Кап. Мустафа Джан: Украйна използва турските моряци за щит, вече нападнаха един кораб

Кап. Мустафа Джан: Украйна използва турските моряци за щит, вече нападнаха един кораб

Украйна използва турските моряци за щит. Това обяви основателят на турската „Transbos“ капитан Мустафа Джан в ефира на местната телевизия Tivi6. В просторен материал в специализираното морско издание „Дениз хабер“, кап. Джан изразява много остра позиция по повод намиращия се в пристанище Черноморск турски кораб RAHMI YAGCI (IMO: 9550852). По думите му „въоръжени милиции са направили опит да откраднат товара на кораба“.

„Турските моряци, които са блокирани от първия ден на войната между Русия и Украйна, започнаха да се тревожат за безопасността и живота си, да не говорим за нуждата от храна и чиста вода. И накрая турският кораб RAHMI YAGCI беше нападнат от въоръжени милиции в пристанище Черноморск. Нападателите искали да откраднат товара на кораба. В резултат на борбата на екипажа досега не се е случило още по-тъжно събитие, а отказът на Украйна да позволи на турските моряци да отплават от „пристанищата под неин контрол по съображения за „сигурност“ предизвикват дискусии“, коментира капитанът.

Кап. Джан е зам.-председател на турската партия „Зафер“ и отговаря за морската политика. Той твърди, че с действията си, свързани с турските кораби – „Украйна се опитва да привлече Турция във войната“.

„Първата работа на руските сили, поели контрола над украински пристанища, е да освободят корабите“, твърди турският капитан.

Той изразява възмущение, че Украйна не допуска отплаване на блокираните кораби под предлог, че има мини. „Що за мини са това, които създават опасност в пристанищата под контрола на Украйна, но не създават опасност в пристанищата под контрола на Русия“, пита капитанът.

Освен трудностите, които турските моряци изпитват при достъпа до храна, чиста вода, електричество и комуникации, според кап. Мустафа Джан вече има морски специалисти със здравословни проблеми.

„Можем да комуникираме с нашите моряци там само чрез сателит. Знаем, че Украйна въоръжава и цивилни в региона. Те плячкосват всичко, което има стойност, като създават терор по неконтролиран начин. При последния инцидент група въоръжени украинци нападнаха нашия кораб и се опитаха да откраднат товара. Все още не са напуснали пристанището. Те още чакат“, алармира капитанът.

Той съобщи, че 24 кораба, контролирани от турски компании, са блокирани в пристанища на Украйна.

„В началото на войната имахме общо 38 блокирани кораба. Но щом Русия пое контрола над пристанищата, те конвоираха нашите кораби със закъснение от ден-два. За съжаление украинската държава използва кораби, собственост на Турция, като щит и обяснява причината за неосвобождаването на нашите моряци с „положените мини от руснаците“. Тези твърдения не са верни“, отсича капитанът.

По повод минната опасност в Черно море, турският капитан заявява, че морската общност в страната има пълно доверие на своя флот.

„Мините са психологическа операция на Украйна, за да привлече вниманието на света. Защото [в Украйна] знаят, че колкото повече се засяга търговията, толкова повече се чува гласът им“, коментира той и добавя: „Условията за турските моряци, използвани като щит от Украйна, стават все по-тежки с всеки изминал час. Турция трябва да окаже натиск по този въпрос“.

Maritime.bg припомня, че в неделя близки на български моряци на блокирания в Мариупол кораб „Царевна“ съобщиха пред медиите, че „Украйна държи моряците като жив щит“. Пресконференцията се проведе в партийната централа на партия „Възраждане“. Председателят Костадин Костадинов заяви, че държавата не е направила нужното за извеждане на българските кораби. Това стана причина за специално изявление в социалните мрежи на премиера Кирил Петков. „Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи“, обяви премиерът.

Всичко по темата вижте тук: Премиерът Кирил Петков за блокираните моряци в Украйна: За тях е най-безопасно да останат там

За минната опасност в Черно море, четете тук: Схема на маневриране за отклонение от открита плаваща мина

Припомняме, че Турция забрани риболова в акваторията между границата с България и Кефкен, след като в района на северния вход на Босфора бе открита морска мина. През почивните дни бе подаден сигнал за втори обект в същия район, „наподобяващ мина“, но той не бе потвърден. Вижте още тук: Турция забрани риболова от границата с България до Кефкен.

Maritime.bg припомня, че плаващият под флага на Маршаловите острови бълкер YASA JUPITER (IMO: 9848132), контролиран от турска компания, бе първият търговски кораб, който бе поразен в конфликта между Русия и Украйна. При инцидента нямаше пострадали. След ремонт в Турция, YASA JUPITER натовари 50 хил. тона царевица за износ от българското пристанище Варна. Моряците от екипажа отказаха да разговарят с български медии. Вижте още тук: Във Варна пристигна първият поразен търговски кораб в конфликта между Русия и Украйна.

По материали на: „Дениз Хабер“

 

Източник: maritime.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    28 Март 2022 16:04ч.

    " Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time." А. Линкълн. Помислете си, колеги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом подхванаха и Турция, смятайте за какво иде реч

    28 Март 2022 16:05ч.

    Жители на Мариупол за безумието на украинския нацизъм и изпортената украинска нация - https://youtu.be/1VpzMxjy2NU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Март 2022 16:18ч.

    а ердоган се изхвърли че крим е украински хаиде сега да го видим как ще освободи корабите морето е пълно с мини риба няма да се появи повече в черно море еко катастрофа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    28 Март 2022 16:22ч.

    Украйна май насила предизвиква втора империя с мощна армия срещу се с си. Да се молят да не пострадат турските кораби и моряци, защото всички видяхме в Сирия за колко кратко време Турция и Русия могат да се стиковат и да сравнят със земята Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Март 2022 17:14ч.

    Кой ще изкочи напоително да ни обясни как този турски капитан лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тужурката

    28 Март 2022 17:49ч.

    Не виждате ли как украинските пришълци взеха за заложник целия ЕС и ги карат да им плащат по 40 лв дневни на калпак? Колко му е нацистки сили да вземат за заложници екипажи на чужди кораби в укропристанищата и да им конфискуват стоката?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците май,

    28 Март 2022 17:52ч.

    се ръководят от максимата на шопа - Аз не искам да съм добре, искам Вуте да е зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    28 Март 2022 18:03ч.

    Саботажите на Украинците имат краткотраен ефект, но скоро ще почнат да работят срещ тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 19:58ч.

    И още няма Мутри и Путлери да ни обяснят, как турският капитан разпространява хибридни новини?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те сега си отспиват нощното дежурство в сайта.

    28 Март 2022 20:11ч.

    Привечер ще пуснат гранатометите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Март 2022 20:53ч.

    Става време за ляганез, а ги няма още. Дали защото капитанът е турчин, а не бива да ги карат да се сърдят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • децицата на капитан грант

    28 Март 2022 21:23ч.

    Ма верно, Птлер и Мутрата, иначе дежурни влъхви в други теми по 24 ч в денонощието, не смеят да припарят в тая тема... зер началниците ще им спрат парите за едно такова припарване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данибус

    28 Март 2022 21:41ч.

    Путлер и Мутрата са най-обикновени нискотарифни тролчета, които под тази тема няма да се появят по разбираеми причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъргожил

    01 Апр 2022 11:05ч.

    Оплачи се на адашката си в София, хероинята!! белким хване дикиш!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи