Караджов: Премиерът ми каза "Не искам онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите, ако паднем"

Караджов: Премиерът ми каза "Не искам онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите, ако паднем"

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов разбуни страстите в парламента с остро изказване срещу началника си, премиера Кирил Петков.

Отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до срив на коалицията, каза министърът на регионалното развитие в оставка 

"Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища - не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите", разказа строителният министър в оставка.

Караджов заяви по адрес на премиера Петков, че го е страх от служебен кабинет. Той каза: "Мен не ме е страх, нека да ме проверят отгоре до долу, да не би вас да ви е страх?"

Караджов се почувства засегнат, след като премиерът Петков заяви, че не са разрешили милиарди да потънат в "тъмната стаичка" на Министерството на регионалното развитие. 

Вицепремиерът в оставка заяви, че не е имал намерение да взима думата, но си е подготвил папка с документи, с които да отговори на всички лъжи на Петков и финансовия мнистър Асен Василев. 

Караджов изброи редица случаи на обществени поръчки, в които не са спазени правилата и условията, които са му поставени на него. 

"Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. И понеже аз слушам две седмици лъжи по мой адрес, си нося една папка с документи. Петков и Василев, изговорихте лъжи по мой адрес и изсипахте помия върху мен, донесъл съм си тук документи. Този трогателен разказ как си говорил със Слави Трифонов, Кирил Петков, как видите ли, той, премиерът, искал 100% тежест и най-ниската цена и дотам. Това е прекрасна идея, аз ви предложих, да я въведете със закон, да я въведем тая прекрасна идея във всички министерства. Като ме гледате в очите, ще излъжете ли пред всички народни представители? Искам аз да попитам, защо ние тази идея не я бетонирахме в едно постановление на МС?", изтъкна Караджов. 

"Защо да не важи за всички министерства, за НАП, за агенция "Митници", а само за МРРБ. Извадих справка да видите министерствата с какви критерии са правили поръчките. При повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. Къде е тая принципност сега? Я да ви разкажа за МВР, г-н Рашков, 50 на 50. Ма, какво му оценявате, токът от минуса към плюса ли тече? 15 млн. за оборудване. Вие сте високата класа, ние нисшата, както Хитлер и Гьобелс постъпваха. Тръгна оттам на обиждането на по-нисши същества и чалгари. В МОСВ имате поръчка за картиране на местообитания за 8 млн. лв. при съотношение за качеството 70:30 за цена. Ама как предварително ги оценявате бе, г-н Петков? Вие сте висшите. Няма да чета всичките, те са стотици, над 50 са такива. Щом дърпате лъва за опашката ще слушате сега. Добре, няма да е лъвът, успокойте се, човек да не ви развесели малко. Кво да му оценявате на качеството с 60%, а цената - 40. А на мене ми се сърдите за обратното. Доведох експертите да ви обяснят между 238 единични цени и единична цена. Ние приехме ли вашето? Приехме го. Агенция "Митници" има пет поръчки, при които варира 60% за качество и 40% за цена, следващото е 70:30. Накрая и за НАП ще ви кажа. Има една невероятна поръчка - за 7 млн. лв. за предоставяне на услуги, където съотношението е 50:50. Как предварително мерите качеството на ксерокопирните услуги. Бре, бре! Стигаме отново до двойния стандарт“, добави вицепремиерът в оставка. 

 

 

 

Коментари

  • емигрант

    21 Юни 2022 17:20ч.

    Селско -селяндурски измекяри. Това ни управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Юни 2022 18:59ч.

    Алчността и незаменимостта са пороците . Без пълна смяна на съдии и прокурори нищо няма да се промени ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    21 Юни 2022 22:23ч.

    Лъжеш бе, ********.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    21 Юни 2022 22:45ч.

    Лъжата, подлоста,и кражбите вредят на всички.Когато един турски султан умрял заповядал да разпилеят богатството му по пътя към гробището и да извадят ръцете му отвън за да видят всички че нищо от тоя свят не можеш да вземеш.Но лошото и доброто остават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Юни 2022 0:13ч.

    хубава приказка...само ми е интерсно как след като е умрял е заповядал, но предполагам, че таз фактология наредена в континиуума на времето не те притеснява...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зa - 0:13ч.

    22 Юни 2022 4:01ч.

    Това по принцип го преписват на Александър Македонски, че е било желанието му, след смъртта му да се направи това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    22 Юни 2022 6:29ч.

    Не знам дали преди или след като е умрял,но едно е сигурно:Нашите управници ше крадат докато са живи,а се съмнявам вече че и като умрели пак ще искат да крадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георгиева

    22 Юни 2022 11:58ч.

    Дребен махленски клюкар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи