Карадайъ: ДПС няма да пречи да се състави кабинет

Карадайъ: ДПС няма да пречи да се състави кабинет

ДПС ще участва в разговорите за конституционни промени, няма да пречи да се състави кабинет, коментира пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Представители на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ бяха на среща в стаята на ДПС в парламента.

ДПС няма да участва в бъдещото редовно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но няма и да пречи на съставянето му. Това се разбра от изявление на водача на движението Мустафа Карадайъ в парламентарните кулоари.

Водещи фигури на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разговаряха почти два часа с партийното ръководство на ДПС в стаята на движението в парламента. В делегацията влизаха кандидат-премиерът Николай Денков, Десислава Атанасова, Кирил Петков и Христо Иванов. Към обед Карадайъ се появи пред журналистите и обявие, че разговорът е засегнал възможността да се проведе конституционна реформа. По думите му, това е била целта, заради която водещите политически сили са потърсили ДПС, не подкрепа за правителство.

Карадайъ изтъкна, че такава реформа ще изисква парламентарно време. "За да са случат реформите, ние няма да пречим да си съставят кабинет", ангажира се той. Така, на практика, даде да се разбере, че с депутатите му няма да гласуват срещу новото редовно правителство, когато стигне до пленарната зала. А съвсем наскоро Карадайъ твърдеше, че "порочната сватба" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да доведе даже до повторение на събитията от 1997 г., когато граждани се опитаха да нахлуят в Народното събрание.

Въпросната промяна в Конституцията, която да преструктурира прокуратурата и Висшия съдебен съвет, е един от основните приоритети на бъдещото правителство. За осъществяването й обаче ще бъде необходимо далеч по-голямо мнозинство от това, което могат да съберат герберие и десните. Николай Денков вече заяви, че за целта ще бъде потърсена подкрепата на ДПС. 

В същото време, водачът на ДПС подчерта, че партията му няма да се включи в съставянето на кабинета, нито в състава му. "Надявам се, че в този кабинет рамбовци няма да има", каза той. Отскоро Карадайъ започна да нарича така политиците от ПП и ДБ.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Нито българи, нито турци, нито християни, нито мюсюлмани

    02 Юни 2023 15:00ч.

    Балкански неолиберали и крадци. Но защо лъжат избирателите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sseed

    02 Юни 2023 15:21ч.

    Толкова добре си го казал!... Без лидери ни остава само "да ручаме жабетата", май... Това е основния дефицит на общността ни, няма стойностни личности в лидерска роля !...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турската партия обаквано забива нож в гърба на България

    02 Юни 2023 15:23ч.

    Партията на турците ще им издейства едно второ изселване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    02 Юни 2023 15:48ч.

    Те пък щото партиите на българите не са още по-зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    02 Юни 2023 15:32ч.

    Петата колона на Анкара е винаги срещу интересите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда всяка тука оставете

    02 Юни 2023 15:50ч.

    Страх ме е да разчитам на Възраждане, щото историята учи, че няма непопарена надежда в политиката, но в момента са единствения възможен избор. Но пък ако еничарите сглобят това Правителство на войната, следващите избори ще бъдат един изцяло контролиран от Посолството фарс, така че каквото било - било... Изгоряха ни чергите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    02 Юни 2023 16:10ч.

    ДПС и те клекнаха, а това мисля, че се очакваше. Приказките на МК бяха за наивници, които повярваха, че тази партия не хвърля обещанията си в кошчето. Те също са "облечени в новите дрехи на царя".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    02 Юни 2023 16:19ч.

    И тия клекнаха, да не ги мислим, няма да ги оставят гладни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цирк Балкански с ново представление на турски език

    02 Юни 2023 16:53ч.

    Ашколсун на Карадайъто. До вчера говореше за преврати, за фашизъм, за пълзящ преврат. Днес търчи да се цунка с Бойко и Кирето. Ашколсун. Аферим. Машала! Явно ДБ-то са обещали, че чрез ПосолствоТО, ще премахнат санкциите по Магнитски за Пеевски. А мангизите винаги са по-важни от принципите. До днес Карадайъ беше политик, от днес е като останалите - част от омертата. Браво и на ДБ-то. След като изпраха и лъснаха имиджа на Бойко до небесата, сега ще изперат и Пеевски. Преди това лъснаха и олизаха и ботушите на Радев, като го избраха за президент. Утре ако им свирнат от Капитал, ще търчат да лъскат и чизмите на Путин. По-безмозъчни и едноклетъчни същества от електорат на ДБ няма. Като някакви зомбита само чакат да им пуснат командата и вадят плакатите, търчейки из центъра на София като гламави шилета. Това, че до вчера са търчели за обратната кауза, която е била смисъл и цел на клетия им "евроатлантически" животец, няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    02 Юни 2023 18:12ч.

    glasove.com изтри коментар, че ДПС подкрепят собственото си управление, защото де факто те управляват в страната, тяхни са дори и природните ресурси на територията,…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи