Караджов: Проектът за тунел под Шипка не е спиран, има оферта за 358 млн. лв.

Караджов: Проектът за тунел под Шипка не е спиран, има оферта за 358 млн. лв.
Проектът за тунел под Шипка не е спиран, очаква се избраната фирма изпълнител да потвърди писмено офертата си и да бъде сключен договорът. Това обяви в Габрово министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на дискусия за бъдещето на проекта.

 

Офертата на изпълнителя е на стойност 358 милиона лева - за техническо проектиране и строителство, като се очаква в утрешния ден да бъде потвърдена писмено, поясни министър Караджов.

 

"Макар и неформално, по телефона имаме потвърждение от фирмата-изпълнител, че потвърждава офертата си, така че този проект се строи. Следващите осем месеца изпълнителят ще проектира и три години и половина строеж, както е по оферта".

 

Така министърът отговори на опасенията, че тунелът ще бъде върнат за ново проектиране и ще се забави с години, което беше разтълкувано като замразяване на проекта.

 

Напротив, обясни той, тунелът през Балкана е една от трите мащабни инвестиции, включени в Оперативната програма "Транспортна свързаност 2021-2027 г." и има готовност изпълнението му да започне.

 

Според условията на програмата проектите трябва да бъдат съфинансирани от държавата.

 

В бюджета за 2022 г. е предвидена сума за ново строителство, като в нея са включени три проекта, както и участъци от АМ "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград, посочи министърът.

 

Той потвърди възможността, лансирана на срещата от бившия вицепремиер и настоящ депутат на ГЕРБ от Габрово Томислав Дончев още тази година държавата да отпусне авансово финансиране за проекта, което после да бъде компенсирано с европейските средства. Така реалистичният срок за завършване на съоръжението е 4 години.

 

Проектите за тунел под Шипка са от средата на 90-те години. Дължината на двулентовото съоръжение под Балкана е 3 км. и 200 метра – най-дългият шосеен тунел у нас. В обхвата на проекта има още четири по-къси тунела.

 

Цялостното инфраструктурно решение включва и изграждането на мостове и подлез.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • дабъл еджънт

    27 Яну 2022 17:49ч.

    Наближава 3 март, по поръчка на комшийската страна трябва пак да заговорим на въпросната пропагандна тема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А отборът

    27 Яну 2022 20:16ч.

    Колкото повече тунели, толкова по-малко сняг във вагоните на БДЖ. Ето, че не било толкова трудно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славов

    27 Яну 2022 20:52ч.

    .............„Гроздан Караджов е министър отскоро. Има еволюция в позицията му за тунела под Шипка. За един месец разбра, че по отношение на тунела под Шипка има финансиране, има проект и е проведена процедура. Предлагам да му дадем още един месец, за да се запознае и с цялата ситуация, свързана с АМ „Хемус“. Има еволюция в позицията му, което отчитам положително. Не проявява един от политическите пороци, който се казва инат – да държи първата позиция, което очевидно е неправилно.“............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славов

    27 Яну 2022 20:56ч.

    ............по-късно обаче Караджов вече не мисли така. "Като преспах и се събрах тази сутрин, смятам да канселирам този проект................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тунел а

    27 Яну 2022 23:04ч.

    под Шипка? Ние не сме оправили тръбите на Витиня, вече 30 години! Там само колко хора загинаха и пострадаха? В тунел под Шипка не ми се мисли! Кой ще го поддържа, досегашните фирми? Ще викнем швейцарци, щото му разбират а? Кой ще им плаща, да седят тука и да го поддържат? Да не ставаме смешни и без това ни се смеят предостатъчно от цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи