"Капитал": Очаква се Кирил Петков да предложи на парламента да свали ветото за РСМ

"Капитал": Очаква се Кирил Петков да предложи на парламента да свали ветото за РСМ

Очаква се премиерът Петков да предложи за гласуване в парламента в сряда декларация с условия за падане на ветото, в същия ден ГЕРБ ще внесат вот на недоверие заради "провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика", пише "Капитал".

Ето какво пише още изданието:

Идният четвъртък, 23 юни, ще се състои срещата на върха на ЕС, с която ще приключи френското председателство. Това е и крайната дата, до която българското правителство може да вдигне ветото върху началото на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония към ЕС при условия, които са най-благоприятни за отчитането на позицията на България в спора със западната й съседка.

Според източници на "Капитал" не е изключено кабинетът "Петков" да предприеме такава стъпка в въпреки рисковете, които създава за оцеляването на управлението, особено след оттеглянето на "Има такъв народ" от коалицията.

През цялото време досега Кирил Петков твърдеше, че няма да предприема действия в тази посока без подкрепа от парламента. По неофициална информация правителството може да предложи на Народното събрание да гласува в сряда декларация по въпроса, която ще даде възможност на правителството да разблокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, а на Европейската комисия ще се прехвърли отговорността да следи дали Скопие изпълнява поетите ангажименти в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Също в сряда ГЕРБ ще внесат в парламента вот на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков за провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика, обявиха от партията. Бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че са предприели този ход, заради грозните скандали в управляващата коалиция и невъзможността правителството да свърши нещо. "Опитваме се да помогнем на тази мъка да се сложи край. Очевидно е, че правителството няма мнозинство", каза Дончев. По думите му предсрочните избори не са най-доброто решение. "Но ние се докарахме до ситуация да избираме между всички лоши решения, а предсрочни избори е по-малкото лошо решение", заяви той.

За приемането на вота на недоверие е необходимо мнозинство от 121 депутати. Ако трите опозиционни партии и напусналите управлението ИТН го подкрепят, правителството на Кирил Петков няма да оцелее, защото всички те имат мнозинство от 126 народни представители.

От ГЕРБ също така отрекоха появилата се информация, че за приемането на декларацията за Северна Македония управляващите могат да разчитат на 3 гласа от партията на Бойко Борисов.

Целта на тази декларация е да подпомогне преодоляването на блокадата по пътя на съседната страна към ЕС, без това да отмени приетите отново с парламентарна декларация през 2019 г. условия, при които би дала подкрепата си за съседната ни държава, Идеята е решението да се оформи и изработи до 23 юни.

Въпросът ще бъде обсъден и на свиканото във вторник вечер заседание на коалиционния съвет на трите останали в управлението формации.

 

 

Коментари

  • софиянец

    14 Юни 2022 22:10ч.

    козяк слезам не верит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Юни 2022 21:18ч.

    Разкрит отвсякъде Канадеца ще си отиде с последен скандал обещан на господарите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на снимката е явно надрусан с кокаин

    14 Юни 2022 22:11ч.

    но кой му пука

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    14 Юни 2022 22:16ч.

    "...а на Европейската комисия ще се прехвърли отговорността да следи дали Скопие изпълнява поетите ангажименти в Договора..." Все едно да пуснеш вълк в кошарата, да пази овцете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юни 2022 22:20ч.

    по-скоро г*й-овчар от третият пол да пази пръчове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • физиономия

    14 Юни 2022 22:24ч.

    на клиничен психопат. BIG5 твърди, че Кирето ще турне Рудито на поста министър на МВР. Е те тогаз ще гледате какво става. Първият арестуван ще бъде Славка, след нея хаджито и Балабанов и накрая всеки, който дръзне да се усъмни в правата линия на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dddd

    15 Юни 2022 3:54ч.

    Много си прост бе. Биг5 твърдял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напомнете на таз измет

    14 Юни 2022 22:25ч.

    Съдбата на Дуче. Или поне подскажете на Ленче да я потърси в Гугленче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Юни 2022 23:49ч.

    Много интересно, че го споменаваш, има една карта таро- Обесеникът(на горе с краката), и от както се появи Кики все едно му е закичена на челото! Извергът е национално проклятие, което действа като събирателен катарзис за всички предишни години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    14 Юни 2022 22:26ч.

    Има живи потомци на десетници стотници от ВМРО, ама тея педерасти от сегашното... Кръвта вода не става...ще има "ножо у връто и к@ро у г@зо". Че и със семействата...нищо, че бивши служители на ДС, канадки и деца под 18....няма да има прошка....сатъра....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За приемането на вота на недоверие

    14 Юни 2022 22:28ч.

    е необходимо мнозинство от 121 депутати. Ако трите опозиционни партии и напусналите управлението ИТН го подкрепят, правителството на Кирил Петков няма да оцелее, защото всички те имат мнозинство от 126 народни представители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът е не докога Кирчовците ще оцелеят,

    14 Юни 2022 22:31ч.

    А докога ще търпим това народно, с извинение, събрание. Сбиреток всъщност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в тая връзка пак не разбирам

    14 Юни 2022 22:31ч.

    заявлението на Възраждане, §е няма да се регистрират за заседанието, какво искат да постигнат с това?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юни 2022 22:53ч.

    по-интересното предстои от Синергитика, вероятно чака новият Масса да му спусне инструкциите, не разбра ли, че се отчита на Бай-Джон Чорний - портиера на козяк фъкстийн, дали не го е сменил с Бай Хасан, и дали е изчистил килимчето пред стълбишто, че и за на тиквата минискусите се притеснявам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Юни 2022 22:32ч.

    Познах. Киро разгирава "гаранция Франция", а в това сме смъкнали гащите. Защото на нашите "приятели" им трябва повече Македония и няма да се церемонят с нас. Това са троловете от Козяк, демек на Генади хората. Едва ли обаче могат да разберат, какво им се говори. Те говорят, те не слушат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка ! ТЪПИР !

    14 Юни 2022 22:49ч.

    Пуснете му всички компромати на видео, белким Народа го изрита следващите дни ! Бахти наглеца...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрани на кирил в преизподнята

    14 Юни 2022 23:04ч.

    Свърши се кириле, свърши се твоята. Въри сега в къщи да те водим. Айде, поздрави на преизподнята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    14 Юни 2022 23:24ч.

    Премиерът Кирил Петков от Продължаваме "Помията" много скоро ще стане "клиент" на главният прокурор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    14 Юни 2022 23:25ч.

    Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. от НК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некакси не ми се верва България да обърне евро-атлантическата колесница

    14 Юни 2022 23:35ч.

    Циркове! Ветото ще бъде свалено и после кой от къде е. Нужните гласове ще бъдат на пазарувани. Напазаруваните ще си оправят живота с чиста съвест, че са изпълнили своя евроатлантически дълг опакован като патриотизъм. Народът ще попсува, попсува, па ще кандиса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юни 2022 23:52ч.

    нали знаете за малкото камъче и каруцата, не една империя е приключила на наша територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    14 Юни 2022 23:51ч.

    Още от началото на управлението на това правителство се знаеше, че Петков всячески ще се стреми да свали ветото. Лъжец, на когото с право нямаме доверие. Но отговорността не е само негова. А Радев, Нинова? Дори и ИТН, въпреки последните им заявления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    15 Юни 2022 0:10ч.

    Отговорността ще бъде и на всички нас, ако не съумеем да отстоим позицията си, да се организираме и да наложим волята си. Тези хора са безскрупулни и разбират само от сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    15 Юни 2022 3:48ч.

    Най-лошото е, че не е изключено излизането на ИТН и последвалия мармалад във вентилатора да са постановка и цирк, разбъркване в което да се размие и прехвърли отговорноста за националното предателство само върху еничарите предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    15 Юни 2022 3:49ч.

    Веднага трябва да се повдигне обвинение в държавна измяна на мин.пред. КП и да се намерят начини за блокиране на самата възможност за национална катастрофа. А за нас нормалните хора има само една възможност - най-мощния и масов протест. Боже пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веднага трябва да се повдигне обвинение в държавна измяна на мин.пред

    15 Юни 2022 7:50ч.

    КОЙ ще го повдигне това обвинение ? Не виждате ли че цялата власт без изключение е завзета от предатели ? Всички са слуги на Козяк 16 , дори Костадинов прави разни стъпки напред и назад, пируети , "Да не се бъркаме в личния живот на хората..." и т.н...Единственото решение е огромен и СПОНТАНЕН ПРОТЕСТ на хората , 200 хил. на жълтите павета и блокаж на властта на предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    15 Юни 2022 4:07ч.

    Положението е много сериозно. Световните сили играят ва банк. Запада с радост ще ни унищожи. Нямаме право на разследване! Да бъдем задружни и непреклонни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    15 Юни 2022 4:11ч.

    По-горе вместо "разследване" да се чете "разслабване". Пусти текстови редактори! Простете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    15 Юни 2022 5:20ч.

    Малко информация за две страни-членки на ЕС - Словения и Хърватия. Пиранският залив е предмет на дългогодишен спор между Хърватия и Словения. И става дума за един залив. А при нас на карта е достойнството на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снежанко и седемте джуджета

    15 Юни 2022 8:20ч.

    само в сладкарница Амели - безглутенова торта с бича сметана и орехови черупки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Юни 2022 8:41ч.

    македония не е на дневен ред за никъде не бърза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Не е държавна измяна да пуснеш македонците в ЕС

    15 Юни 2022 15:50ч.

    Държавна измяна е да ги изнудваш да се разграничат от корените си, бащите си и историята си, като напишат в Конституцията си, че са някакъв друг етнос, различен от българския. Държавна измяна е да се съгласиш да работиш за настройването едни против други на двата народа, което става неизбежно, поради последващата неизбежна битка за общите ни език, култура и история, кой да ги вземе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи