Каракачанов: С помощта на Софийския университет антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

Каракачанов: С помощта на Софийския университет антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

Утре, на 3 април, в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ група „учени“ организира дискусия на тема „Патологията на едно честване. Същата тази групичка ревизионисти е широко известна на българската общественост с неуморните си опити да създава алтернативен прочит на българската история, с което на практика грубо се фалшифицира самата история на българския народ. В тази групичка присъстват лица, наричащи себе си учени, които твърдят, че българският език произлиза от македонския и че населението в Македония и Западните покрайнини не е българско, защото още през XIX век то имало аморфно национално съзнание и следователно България няма никакви основания днес да настоява за защита на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония и Сърбия.

Това написа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов във Фейсбук.

По думите му "целта на тази „научна“ дискусия, която те утре организират под покрива на Софийския университет, е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи, български поданици, през Втората световна война и България да бъде наредена в редицата на виновните за провеждането на Холокоста в Европа. Не само посочена с пръст, а и осъдена да заплаща репарации като държава престъпник и убиец".

"За тези хора научните факти нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общност на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години изразяват своята признателност и благодарност към България и българския народ за спасяването на българските евреи", пише още Каракачанов.

"Нито един евреин, поданик на Царство България, не отива в лагерите на смъртта и не загива по време на Втората световна война! Нито един! И това се дължи на силата и волята на българския народ. Дължи се на онази делегация от видни кюстендилски граждани, които пристигат в София – Владимир Куртев – член на ЦК на ВМРО, адв. Иван Момчилов и видния търговец Асен Суичмезов, които запознават своя съгражданин и подпредседател на парламента Димитър Пешев с въпроса", пише още лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомня още, че спасяването на българските евреи имат заслуга и "онези 42 народни представители в парламента, начело с Димитър Пешев, които през март 1943 г. изпращат писмо до министър-председателя на Царство България, с което настоява за спиране на готвената депортация на евреите. Дължи се на Светия Синод на БПЦ и на цар Борис III".

"Българските евреи са спасени, но техните спасители след 9 септември 1944 г. са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е убит без съд и присъда, повечето от 42-та народни представители, подписали писмото за спасяване на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е осъден на 15 години строг тъмничен затвор и т.н.", посочва лидерът на ВМРО.

Той призовава ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев "да се замисли върху тези факти и като историк, и като ректор, и като българин да предотврати това кощунство, което се подготвя да се извърши под покрива на Алма Матер".

 

 

 

 

Коментари

 • победите на СА , е реалният освободител

  02 Апр 2024 12:49ч.

  другото си е русофобия за събаряне на паметниците й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Апр 2024 12:50ч.

  Твърдрнието, че "Нито един евреин, поданик на Царство България, не отива в лагерите на смъртта..." е нищо повече от извращение на историческата истина. Факт е, че евреите във Вардарска и Егейска Македония преднамерено са оставени без българско гражданство при така нареченото "присъединяване или обединение" на тези територии към/с България. Това е направено умишлено, именно за да бъдат унищожени. И не може да се твърди, както прави дебелогъзият, че България е невинна за 11-е хиляди изпратени в лагерите за унищожение евреи. Да напомним съдбата на Рафаел Камхи, известен като войводата Скендербег, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (подчертавам ВМОРО, а не ВМРО). Като жител на Солун, той е в списъците за депортиране, като особено благосволение получава удостоверение за българско гражданство на 2 април 1943г. и остава жив. Но всички негови близки от Солун и Битоля загиват, както всички други 11 хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Апр 2024 13:03ч.

  Трябва да добавя, че участниците в "дискусията" наистина могат да бъдат квалифицирани като стремящи се да подчертават негативното в историята ни (не само по тази тема) умишлено изпускайки, пренебрегвайки и подценявайки положителното и така опитвайки се да налагат алтернативна "истина". Но това е същият подход като този на горния индивид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  02 Апр 2024 13:04ч.

  Ти , май не четеш...Каракачанов казва български поданици...това че България е админстрирала македония и беломорието не прави гражданите по тези територии българи....де ги и соросоидче недоклатево

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Апр 2024 13:20ч.

  Евреите във Вардарска и Егейска Македония не са били поданици на Царство България. Какво не ти е ясно. Евреите с български паспорти от Царство България са спасени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Тарильома - ай стига глупости, бе!

  02 Апр 2024 13:20ч.

  България "умишлено не е дала българско гражданство на евреите в географските област Беломорие и Вардарска Македония - КОИТО Е АДМИНИСТРИРАЛА, но не са били в държавата България. Писна ни от тези нахални неблагодарни "инженеринги" свързани с евреите. На тях всички народи са им ДЛЪЖНИ и виновни, и всички племена на Планетата трябва да умрем, за да останат само те - Фактите от 1947 г. до днес - кръвопролития! Вижте какво правят в Газа, геноцид невиждан и човечеството се е свило и гледа безучастно смърт, та смърт на геноцид. Я всички държави да скъсат дипломатическите отношения с Израел, то чашата на търпимост преля. ФАКТ - ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА БЕШЕ СПОКОЕН И ЩАСТЛИВ когато Източния блок и куп още държави прекратиха дипломатическите отношения с Израел след войната 1967 за Суецкия канал. ...... п.с. Платените "учени щастливи" от Алма Матер работещи срещу българската нация, каквато и награда да получат за предателстото, през носа да им излезе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос до Трильома

  02 Апр 2024 15:38ч.

  Ако фашисткото Царство България не се беше постарало да администрира Вардарска Македония и Българското Беломорие, а беше се свило и оставило цяла Македония за администриране само от фашистка Италия, а Българското Беломорие - за администриране от нацистка Германия, каква съдба там биха имали така наречените "евреи", нарочени от германските нацисти за унищожение в техните нацистки лагери на смъртта? Дали италианските фашисти и германските нацисти щяха да спасят от нацистките лагери на смъртта определените за унищожение "евреи" в окупираните от Германия и Италия територии на Югославия и Гърция????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  03 Апр 2024 11:57ч.

  На въпроса от 02 Апр 2024 15:38ч.: В историята няма ако! На @ Тарильома - ай стига глупости, бе! 02 Апр 2024 13:20ч.: С НАРЕДБА ЗА ПОДАНСТВОТО В ОСВОБОДЕНИТЕ ПРЕЗ 1941 ГОДИНА ЗЕМИ, чл. 4 евреите са оставени без българско такова за разлика от другото население: https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/2135492286/issue/4416/naredba-za-podanstvoto-v-osvobodenite-prez-1941-godina-zemi

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В историята няма "ако",

  03 Апр 2024 14:46ч.

  но днес с ясно око се вижда, че се търси някой, който да е виновен за смъртта на над 11 хиляди юдаисти, наричани и самонарекли се "евреи", на територията на Югославия и Грция, първоначално окупирана от нацистка Германия, а не от Царство България. Затова е законен и въпросът: С какво Царство България е длъжна на така наречените "евреи", че да ги спасява от германските нацисти? Нима германските нацисти щяха да им дадат германско гражданство и едва след това да ги изгорят в пещите на Освиенцим? Всъщност, къде е коренът на злото? Дали пък не е в юдаизмът, от който е копирал и Хитлер? За твое улеснение, прочети Второзаконие от Вехтия завет, за да разбереш юдейския расизъм, взаимстван от германския нацизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Апр 2024 13:31ч.

  Само за евреите се грижат. А кой ще спаси българите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Над 100 000 българи са избити в Беломорието и Вардарска Македония, защото са българи!

  02 Апр 2024 13:42ч.

  Което е 10 ПЪТИ повече геноцид и изтребление на БЪЛГАРИТЕ от "Патологията на едно честване, посветено на 11 500 евреи". То бива продажна подкупност и заслепяване, ама "учените от Алма Матер" се саморазкриват като черва безмозъчни ненаситни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остави евреите, друга тема

  02 Апр 2024 13:31ч.

  Животът ме научи да не обобщавам, във всяка група има всякакви хора! Ти кажи какво свърши родата ти с голямата коса и брада, дето набута за евродепутат! Ти си знаеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Депутат от Русе иска Елиас Канети да се изучава задължително в българските училища

  02 Апр 2024 13:46ч.

  Всички ли полудяха, ай стига с тези евреи в България, бе! Българската държава е спасила тези граждани живеещи в България. Точка. Какво искат още - българите да им станем роби в собствената си държава?! ........ "Депутатът Иван Белчев от ППДБ: ... Канети свързва своето детство с България, което го прави български автор. Според коалицията изучаването на негови текстове в училище би допринесло за националното ни самосъзнание." Моля?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майчиният му език е ладинският - староиспански. До 6 г. възраст живее в България

  02 Апр 2024 13:49ч.

  https://offnews.bg/obshtestvo/da-vleze-li-elias-kaneti-nobeloviat-laureat-roden-v-balgaria-v-uch-819301.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Damage case

  02 Апр 2024 14:41ч.

  Спасението си българските евреи дължат основно на решителната победа на РККА при Курск през лятото на 1943г., след която на част от родните отговорни фактори им е светнало между ушите, че май нещата не стоят така, както те са ги мислили, и че не е лошо да си издействат индулгенци за пред неясното близко бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталинград, 02.02.1943 г.

  02 Апр 2024 15:24ч.

  След разгрома на фашистите на нацистка Германия, Румъния, Италия и Унгария в битката за Сталинград хитлеристите и фашисттите са в траур. Най-вероятно е, че именно по време на обявения траур на някои от българските фашисти им е светнала червената лампичка за неизбежната катастрофална загуба на Царство България във ВСВ. Тоталната българска катастрофа е избегната благодарение на НЕИЗПРАЩАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ; спасяване на "българските евреи"; НАРОДНАТА АНТИФАШИСТКА СЪПРОТИВА на Отечествения Фронт, начело с БРП (БКП), в която загиват десетки хиляди поданици на Царство България, вкл. и немалко "български евреи" (невярващите да посетят Централните гробища в София и да видят паметника на "евреите" антифашисти); УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЦАРСКА АРМИЯ В РАЗГРОМА НА НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ, В ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА ФАЗА НА ВСВ, В СЪСТАВА НА ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ (чийто паметник в София беше съборен от днешните евроатлантически неофашисти от ППДБ, ГЕРБ и ДПС) И ДАДЕНИТЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ВОЙНИШКИ ЖЕРТВИ, В ДОПЪЛНЕНИЕ НА ДАДЕНИТЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ НА БЪЛГАРСКАТА АНТИФАШИСТКА СЪПРОТИВА. И не на последно място, благодарение НА ДОБРАТА ВОЛЯ НА СТАЛИН (българският фактор в Москава - Георги Димитров и Васил Коларов) и на Вячеслав Молотов, който защити българския национален интерес на Парижката мирна конференция 1946-1947г., и така монархофашистка България беше подмината от надвисналата Трета национална катастрофа, като запази непокътнати своите граници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти да видиш!

  02 Апр 2024 14:46ч.

  "Българските евреи са спасени, но техните спасители след 9 септември 1944 г. са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е убит без съд и присъда, повечето от 42-та народни представители, подписали писмото за спасяване на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е осъден на 15 години строг тъмничен затвор и т.н.", посочва лидерът на ВМРО. .................... Историкът Кр. Каракачанов дали знае, че не малко "евреи" са част от Народния съд? Дали пък Каракачанов не се опитва да ни внуши, че Народният съд, част от който е съставен от "евреи", не е отмъщавал на спасителите на "българските евреи"? И наистина ли са били невинни осъдените от Народния съд или са клали собствения си български народ "така, както и турчин не го е клал" (Антон Страшимиров)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти да видиш!

  02 Апр 2024 14:55ч.

  Кучето каракачанска порода остана на улицата и си търси стопанин! Ако може стопанинът да е по-по-най-атлантик и да го храни добре. А на стопанина по-по-най атлантик къде му е шапката? - В юдео-ционистката държава или в Ню-Йорк? Или кучето каракачанка търси стопанин на което и да е от двете хасидски бомбета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Апр 2024 15:25ч.

  стига с това спасяване от жена си знаеш как авиокомпания балкан потъна като титаник 4000 работници на улицата пред пенсия този погром няма да го забравим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sof

  02 Апр 2024 15:46ч.

  Съдени са след 9 септември 1944г защото са гласували ЗЗД......който не го е чел да го прочете , Каракачанов леко пунтира тези събития...или що махнаха цар Борис от мемориала в Израел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС Иван Спас Ташев

  02 Апр 2024 18:53ч.

  Не ЗЗД (Закон за Защита на Държавата), а Закон за Защита на Нацията (ЗЗН)! С който закон евреите са били подложени на държавно насилие, унижение и мародерство заради етническата си и религиозна принадлежност! Евреите от Македония, Тракия и Зап.Шоплък директно са били тотално измародерствани от българските административни, полицейски и военни окупационни власти, като дори са им били вадени от устата златните зъбни коронки! Отделно българските власти са плащали на Германия по 300 златни райхс-марки "за всяка изселена еврейска глава"! А евреите от "старите предели" са се откупили чрез многомилионни рушвети, вкл. за тези от спасителите си, които са гласували мародерския ЗЗН - т.е. веднъж гласуват ЗЗН, след което вземат рушвети за да не го прилагат! А Борис-3 е получил (от западните еврейски банкери) в швейцарска банка в злато огромна сума за да спаси всичките евреи, и след като не е изпълнил задължението си е бил обявен за военно-престъпник, което довежда и до прждевременната му кончина от страх от възмездие (за него и за монархическата му династия) през 1943г.! В Парижкия Мирен Договор (1947г.) има специална клауза, задължаваща българската държава да върне всичкото измародерствано движимо и недвижимо имущество на евреите и техните организации, както и забрана за бъдещо одържавяване или конфискация на еврейска собственост! Затова последвщите комунистичеки закони за национализация на частнта собственст и активи не са засягали еврейска собственост и активи! ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ - вкл. напъните на ДС Ванче караПрас, които ЛИЧНО би обсебил с БКП-идеологическа обосновка всяка една чужда собственост, както обсеби по лимия на БКП+Б3НС+ДС македонските собственост, активи, символи и история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ооопс! По-полека!

  02 Апр 2024 21:46ч.

  Я прочети какво пише истинският евреин свети апостол Йоан за юдаистите (лъжеевреите), които оплакваш! >>>>>> "34 Исус им отговори: Истина, истина ви казвам, всеки, който върши грях, слуга е на греха. >>>> 35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно. 36 Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. >>>> 37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. >>>> 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. >>>> 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. >>>> 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате. 46 Кой от вас Ме обвинява в грях? Но ако говоря истина, защо не Ме вярвате? 47 Който е от Бога, той слуша Божиите думи; вие затова не слушате, защото не сте от Бога." ( Библия, Йоан, гл.8)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  02 Апр 2024 16:17ч.

  Каракачанката да отговори, дали заслугата за спасяването на евреите щеше да е достатъчна да оцелеем, ако не бе влизането на съветската армия на 9 септември 1944 и поставянето на България под опеката на Сталин. Именно последното бе цената да ни се размине разпарчетосването, както са го искали Югославия, Гърция, Турция и техните покровители САЩ и особено Британия на Чърчил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Апр 2024 16:19ч.

  ВМРО-БНД(пълното наименование на преименуваната формация, като все се пропуска от де иде БНД ) е фен на Луков марш Последният е представител на "нацистката опозиция" -виж спомените на Филов...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само задето са ни запазили Пасито

  02 Апр 2024 16:42ч.

  трябва паметник да дигнем на спасителите, направо на бившата Съв Армия да ги похендрим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи