО и Терем холдинг не бе разгледан от служебното правителство и от правителството на Кирил Петков.

Сега става ясно, че има предложение от САЩ да ни бъдат продадени подобни машини. От публичната информация се разбира, че това са машини „Страйкър Драгун“, модел от 90-те години, използвани от морската пехота на САЩ. Има информация, че този модел е спрян от производство преди няколко години, защото американската морска пехота се превъоръжава с нови, по-модерни машини.

Този модел „Страйкър“ е разглеждан като вариант от Сухопътни войски преди години, но според специалистите не отговаря на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то само при пряка видимост, вместо изискуемите минимум 4 км. И още, и още въпроси, по които МО мълчи, като липсата на V-образно дъно за по-високо ниво на защита от противотанкови мини.

Веднага възниква един прост въпрос – как така американската фирма Дженерал Дайнамикс – Европа предлага своята машина Пираня 5, модел от преди 10 години за цена 1,7 млрд. лв., покривайки всички изисквания в проекта от 2018 г., а Дженерал Дайнамикс – САЩ предлага модел от 90-те г. на миналия век, който не отговаря на изискванията ни, за 1,5 млрд. долара (2,73 млрд. лв.). Цена с повече от 1 млрд. лв. по-висока!

Има и други въпроси. Защо при придобиването на основна бойна машина за българската пехота не е включена българската военна промишленост, която има възможност за изгради машината в България? Известно е, че български предприемач изгради нов военен завод в Бургас и притежава прототип на модерна бронирана машина.

Изграждането на бойната машина в България ни дава няколко предимства – много по-ниска цена, сигурност на поддръжката и доставката на муниции, създаване на стотици високо квалифицирани работни места, възможност за основен ремонт на стотина километра от поделенията на БА, а не на хиляди километри в чужбина и спестяване на десетки милиони от транспортни разходи.

Защо инвестираме парите на българския данъкоплатец в чужда оръжейна индустрия, а не в българската?

Доколкото съм информиран, министърът на отбраната се готви да сключи договора в следващите 2-3 седмици, а за да не му бъде търсена наказателна отговорност, едва след това да прекара договора за ратификация в НС.

Редът е обратен – първо НС гласува проекта и след това правителството провежда преговори за сключване на договор.

Ако всичко това е вярно, означава, че българският данъкоплатец ще бъде натоварен с ненужно високи разходи най-вероятно взети от правителството чрез външен банков заем. Което означава, че всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лв., които пари „богатият“ ни народ ще инвестира в икономиката на САЩ и Канада, вместо в родната индустрия.

Затова не само аз, убеден съм, че цялото българско общество, очаква ясни отговори от правителството и министъра на отбраната.

София, 18 септември 2023 г.
Красимир Каракачанов

 

 

 

Коментари

  • Преди СССР ни ПОДАРЯВАШЕ най-новото си оръжие, а сега "съюзникът" ни САЩ ни ПРОДАВА прескъпо само старото си оръжие!

    19 Sep 2023 19:13ч.

    Открийте разликата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Sep 2023 23:30ч.

    Голяма трагедия е да си извън комисионните ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайно да е, но да е американско

    20 Sep 2023 6:39ч.

    На гол тумбак, чифте Страйкъри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то поне да ни продаваха нещо наистина

    19 Sep 2023 19:15ч.

    а то само ЧЕРТЕЖИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да сме получили

    19 Sep 2023 19:27ч.

    нещо досега?? Колко пари предплатихме преди петилетка и кусур за самолетите и все още ги няма? По-добре ние да си ги произведем или да потърсим други предложения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Email

    19 Sep 2023 19:32ч.

    Не ни и трябват! Оборудването и поддръжката им в средносрочен план надвишава цената на самолетите... Но това не се казва, защото идва от агресора/"партньора"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аххххх

    19 Sep 2023 19:31ч.

    В България има много могъщо и зловредно сащническо агресивно влияние, управляващо политиците и политиката на България в мега огромна вреда за народа на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво иде!?

    19 Sep 2023 19:51ч.

    Колкото и да е скандално, в конкретния случай персоната на лицето Тагарев въобще не е интересна. Около него няма неясни или интересни неща! Напълно прозрачен е и остава да проследим обществените последици във времето. Далеч повече неясни въпроси предизвиква държанието и позицията на "партньора" от другата страна. След онази случка с австралийските подводници, всички заинтересовани от материята прекрасно ЧУХА отправеното ПОСЛАНИЕ. Послание към света, към общността, към партньорите! Обаче, как така?! Тези хора не могат въобще да не държат сметка и да не се интересуват КАКВО ПОРАЖДАТ ДЕЙСТВИЯТА ИМ! Случката с нашите самолети не е много по-различна! Възможно е в момента поради някакви обстоятелства да се усещат силни, недостижими, буквално божествени! И все пак възниква един напълно разбираем, човешки въпрос: Няма начин да не си даваш сметка, че в един момент твоята божественост може да бъде, а ако погледнем историята - най-вероятно ще бъде оспорена, вероятно дори развенчана и това ще донесе ПОСЛЕДИЦИ! Май тези хора въобще не се интересуват от последиците! Що за свят се задава в утрешния ден, че някой въобще да не държи сметка за последиците от днешните си действия?! Скубят без капка свян, без сянка от колебание, без съобразяване на обекта! Описаното от Каракачанов доказва ясно опит да оскубят и нас за пореден път, но това всъщност не е чак толкова интересно, защото видимо самите ние сме загубили интерес и уважение към самите нас! Обаче, те оскубаха и гордата и велика Франция! Нали разбирате, лицето тагарев може да има някакъв труден за диагноза, специфичен синдром, може да е генетична грешка, може да е всякакъв! Съвсем различно е, когато една огромна и могъща страна, ръководена от богат и амбициозен елит, многобройна, умна, подготвена администрация действа като дивак в пещерата на съседното племе. Май нещо страшно се задава, а ние дори не се опитваме да си зададем въпроса - КАКВО! Другата хипотеза е: ние ви говорехме дълго време да инвестирате и да харчите масирано за оръжие и отбрана, вие МИШКУВАХТЕ и се криехте зад нас. Времето за приказки и увещания приключи. Без да се съобразяваме с никакъв фалшив срам, започваме да ви скубем безогледно, че така да си платите поне частично за хитруването. Хем ще си платите, хем ще ви глобим! Някога имахте възможност сами да си правите сметката, сега ще ви наложим "САНКЦИИ" ние, а после ще правим и вашата сметка, без право на мнение и без право да ни проверявате! Откъдето и да го погледнеш - грозно, но просто така стоят нещата в живота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички нормални хора по света имат интерес САЩ и създадената от тях световна система от метастази да бъдат ликвидирани

    19 Sep 2023 20:01ч.

    При това колкото по-скоро, толкова по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във всяка бедна

    19 Sep 2023 21:07ч.

    държава безработните, неудачниците и хората с по-нисък интелект ненавиждат САЩ. Руската пропаганда бързо се ориентира и взема тези несправящи се с живота избиратели под крилото си. По този начин успява да наложи влиянието си в тези бедни държави и да изсмуква богатството им. За последните 30 години българите са платили на Русия над 50 млрд. щ.д. под формата на по-високи от международните цени на природния газ, укрит данък печалба от Лукойл, надписани фактури за непроизведено и недоставено оборудване в Белене, разходи за строеж на Турски поток. Това ограбване обаче е замаскирано успешно от слугите на руската пропаганда, които продължават да ни залъгват с лакърдии за сатанинските САЩ и гейския ЕС. Простият народ кълве и продължава да живее като просякът в ЕС и да се чуди защо децата и внуците му предпочитат да живеят и работят и да раждат децата си в омразния за глупаците Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    19 Sep 2023 21:24ч.

    "безработните, неудачниците и хората с по-нисък интелект ненавиждат САЩ" -- в грешка си. да не говорим, че и целокупният ти опит за манипулация е доста плосък и не-остър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Sep 2023 21:54ч.

    До Въввсякобеднодържавника, индианците в САЩ ненавиждат САЩ, нищо че държавата им САЩ не е бедна. Чудно, защо ли? Защото индианците са "неудачниците и хора с по-нисък интелект"? Или по някоя друга геноцида причина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешно крякане на един атлантически папагал

    19 Sep 2023 22:46ч.

    тръгал да ни обснява "международните цени на природния газ" - всички глупаци, само папагалът - умник прехвален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Персонална отговорност, по дяволите!!!

    19 Sep 2023 20:01ч.

    За всяка идиотска сделка! Всеки подписал се под такава сделка на подсъдимата скамейка! Да се обяснява, защо краде от всеки един българин, че и децата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време принц Кирил го отнесе за къде къде по-благоприятни за България сделки през Втората Световна...

    19 Sep 2023 22:57ч.

    А Магарев е ВОЕНЕН и то давал КЛЕТВА пред България!!! И за такава дейност той трябва да бъде публично ОБЕСЕН пред пълния строй на Българския Генерален шаб! Какво беше казал Цар Борис за един от атентаротирте та БАБА НЕДЕЛЯ ОТ 1925ТА ГОДИНА в качеството му на запасен офицер? "ВЪЖЕ!!!" На стадиона пред публика! Защото от това по-голяма държавна измяна на военен - здраве му кажи! А Каракачанов е бил военен министър и политиката му е отговаряла НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ - ХЕМ ЕВТИНО ХЕМ КАЧЕСТВЕНО! А не хем скъпо - хем безполезна тенекия, по-лоша и от подарените руски БТР60 (правена за борба с папуаси с тояги).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Еков

    20 Sep 2023 6:50ч.

    Като син на член на висшето постоянно присъствие на казионния Б3НС с ресор пропаганда и агитация Дончо К. Каракачан (също ДС-агент "Иванов" и нар.представител преди 1989 и в ВНС 1990-1992!), караПрас е бил войник в ШЗО-Плевен, след което е бил маршрутиран като ст.школник - покощник на ВКР=ДС-3.Упр. в ПВО-подделение! Подчинен на дедата на Васко Терзията! След това като студент в Търновското Уни е прехвърлен в ДС-6.Упр. като докладващ агент-доносник! След това е прехвърлен в СофУни, като успоредно е специализирал по Македонския въпрос в Милиционерския занаятчийски обор в Симеоново край София! Въобще добре кадър, отглеждан и свръх-охранен (категория над 160 кг живо тегло) от Б3НС+БКП+ДС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единоначалник

    19 Sep 2023 20:05ч.

    САШ - притворното и маскирано приятелство свърши, влизаме в епохата на прякото, арогантно и безцеремонно единоначалие! МирррррррНО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    19 Sep 2023 20:08ч.

    Денков едвам го спасиха от линч : https://youtu.be/Pxp6d06ddt0?si=BYYzk1-jh4deqENS Ха ха!Челна среща с народната любов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johannes

    19 Sep 2023 21:14ч.

    Благодаря ви за линка...смели хора, от Възраждане ми се струва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Sep 2023 20:38ч.

    ех, ти, каракаЧантов! нали и ти беше ибрикчия на боко барселонски, забравили ли?! ти също така залъгваше хората, че си на тяхна страна, но безсрамно пълнеше търбуха си...за да определите какъв човек стои срещу вас - просто му задайте въпроса "одобрявате ли фашизма?" и по отговора веднага ще лъсне истинската му същност... нормалният човек ще отговори: НЕ ! психопатът ще отговори: ДА! педерастът ще започне да увърта за "евро-атлантически ценности" и за „Триморие“...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    19 Sep 2023 20:57ч.

    Отдавна, много отдавна, актуалният въпрос е КОЙ каза болното момче тагареф да е военен министър !? КОЙ е толкова корав, че да издиктува имената на министри на аджамиите от ПП-ДБ, че и на гробарите, че и на ДПС.... Е, отговор вече имаме ! Една велика демокрация, в зората си, е имала практиката да валя сбъркалите в катран и да ги украсява с перушина. Тагаренко ще е първия :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    19 Sep 2023 21:18ч.

    Каракачанов пред Карбовски: https://www.youtube.com/watch?v=4QkICCudKAI&ab_channel=%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Sep 2023 21:38ч.

    За чий са ни тези консерви, в Украйна гледам редовно как ги пържат с мини, дронове и артилерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Sep 2023 21:56ч.

    По-добре да инвестираме парите в дронове и системи за РЕБ, че действително тези "консерви" са опасни за здравето и живота на войниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    19 Sep 2023 22:58ч.

    А кой купи самолети на хартия? Не беше ли тоя дето сега се възмущава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До изрода от 18.07

    20 Sep 2023 0:07ч.

    Твърдения относно социалния и интелектуалния статус на съграждани биха могли да правят само хора с доказани: здравен статус, вкл. високи когнитивни способности, много висок имуществен статус и образователен ценз, с подчертано високи обществени достижения. Такива са трудно- или недоказуеми, особено за хора, които се страхуват да заявят присъствие с един, макар и служебен ник. Принудени сме да направим един фактологически, съдържателен и смислов анализ на изнесеното от тях, та да се ориентираме отчасти. 1. Ненавист към САЩ не е заявявана. Убедително е аргументирана тяхната открито грабителска политика към тези, които продължават да наричат формално приятели и "партньори". Глупаво, обидно и грозно поведение! Лицето от 18.07 открито игнорира изведени хипотези за причините за осъществявания грабеж. Една от хипотезите открито защитава политиката на САЩ. 2. Твърдение. Руската пропаганда вземала някого под крилото си?? Толкова тъпо твърдение, толкова практически неосъществимо и невъзможно, че просто клатим съчувствено глава. Психарщина някаква, нездрава фиксация! Въобще не е ясно защо в статия за нечий грабеж намесват РФ. Говорете за визирания грабеж! 3. Твърдение. За 30 г. платени някакви 50 млрд. щ.д. След прилагане на мощна формална логика, излиза някакво твърдение, че това е нещо като лъжливо ЗАВИШЕНИЕ над "истински" дължимото. Подробно окрупнено и систематизирано познание е по силите единствено на висши органи на държ. управление. Зачисляването на този болен индивид към висшето управление е тотално неприемливо и неприложимо. Следователно - става дума за глупава и грозна ПРОПАГАНДА. Да разгледаме елементите и да опитаме да разберем произхода. Укрит данък печалба от Лукойл. Лукойл е международна корпорация, регистр. в Нидерландия, където има вкл. руски капитал. Те работят като всеки корпоративен субект за печалба. Не съм съгласен да не плащат дължим данък печалба - това се отнася за тях, отнася се и за американските и канадските и европейските инвеститори.Има международни счет. стандарти, има одитори. Има специализирани държавни органи. Колега, този трамвай не отива до Централна гара! Твърдението е спекулативно и практически неоразмеримо. Друго твърдение! "надписани фактури за непроизведено и недоставено оборудване в Белене". Колега, вие сте открито нередовен, съжалявам ви! Договорите за Белене бяха предмет на проверка и анализ на международен арбитраж, който постанови какво да се достави, колко се дължи и колко да се плати. Другото е лъжа и пропаганда! Следващо твърдение! Разходи по Турски поток. Ти нормален ли си бе, откачалко? РФ настояваше да плати и да стане собственик на трасетата. Не приехме. После се съгласи да даде заем и да стане съсобственик. Не приехме. Поради изискванията на Трети енерг. пакет Европ. законодателство, ние станахме едноличен собственик на тръбопроводите, построени със заемен ресурс, те предплатиха транзитна такса за 3 години. Очакваше се връщане на инвестицията далеч по-рано от обичайно приетото, но в новите условия на война, перспективата е неясна. Всичките тези твърдения допринасят за 50-те млрд. С ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА. Да посмятаме още малко. Излиза, че 50 млрд. завишение идват само от газ. При порядъково потребление от около 3 млрд. м3 газ, излиза средна цена от порядъка на 600 щ.д. на 1000 куб.м. Дори само това е достатъчно, че да разберете, че имате работа с кръгъл безумец. Ние сме доставяли на база дългосрочни договори, обвързани с цени на петролни продукти, при тейк ор пей., пък допълнително е имало (вика той) и едно скрито завишение от 600 щ.д., че да оправдаем дивотии на този ненормалник. СЛЕДОВАТЕЛНО: Твърдението е пределно глупаво, манипулативно и пропагандно. Имате работа с открит безумец! Един открит безумец няма абсолютно никакво основание да дава каквито и да оценки и квалификации за други потребители на сайта. Дори и ласкателни оценки не приемам - човекът просто е болен и трябва да се лекува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мулетар

    20 Sep 2023 1:52ч.

    ГРУ-Тагарето се готви да повтори сделката на ДС-караПрасето с изтребителите, вкл. и получените лични незаконни комисионни, този път за бронемашини, ПВО и радари! И то за сметка и загуба с мизерия за нас, данъкопладците! А ДС-караПрасето ще се пръсне от яд, завист и злоба, че някой му отмъкнал номенклатърно Б3НС+ДС-"полагащите" му се гепени мангизи и дерибейска власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи