Карадайъ: Представените приоритети от Мария Габриел се припокриват с тези на ДПС

Карадайъ: Представените приоритети от Мария Габриел се припокриват с тези на ДПС

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел се срещна с представители на ДПС преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. В разговорите участваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Мария Габриел предложи да помислят за експертно правителство с ясно очертан мандат, в което има не само общи приоритети, а и мерки. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че представените приоритети от Мария Габриел се припокриват с тези на ДПС. Той каза, че правителство с ясен мандат за ДПС означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето, съобщава БТА.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повтори тезата на ДПС, че е необходимо правителство, което да изведе страната от кризата и изтъкна, че приоритетите на ГЕРБ и ДПС се припокриват. Той пожела успех на мандата, който днес ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев.

"Радостно е, че това което представихте като приоритети, госпожо Габриел, се припокриват като приоритети с дневния ред на българските граждани, които трябва да станат дневен ред на политиците, на Народното събрание и на евентуалния редовен кабинет. Затова имаме нужда от редовен кабинет - повтаряме го вече няколко години и на всички избори. Идеята ни е, без да предпоставяме, да вървим стъпка по стъпка ускорено за формирането на мнозинство в Народното събрание, което да може да приеме бюджет и да поеме отговорността за този бюджет", каза той. 

Председателят на ДПС поздрави най-голямата парламентарно представена партия за номинацията на министър-председател в лицето на Мария Габриел.

"За да решаваме проблемите на хората, ни трябват инвестиции. От 2007-а насам основните инвестиции идват от европейските средства. В момента България ужасно закъснява с оперативните програми, ПВУ и стратегическия план за земеделието. Грубо казано, от около 60 млрд. лв., заделени в Брюксел за България от 2020, една стотинка не е усвоена целенасочено. Затова според нас, освен че различните министри трябва да са експерти в различните сфери, трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат кой къде се намира", каза Карадайъ. 

Той изтъкна, че разбира предлаганата от Габриел времева рамка за мандат на правителството за срок от една година, като период за тест и оценка на свършеното от правителството. Относно експертността му Карадайъ изтъкна: "Ние от ДПС имаме самочувствието да имаме експерти от почти всички сфери на обществено-политическия живот. И то нелоши експерти. Така че, ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ще вземем своето отговорно поведение, с разум да решаваме и този проблем".

 

Въпросът за оставка на главния прокурор е личен избор, заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС. Когато ДПС говори за реформи в съдебната система, когато има политически оценки към други независим органи, власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна и винаги сме се опитвали да подредим темата съгласно Конституцията, допълни Карадайъ.

Има си компетентни органи, има разделение на властите, всеки компетентен орган да си вземе съответните решения, да си носи отговорността, вкл. и Народното събрание като висшия законодателен орган в държавата, да създаде необходимите закони, каза политикът. По думите му има опит за персонализиране на тези принципни позиции на ДПС. Явно някой от персоните пък са ги възприели не като принципни позиции в защита на държавността, а персонално, добави Карадайъ. И подчерта, че не става въпрос за персонални оценки.

В конкретния случай с Иван Гешев казахме, че има компетентни органи и подкрепяме идеята за внасяне пред компетентните органи, но ние не сме този орган, който ще се произнася, обясни председателят на ДПС. По думите му обаче парламентът е органът, който трябва да направи съдебната реформа, включително и с промени в Конституцията.

Източник: БТА, БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Хей

    15 Май 2023 12:31ч.

    Приоритетите на мафията винаги съвпадат с тези на политическата мафия. Българското общество беше съкрушено от дейността на американския посланик, изпратен в България да унищожава всичко българско и всичко християнско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    15 Май 2023 12:33ч.

    Със сигурност представените приоритети от Мария Габриел се припокриват и с тези на американския посланик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    15 Май 2023 12:36ч.

    ОПГ "ДПС"...този престъпен 33 годишен цирей на България! Вярвам, че все някога ще се спука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    15 Май 2023 13:09ч.

    Да, да преебеме обикновените българи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    15 Май 2023 13:43ч.

    Приоритетите се припокривали. Има си хас да не се припокриват. ДПС от кога точи лиги за властта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Май 2023 13:55ч.

    Откъде накъде тези, които системно влизат в българския парламент с гласове на чужди граждани, ще дават оценки и ще определят какви били приоритетите и дневният ред на българските граждани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    15 Май 2023 14:44ч.

    А бе кара от 15 години ви се покриват интересите с боко за да унищожавате България и народа и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи